Erfgoedtoppers

Voor alle praktische informatie: Erfgoedweekend, 26 en 27 april, telkens vanaf 10 uur overal in Vlaanderen: tel. 0800 30 201 en www.erfgoedweekend.be

Op zaterdag 26 en zondag 27 april staat het derde Erfgoedweekend in het teken van reizen. Meer dan 500 activiteiten in Vlaanderen en Brussel zijn twee dagen lang voor iedereen gratis. Op zaterdag kunt u ons culturele erfgoed ontdekken via lezingen, wandelingen, tentoonstellingen en eigen creativiteit, op zondag houden alle deelnemende instellingen en ‘erfgoedbewaarders’ een opendeurdag van 10 tot 18 uur. Enkele voorbeelden:

Antwerpen: op zondag pendelt de Sint-Annekesboot tussen het Steen, Linkeroever (het strand van Sint-Anneke) en de rechteroever (langs diverse musea). Voelt u meer voor een rit met een van de bussen uit de jaren 1955 tot 1964 die op- en afrijden tussen de Leopold De Waelplaats en de Tjalkstraat? Of wilt u terug naar het begin van de vorige eeuw met een ritje in de trams uit 1908 en 1912 die rijden tussen de Groen- en de Lambermontplaats?

Hasselt: in het Modemuseum (Gasthuisstraat 11) staan mannequinpoppen vertrekkensklaar voor een reis. Hun kleding en koffers verraden de periode en hun manier van reizen, en soms ook hun eindbestemming. Het museum is zaterdag en zondag open van 10 tot 18 uur.

Sint-Truiden: In de expo Zij kwamen op blote voeten... stelt het Minderbroedersmuseum (Capucienessenstraat 1-3) de komst van de minderbroeders naar Vlaanderen voor, in de 13de eeuw. De blote voeten verwijzen naar hun onthechting en ook naar hun grote mobiliteit.

Damme: op zaterdag (14-17 uur) kunt u in het Uilenspiegelmuseum naar een Literaire reismarkt. Verder stallen zes Vlaamse steden hier hun toeristische, culturele en vooral literaire waar uit. Op zondag evoceert het St.-Janshospitaal het leven van pelgrims vroeger. In het Uilenspiegelmuseum vertelt een gids om 10.30, 11.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur het verhaal van Uilenspiegel en de weg die hij als literaire figuur aflegde.

Gent: op zaterdag vanaf 21 uur voert het ensemble van Boudewijn Buckinx Stationplay op. Ze spelen en zingen op diverse plaatsen in het Sint-Pietersstation.

Leuven: begeleide avondwandelingen langs verschillende erfgoedinstellingen (vertrek aan het station op zaterdag om 20.00, 20.15 en 20.30 uur). Op de locaties treedt een muziekgroepje op en staat een drankje klaar.

Brussel: de Bellevuemusea (Museum van de Dynastie en het Koning Boudewijn Memoriaal) zijn op zondag gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur.

A Samenstelling: Ludo Hugaerts, Luc Weyens en Piet Wollaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content