Erfgoedparels tussen lentebloesems

In april kleuren de fruitplantages en boomgaarden van Haspengouw en oostelijk Brabant zich met zeeën van bloesems. Plus Magazine vond vijf plekken waar u bloesems én historisch erfgoed samen kunt ontdekken.

Eerst ons chauvinisme wat oppeppen. Sinds kort eten ze in China Belgische conferenceperen, nadat onze fruittelers eerder al de Russische markt hebben veroverd. Limburgs Haspengouw en het oosten van Vlaams- en Waals-Brabant zijn uitgegroeid tot één van de belangrijkste fruitstreken van Europa. Overal golven laagstamplantages over de heuvels en ook de laatste hoogstammen worden gekoesterd. Tussen al die bloesems – van Kapellen tot Tongeren – liggen parels van architecturaal erfgoed verborgen.

Borgloon: rond het kasteel van Rullingen

Even buiten Borgloon ligt het provinciedomein Kasteel van Rullingen. Onze parel hier is een deels door water omgeven slot dat een Maaslandse stijl uit de 17de eeuw combineert met neorenaissance uit de 19de eeuw. Het herbergt nu een hotel-restaurant (voor zachtere prijzen kunt u terecht in de taverne in het jachthuis).

Achter het kasteel strekt zich een parkbos uit, maar voor bloesem-plezier moet u de tijd nemen om rond het Fructuarium te wandelen. 502 hoogstamfruitbomen staan hier in deze reuzenboomgaard samen, waarvan negentig (!) soorten kersen en vijftig soorten pruimen, telkens aanwezig met drie bomen. Ze worden omzoomd door stroopperenbomen en een meidoornhaag. Omdat hoogstammen eerder bloeien dan laagstammen, is de periode 10-20 april aangewezen voor een bezoek.

Praktische info:het domein is elke dag vrij toegankelijk. Meer info: Toerisme Borgloon, tel. 012 67 36 54 en www. borgloon.be (klikop Toerisme)

Zoutleeuw: de rijkdom is gebleven

Vandaag telt het stadje Zoutleeuw, tussen Tienen en Sint-Truiden, amper 3000 inwoners maar tot in het begin van de 15de eeuw was het een rijk centrum van lakennijverheid en een strategische plaats op de grens tussen Brabant en het prinsbisdom Luik.

Nadien sliep het stadje in, maar de rijkdom van toen is nu nog te zien aan de lakenhalle (een gezellige brasserie) en het 16de-eeuwse stadhuis. In de straten krijg je hier en daar een juweel van een renaissancehuis cadeau. De grootste verrassing wacht echter in de Sint-Leonarduskerk. Omdat de beeldenstormers hier geen kans kregen, bevat ze een ware goudmijn aan kerkelijke kunst. De meeste kunstschatten staan hier bovendien nog op de plaats waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. Je blijft kijken naar de 18 meter hoge sacramentstoren met 200 beeldjes van witte steen, de retabels van houtsnijwerk, het romaanse kruisbeeld, het dubbele Mariabeeld ...

Wat de bloesems betreft, hebben we hier twee mogelijkheden:

n Met de fiets vanuit Zoutleeuw de Boomgaardenroute narijden (44 km).

n Te voet: even buiten Zoutleeuw wandelen in het provinciedomein Het Vinne. Dit strekt zich uit rond een groot meer en daar zijn drie hoogstamboomgaarden aangelegd.

Praktische info:stadhuis Zoutleeuw open van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur (maandag gesloten). De Sint-Leonarduskerk is open van 1 april tot 30 september (14-17 uur, gesloten op maandag). Het provinciedomein Het Vinne is alle dagen vrij toegankelijk. Meer info: Toerisme Zoutleeuw, tel. 011 78 12 88 en www.zoutleeuw.be

Helshoven: de hotspot

De Mariakapel in Helshoven (een gehucht van Hoepertingen) is één van de plekken waar het bloesemtoerisme in Limburg ontstaan is. Begrijpelijk: de 13de-eeuwse kapel is een beauty en ligt aan de rand van een golvend landschap vol fruitplantages. In de week-ends van april en begin mei kan het hier behoorlijk druk zijn. Een must is de oranje bloesemwandeling die langs de kapel en deels over een Romeinse heirbaan loopt. In een lus van 4,5 km waadt u op en neer door zeeën van bloesems. U kunt ook kiezen voor de rode (8 km) of groene (6 km) route.

Vlakbij de kapel ligt Hellingenfort. In deze vierkantshoeve pioniert fruitteler Karel Vaes al jaren in het bloesemtoerisme. Op de binnenkoer organiseert hij een bloesemterras (met folkmuziek, appelsap en rondleidingen in kersen- en perenplantages).

Praktische info:

n Het bloesemterras in Hellingenfort heeft plaats op zondag 17 april (9-17 uur, gratis rondleidingen om het uur). Elke donderdag van april starten hier ook gratis rondleidingen om 14, 15 en 16 uur. Info: tel. 0477 50 03 23 en www.dikkekersen.be

n Alle bloesem activiteiten in Limburg staan samen in Voluit Limburgen: Bloesemprogramma 2011. Bij Toerisme Limburg, tel. 011 30 55 00 en www.toerismelimburg.be

Lathuy: een dorp van gobertingensteen

Ook in het Waals-Brabantse deel van Haspengouw is fruitteelt een belangrijke activiteit, maar hier heerst weidse rust. Ga maar eens naar het dorpje Lathuy (vier km ten westen van Geldenaken) en wandel de 11 km lange luswandeling Promenade de Beaulieu na. Lentegevoel gegarandeerd als u tussen de heuvelende akkers, de fruitplantages en architecturale parels zoals de statige vierkantshoeven en de Genovevakapel loopt. Vele gebouwen zijn opgetrokken in de lokale gobertingensteen (een zanderige kalksteen).

Praktische info: de wandeling vertrekt in de Rue du Village van Lathuy en is bewegwijzerd met rode ruitjes. Meer info: Maison du Tourisme Hesbaye Brabançonne, tel. 010 229115 en www.hesbayebrabanconne.be

Kapellen: onder bloesembogen

Toch liever rustig genieten? Probeer dan het dorpje Kapellen (een deelgemeente van Glabbeek) te vinden opzij van de N29 tussen Tienen en Diest. Opvallend voor zulk een klein dorp is de grote bakstenen kerk, bijgenaamd de kathedraal van het Hageland. De bloesembogen langs de kerk zullen u meteen in stemming brengen. Daar vertrekt het Boomgaardenwandelpad, een lus van 8 km. Overal langs de veldwegen en in het glooiende landschap zijn fruitplantages aangelegd. Een bloesembad.

Praktische info: het wandelpad is bewegwijzerd met zeshoekige borden. Meer info: Toerisme Vlaams-Brabant, tel. 016 26 76 20 en www.toerismevlaamsbrabant.be

Ludo Hugaerts – Foto’s Bart Degrande

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content