Even goed maar goedkoper op reis

Op reis gaan, heel even de sleur vergeten, ver weg van de stress en de dagelijkse beslommeringen... We doen het graag en we blijven het doen. Veranderen van omgeving hoeft immers niet duur te zijn!

Enquêtes tonen aan dat het reizen ons in het bloed zit. Onze gezinsreis is heilig en touroperators noemen het zelfs “een basisbehoefte”. Gelukkig kan reizen ook op een budgetvriendelijke manier. Hieronder vindt u alvast 4 goedkopere manieren om op reis te gaan, mét bijhorende (juridische) tips. En enkele lezers stuurden ons hun ideeën en de vragen die ze daarbij hebben.

1. Huisruil

Een strandhuis aan de Franse Rivièra, een villa met zwembad in de heuvels van Toscane of een brownstone in Greenwich Village, New York? Met huisruil kan het voor 14 dagen uw habitat worden, tenminste als u ook vreemden in uw eigen woning vertrouwt. “De laatste 3-4 maanden steeg het aantal huisruilers met 27%”, zegt David van Kesteren van Taxistop. Of dit het gevolg is van de crisis, durft hij niet te concluderen, maar de stijging is in ieder geval opmerkelijk.

Hoe werkt het?

Het systeem is simpel: u ruilt uw huis of appartement voor een woning in een andere stad of een ander land, zodat u gratis op vakantie kunt. U betaalt alleen uw verplaatsing en uw verbruik ter plaatse. Dat u geen verblijfskosten dient te betalen, is het meest opmerkelijke voordeel. Als bijkomende troeven staat uw woning tijdens uw vakantie niet onbeheerd leeg, past er iemand op de huisdieren en krijgen de planten water. Bovendien verblijft u tussen de mensen. Huisruil biedt de mogelijkheid het gastland als een local te ervaren.

WEETJE Ook als huurder staat het u vrij aan huisruil te doen. U hebt immers het recht gasten te ontvangen in uw huurwoning en daar hoeft u niet bij aanwezig te zijn. Uw verhuurder kan u niet aanwrijven dat u het huis of appartement onderverhuurt (wat in principe verboden is), vermits u geen prijs vraagt voor de huisruil.

Wat betekent dat concreet?

U schrijft u in bij een huisruilorganisatie zoals Homelink, in België vertegenwoordigd door Taxipost. Na de registratie krijgt u toegang tot een database waar u een vakantiehuis kunt kiezen. Homelink, gesticht in 1953, telt ondertussen 13 000 leden in ruim 60 landen. U contacteert per post, telefoon of e-mail de aanbieder van een huis en als het klikt komt u een huisruil overeen. De organisatie biedt typecontracten aan, die u aanpast aan uw noden.

Hoeveel kost het?

Elke inschrijving wordt binnen de twee weken op de website geplaatst en in het eerstvolgende boek gepubliceerd. U betaalt euro12,50 voor uw lidmaatschap van Taxistop en euro70 voor de inschrijving. Een foto van uw woning toevoegen aan de advertentie kost euro16. Voor euro20 extra ontvangt u ook de boeken met alle advertenties.

Heb ik een verzekering nodig?

Als u Taxistop 14 dagen vóór uw afreis op de hoogte brengt van de huisruil via het formulier Kennisgeving van ruilakkoord geniet u van een specifieke huisruilverzekering.

n Ze dekt de burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die u veroorzaakt aan de ruilwoning of aan de inboedel. De huisruilverzekering ver- goedt ook de onkosten van de huur van een gelijkwaardige vakantiewoning of de hotelkosten, indien het verblijf in de ruilwoning onmogelijk zou worden wegens brand-, water-, stormschade, diefstal of natuurramp. Bij overlijden, ongeval of ernstige ziekte van de huisruilers of van een bloed- of aanverwant(e) tot en met de 2de graad worden de kosten voor de trein- en vliegtuigtickets terugbetaald. Per schadegeval wordt een franchise (+/- euro193) aangerekend.

n Ruilt u ook van auto, dan verwittigt u het best uw verzekeringsmaatschappij dat er gedurende een welbepaalde periode andere bestuurders zijn. Is uw wagen niet omnium verzekerd, dan kunt u een tijdelijke omniumverzekering nemen.

n In de verzekering zit ook een luik annulering, dat tussenkomt bij ernstige ziekte, overlijden,... Dan krijgt het bezoekende gezin een vergoeding om elders te gaan logeren of wordt er een ander ruiladres voor hen gezocht.

Waar vind ik meer info?

