Ervaren ondernemers maken het verschil

Hoe zou de wereld eruitzien als ondernemers met jarenlange ervaring al hun knowhow gratis ter beschikking stelden van de samenleving? De Oudstanding-campagne toont het ons.

Wie heel zijn leven gewroet en knokt heeft om een eigen zaak tot bloei te brengen, heeft een onschatbare waarde aan ervaring en kennis opgedaan. Als zulk een ondernemer stopt met werken en niets meer doet met die knowhow, gaat er voor de samenleving veel verloren. Met Oudstanding wil de organisatie Neos dit sociale kapitaal ten nutte maken voor de hele samenleving.

Neos telt 180 lokale clubs in Vlaanderen. Vroeger bestonden de leden hoofdzakelijk uit gepensioneerde zelfstandigen, maar die hebben de jongste jaren gezelschap gekregen van (brug)gepensioneerden uit het onderwijs en uit vrije beroepen. “Er zijn veel ondernemende ouderen die ervan dromen hun expertise verder te kunnen delen, maar die nooit de stap zetten naar een concreet plan”, zegt nationaal secretaris Eric Bradt. “Nu roepen we hen op om écht iets te gaan doen en als vrijwilligers hun ervaring ten dienste te stellen van sociale doeleinden en non-profitorganisaties. Zij kunnen echt een geweldig verschil maken en tegelijk voor zichzelf een nieuwe uitdaging scheppen.”

Het is dus de bedoeling dat oudere ondernemers zelf een initiatief op het getouw zetten. Eens ondernemer altijd ondernemer, nietwaar? Andere mogelijkheid: zich inzetten voor de elf projecten die Oudstanding zelf al heeft gelanceerd. Ex-Change bijvoorbeeld is een programma om lokale bedrijven in ontwikkelingslanden te steunen. Daarvoor worden tientallen oudere experts uitgestuurd. De Werkgroep Woonzorg wil oudere woning-eigenaars sensibiliseren om hun woning energiezuinig te maken en ze aan te passen aan de huidige comforteisen. Tussenstap is dan weer een project om psychologische steun en een luisterend oor te bieden aan ondernemers die voor een moeilijke keuze staan of geconfronteerd worden met een nakend faillissement.

“Zo blijf ik zelf bij”

Wie zich voor zulke projecten inzet, kan meteen aan een welkome nieuwe uitdaging in zijn eigen leven beginnen. Dat bewijst Rik Jaenen (61). Deze ingenieur en ondernemer met hart en ziel is in het kader van Oudstanding gestart met het project The Company. “Toen ik als jongeman mijn eerste eigen bedrijf oprichtte, vond ik het verschrikkelijk toen de oudjes van de Raad van Bestuur me op de cijfers wezen en mijn enthousiasme afremden. Maar al snel zag ik in dat ze gelijk hadden. Vandaag speel ik de oude zeur voor jonge gasten. Met een groepje ervaren ondernemers vormen we een raad van bestuur om masterstudenten indus- trieel ingenieur van de Karel de Grote Hogeschool te begeleiden bij het oprichten van een eigen bedrijf. We halen er de studenten uit die goede ideeën hebben om zelf een product in de markt te zetten. Buiten de schooluren adviseren we hen bij alle aspecten van het ondernemen: een businessplan maken, marketing, behoeftenonderzoek, analyse van de concurrentie, kostprijs- en risicoberekening, het zoeken van partners enz. Natuurlijk hopen we dat er een echte firma uit groeit, maar als we erin slagen één vijfde van hen ondernemingsgezind te maken, zijn we al tevreden. We ondernemen immers veel te weinig in België. Ons onderwijs staat aan de top in het bijbrengen van vaardigheden, maar nergens leren onze jongeren hun lot zelf in handen te nemen. Integendeel, ons onderwijs lijkt studenten vooral te oriënteren naar grote bedrijven. Dat wil ik veranderen en tegelijk doe ik dit om zelf bij te blijven. Terwijl ik de studenten ondernemingszin bijbreng, leren zij me de nieuwste technologie kennen. Ik heb vroeger zelf computerbedrijven opgericht of mee opgericht, maar als mijn pc nu crasht, moet ik mijn zoon bellen!”

Voor alle info over Oudstanding: Neos, Tweekerkenstraat 25, 1000 Brussel, tel. 02 238 04 91 en www.neosvzw.be

Ludo Hugaerts – Foto’s Frederik Weekx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content