Even naar Photoshop?

De telefoon rinkelt.

– Hallo Anne, met Karl (nvdr.: Lagerfeld/Chanel). We zijn wat uitgekeken op Vanessa (nvdr.: Paradis), wil jij ons nieuwe boegbeeld worden?

– Maar Karl, natuurlijk, ik...

Verdorie! Die stomme wekker gaat af. Ik mep hem stil en slaap weer in.

– Hallo Anne, Jean Paul (nvdr: Gaultier) hier, wil jij mijn muze zijn?

– Oooooh, Jean Paul, natuurlijk, ik...

Verdorie, verdorie, verdorie! Ben ik de repeat-functie vergeten!

Wanneer ik in mijn gloednieuwe badkamer voor mijn gloednieuwe spiegel sta, oog in oog met mijn niet zo gloednieuwe slaperige kop, bedenk ik dat ik de optie met ingebouwde Photoshop had moeten kiezen. Grapje, natuurlijk, want die bestaat (nog) niet. Denk ik toch.

Photoshop. De grote boze wolf van de jongste jaren. We denken hem overal te zien. Achter een te mooi gesneden gezicht, een te slanke dij. Soms onterecht, want Photoshop is niet altijd nodig. Een goede fotograaf die met het licht weet om te gaan, kan u een engelengezicht geven, terwijl filters moeiteloos twintig jaar wegtoveren. Afhankelijk van de invalshoek van de camera kunnen uw benen tien centimeter langer worden of uw heupen zo slank als u maar wilt. Op bladzijde 132 leest u daar alles over.

Het probleem met Photoshop is dat ze overdreven hebben. En vroeg of laat komt dat uit. Als je de buik van een beroemde mannequin uitvlakt om haar discreet af te slanken, maar daarna vergeet haar navel terug te plaatsen, dan merken mensen dat. En als een model dat voor een chic blad poseert opeens zo dun is dat haar heupen bijna smaller zijn dan haar hoofd, dan staat het internet in rep en roer. Denken ze echt dat wij zo stom zijn? Daar houden we niet van. Dus roept iedereen: wij willen authenticiteit! En de slinger zwaait terug. Zo heeft Britney Spears, naar eigen zeggen geschokt door het geknoei aan haar foto voor een campagne voor Candie’s, de originele, niet-geretoucheerde foto op het net gezet. In het echt heeft ze wat minder lange benen, een wat molliger figuur en een minder gave huid. Maar ook als vrouw van vlees en bloed blijft ze heel mooi. En dan is er nog de nieuwe trend van modellen en actrices die zonder make-up en zonder retouches poseren. Minder glamour maar nog altijd heel verleidelijk. Topmodel Claudia Schiffer laat op de cover van een blad zelfs schrale ribben zien (zij is magerder zonder Photoshop!). Goed zo.

Is dit de terugkeer van de natuurlijkheid en het einde van een onbereikbaar, want gemanipuleerd, ideaal? Niet helemaal. Ik wil niet negatief zijn, maar ik geloof geen seconde dat vrouwen die fortuinen verdienen door ons met hun uiterlijk te doen dromen, het risico zouden nemen om hun werkkapitaal te ontwaarden door gebreken te tonen die iedereen discreet onder een pareo verstopt. Wordt er dus achter de schermen van de natuurlijke trend nog altijd gephotoshopt? Misschien gebeurt het wat discreter dan vroeger, maar in elk geval op foto’s van de beste fotografen ter wereld. Pieker dus niet te veel wanneer u in de spiegel kijkt. Zoals een collegaatje van Claudia Schiffer, Cindy Crawford, heel mooi zei: “Probeer niet op mij te lijken, daar slaag ik zelf niet in.”

Laat het u allemaal vooral niet beletten om er een leuke vakantie van te maken... met schitterende foto’s!

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is overname van tekst en foto’s verboden

Anne Vanderdonckt – Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content