De internationale organisaties Intervac en Homelink zijn in België actief.

n Homelink wordt vertegenwoordigd door Taxistop: Wolvengracht 28/1, 1000 Brussel, Maria Hendrikaplein 65B, 9000 Gent en Boulevard Martin 27, 1340 Ottignies (tel. 070 22 22 92, www.taxistop.be en www.homelink.org)

n VZW Intervac, Lindenberglaan 26, 1933 Sterrebeek, tel. 02 305 52 02, www.intervac.be

n Huisruil in Nederland: tel. 00 31 50 313 24 24, www.holidaylink.com

2. Woningoppas

Niet iedereen vertrouwt onbekenden in de privacy van zijn woning. Voor wie wel het voordeel wenst van een gratis vakantie in het huis van een ander, maar zelf geen gasten wil ontvangen, vindt in woningoppas een alternatief.

Hoe werkt het?

Schrijf u in als oppasser op www.taxistop.be, met details over uw wensen. Als lid krijgt u gedurende één jaar onbeperkt toegang tot de online database. U kunt dan contact opnemen met een oppasvrager. Of misschien contacteert een oppasvrager u om op zijn huis te passen.

Hoeveel kost het?

Voor leden, zowel voor oppasser als voor oppasvrager, is de oppas gratis.

Een lidmaatschap bij Taxistop kost euro 12,50 per jaar en uw inschrijving als woningoppasser euro 60. Hiervoor krijgt u één jaar onbeperkt toegang tot de database met oppasvragers en kunt u gedurende dat jaar zoveel vakanties afspreken als u wenst. Leden die de actuele lijst met oppasvragers via de post wensen te ontvangen, betalen een supplement van euro15. Hiervoor krijgen ze 10 keer per jaar een update van de gegevens.

Verzekering?

Indien de woningoppas minimaal 14 dagen op voorhand aan Taxistop gemeld wordt, kunnen de leden 7 dagen per week, 24 uur per dag een beroep doen op de KBC bijstandscentrale (tel. 016 24 24 24). Deze verzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid voor accidentele schade veroorzaakt aan de oppaswoning en de inboedel. Ook het verlies of de beschadiging van eigendommen van het lid van de oppasdienst binnen de oppaswoning tijdens het verblijf zijn verzekerd. KBC vergoedt verder de onkosten verbonden met de huur van een gelijkaardige vakantiewoning of de hotelkosten, indien het verblijf in de oppaswoning onmogelijk wordt door brand-, water- of stormschade, diefstal of natuurramp. Deze waarborg geldt ook in geval van overlijden, ernstig ongeval of ernstige ziekte van de personen of van een bloed- of aanverwant(e) tot en met de 2de graad van de personen, die hun woning ter beschikking stelden voor de woningoppas. De verzekering dekt de ongevallen overkomen aan de oppassers op het adres van de woningoppas. Schade als gevolg van het gebruik van verdovende middelen, staat van dronkenschap of opzettelijk veroorzaakte schade is niet verzekerd. Ook schade veroorzaakt aan transportmiddelen die deel uitmaken van de inboedel van de oppaswoning (zeilboten, motorboten, surfplanken, motorvoertuigen en bromfietsen, caravans, aanhangwagens) is uitgesloten. De franchise bedraagt per schadegeval euro 223,12.

Meer info

n www.taxistop.be (tel. 070 22 22 92), klik op Woningoppas. U vindt er informatie en getuigenissen.

n www.intervac.be (tel. 02 305 52 02).

n In Nederland: tel. 00 31 50 313 35 35, www.holidaylink.com

3. Carpoolen

Vroeger deden we met z’n allen autostop, tegenwoordig spreken we van carpoolen. De spontane lifter lijkt dus wat uit het straatbeeld verdwenen maar kostendelend rijden zet meer dan ooit de trend. Zelfs zonder de financiële motieven is carpoolen hip, want milieubewust.

In tijden van crisis biedt carpoolen bovendien een goedkoop alternatief. “Met de hoge benzineprijzen noteerden we de voorbije zomer een aanzienlijke stijging van het aantal Eurostoppers”, stelt David Van Kesteren van Taxistop. Aan voorspellingen voor deze zomer waagt hij zich niet, want traditiegetrouw wachten carpoolers tot ongeveer een maand voor hun vertrek om een chauffeur te zoeken die hen naar hun bestemming kan brengen. Het kan dit jaar dus nog alle richtingen uit.

Hoe werkt het?

Via de site van Eurostop kunnen autobestuurders met een of meerdere vrije plaatsen en lifters met elkaar in contact komen.

