Etherische oliën voor op reis

Een muggenbeet? Te lang in de zon gezeten? Sommige ongemakken kunt u op een natuurlijke manier behandelen met etherische oliën.

Een paar druppels etherische olie op de huid of op een suikerklontje kunnen wonderen doen bij kwaaltjes, ongemakken of pijn. We vroegen Dominique Baudoux, apotheker-aromatoloog en stichter van een internationaal lab voor aromatherapie, welke etherische oliën we best mee op reis nemen. Hier volgt zijn top vier.

1. Spijklavendel

Tegen gif

Bent u – uw (klein)kind, ja zelfs uw hond – gestoken door een wesp, een (niet-giftige) schorpioen, een daasvlieg, een pieterman? Of werd u gebeten door een kwal? Breng dan één tot twee druppels pure olie op de beet of steek aan en herhaal dit om de vijf minuten gedurende een half uur.

Bij zonnebrand

Iets te lang in de zon gezeten en iets te weinig gesmeerd? Breng bij zonnebrand drie tot zes druppels spijklavendelolie aan, gemengd met drie tot zes druppels plantaardige sint-janskruidolie. Herhaal zes keer per dag. Uw huid zal zich snel herstellen.

2. Italiaanse strobloem

Bij een bloeduitstorting

Bij een blauwe plek, een recente of oude uitwendige bloeduitstorting, is Italiaanse strobloem een magisch middel. Maar ook als u met uw vinger knel bent komen te zitten tussen een lade, als u een buil op uw voorhoofd opliep of een blauw oog hebt.

Deze olie doet niet alleen de bloeduitstorting verdwijnen, ze helpt ze ook te voorkomen. Hebt u zich pas bezeerd en vreest u dat er een bloeduitstorting zit aan te komen, breng dan gedurende een half uur om de vijf minuten twee tot drie druppels Italiaanse strobloemolie aan. Kunt u de olie pas een uur of langer na de feiten aanbrengen, als de bloeduitstorting al zichtbaar is, breng ze dan om het half uur aan en dat gedurende twee uur.

3. Pepermunt

Om niet in te dommelen achter

het stuur

Pepermunt is een krachtig tonicum dat lichaam én geest verkwikt. De ideale metgezel als u een verre reis maakt achter het stuur van een auto. Laat één druppel pure olie in uw mond (of op een suikerklontje) vallen of snuif de geur van de olie op. U bent weer klaarwakker en kunt zich opnieuw volop concentreren op de weg!

Tegen reisziekte

Dé oplossing bij reisziekte en andere vormen van misselijkheid: één druppel op een suikerklontje, vermengd met wat honing of een plantaardige olie. Herhalen indien nodig.

Bij muggenbeten

Breng drie maal per dag één druppel pure pepermuntolie aan op de beet. Bij andere huidaandoeningen met jeuk mag u drie tot vier keer per dag lokaal twee tot drie druppels pepermuntolie aanbrengen, aangelengd met vier tot zes druppels plantaardige calendulaolie.

Tegen hoofdpijn

Pepermunt is koel, verfrist en verdooft. Deze etherische olie brengt meteen verlichting bij allerlei vormen van pijn, ook hoofdpijn. Breng zo vaak als nodig twee druppels olie aan op uw voorhoofd of in uw nek (niet in de buurt van de ogen want die kunnen gaan tranen).

Bij zware benen

Breng ’s avonds op uw zware en gevoelige benen vier druppels pe- permuntolie aan, aangelengd met 15 druppels plantaardige sint-janskruidolie of abrikozenpitolie.

4. Citroeneucalyptus

Ontstekingswerend

Breng deze etherische olie puur aan bij tendinitis en artritis, om de spier te genezen. Bij huidirritaties, eczeem of roodheid lengt u ze voor de helft aan met plantaardige calendulaolie.

Insectenwerend

U kunt deze olie ook verstuiven om muggen en andere hinderlijke insecten op afstand te houden. Het is ook een goed idee om preventief twee druppels met uw bodylotion te mengen.

Etherische oliën gebruikt u best niet bij baby’s jonger dan 30 maanden en bij zwangere vrouwen.

Olivia Van de Putte

Partner Content