Hoeveel kost het?

Naast het lidmaatschap van Taxistop (euro12,50) betaalt de lifter de autobestuurder een bijdrage van euro3 per persoon en per 100 kilometer.

Verzekering?

Zolang de bijdrage die de autobestuurder als onkostenvergoeding ontvangt niet hoger is dan zijn werkelijke kosten, verleent de verplichte autoverzekering van de bestuurder volledige dekking. Concreet betekent dit wel dat een bestuurder maximaal 3 lifters mag meenemen.

Meer info:

telefonisch: tel. 070 22 22 92, via het internet: www.taxistop.be.

4. First en last minutes

Boekt u uw zomervakantie het best in januari of is het beter uw kans te wagen met een lastminutevlucht, zo kort mogelijk voor de geplande vertrekdatum? Het is een eeuwigdurende discussie en zal dat ook blijven, omdat er nu eenmaal geen eenduidig antwoord op te geven valt. Afhankelijk van uw bestemming en de periode van het jaar, is nu eens een first minute, dan weer een last minute voordeliger. Ook de economische toestand kan hierin een rol spelen. Tijdens de voorbije wintermaanden, toen de crisis in volle hevigheid toesloeg, probeerden touroperators de twijfelaars over de streep te trekken met aanzienlijke lastminutekortingen. “De voorbije winterperiode konden late beslissers uitstekende koopjes doen”, bevestigt Frank Bosteels van reisorganisator Best Tours. “Sedert het losbarsten van de Fortis-saga nam het publiek immers een afwachtende houding aan en de meeste reisorganisaties werden daardoor verrast. Plots kampten ze met een enorm overaanbod. Om lege hotelkamers en vliegtuigstoelen in extremis te vullen, werden dan uitzonderlijke dumpingprijzen gehanteerd.

Omdat (ook nu door de economische onzekerheid) de zomerboekingen laat op gang kwamen, waren er in het voorjaar heel wat hotels die hun vroegboekkortingen verlengd hebben. Toch zal het effect niet zijn zoals in de winter, stelt Frank Bosteels. “De ervaring van de (dit jaar voor de sector erg goede) paasvakantie leert dat de Belg reizen nog altijd als een basisbehoefte ervaart.”

Toch zien de reisorganisatoren mogelijkheden. “Met de lage dollar en de goedkopere brandstoftarieven is reizen goedkoper dan ooit. Een gouden tip: ga waar de anderen niet gaan of doe wat anderen niet doen. Rondritten bijvoorbeeld boeten momenteel aan populariteit in, zodat soms kortingen van 100 tot 150 euro aangeboden worden. Bovendien valt de dure brandstoftoeslag weg. 15 dagen door China reizen kost op die manier al snel 250 euro minder dan een vergelijkbare reis vorig jaar.”

5. En verder...

Uiteraard zijn er nog tal van mogelijkheden om uw reis zo goedkoop mogelijk te maken. Door alert te reageren op bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld.

Volg de wisselkoersen. Door de vrije val van het Britse pond is het nu goedkoper om Groot-Brittannië te bezoeken. Als u ooit Londen wou zien maar de kostprijs schrikte u af...

Volg de actualiteit. In de nasleep van de varkensgriep en de paniek die daardoor ontstond, boden Mexicaanse hotels tot 40 % korting. Aan u om te beslissen of u daarvan profiteert, of liever nog even afwacht.

Vertrek buiten het seizoen. Deze regel geldt overal en altijd. Houd er wel rekening mee dat het hoogseizoen niet overal ter wereld in dezelfde periode valt.

Gebruik het internet optimaal. Nergens kunt u makkelijker interessante promoties vinden dan op het internet én bliksemsnel reageren.

Vergelijk de tarieven van verschillende touroperators. Voor dezelfde bestemming kan er een aanzienlijk prijsverschil zijn.

Kijk uit voor supplementen. Lagekostenmaatschappijen rekenen vaak veel supplementen aan, bovenop de superlage prijzen waarmee ze graag uitpakken. De Europese consumentenorganisatie ECC stelde onlangs vast dat een Ryanairticket Dublin-Charleroi varieerde van euro12 tot... euro208, afhankelijk van de service die de reiziger wenste. Bij Wizz Air betaalde u voor een vlucht Charleroi-Praag van euro24,98 tot euro159,59. Goed uitkijken naar wat u krijgt voor uw geld, luidt dus de boodschap! n

Jo Fransen, advocaat en Annemie Goddefroy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content