Erectieproblemen: Wat als ze een hart- en vaatziekte verbergen?

Dat erectieproblemen een invloed hebben op het seksleven is evident. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat deze problemen soms een symptoom kunnen zijn dat een hart- en vaatziekte aankondigt. Praat er dus over met uw arts. Nu!

Van de 10 mensen die in het ziekenhuis opgenomen worden voor een hartaanval, hebben er 6 erectieproblemen”, zegt prof. Robert Andrianne, uroloog aan het universitair ziekenhuis van Luik. “Op basis van deze waarnemingen heeft men kunnen vaststellen dat erectieproblemen een onderliggend symptoom kunnen zijn voor een ernstige vaatziekte, zoals een hart-aanval of een beroerte.”

Ze zouden dus het topje van de ijsberg zijn en het op die manier mogelijk maken om een vaatziekte in een vroegtijdig stadium op te sporen.

Systematisch de vraag stellen

Toch is praten over erectieproblemen nog altijd niet voor iedereen evident. Voor veel patiënten blijft het moeilijk om dit intieme onderwerp aan te snijden (amper één man op de drie praat er-over tijdens een doktersbezoek). Maar ook sommige artsen hebben er moeite mee om hun patiënt te vragen of alles goed gaat op dit vlak...

“Elke arts, cardioloog of huisdokter zou deze vraag moeten stellen in het kader van het onderzoek naar de voorgeschiedenis van de patiënt”, benadrukt prof. Andrianne. “Als een 50-jarige man zijn cardioloog raadpleegt voor een cardiovasculair onderzoek, zou die hem altijd moeten vragen of hij erectieproblemen heeft. En als het antwoord positief is, moet hij de kransslagaders van de patiënt nader onderzoeken en hem eventueel een inspannings-electrocardiogram (ECG) laten ondergaan om een eventuele verstopte slagader op te sporen. Deze patiënten kunnen immers een kransslagaderprobleem hebben zonder het te beseffen. Wie bijvoorbeeld kampt met overgewicht zal vermijden snel te stappen of snel trappen op te lopen. Daardoor heeft hij nooit hartpijn en weet hij dus niet dat hij een hartaanval riskeert als hij zich op een dag wel eens wat meer inspant.”

De risicofactoren beperken

Hoe komt het dat er een verband bestaat tussen erectieproblemen en hart- en vaatziekten? “De erectie is een cardiovasculair proces”, legt prof. Andrianne ons uit. “Het wordt gestuurd door twee factoren: het caverneus weefsel en de bloedtoevoer naar de penis, die bepaald wordt door de aders.”

Maar aangezien de aders die de penis van bloed voorzien, kleiner zijn dan de krans- of hoofdslagaders, zullen zij bij beschadiging van het vaatendotheel (de binnenste bekleding van bloed- en lymfevaten, nvdr) vroeger aangetast worden, doorgaans drie jaar eerder. Wat kan deze vaten beschadigen? Een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, een zittend leven,...

“Ook werkloosheid kan een zeer belangrijke oorzaak zijn, omwille van de stress die hij veroorzaakt. En roken uiteraard”, zegt prof. Andrianne. “Als u erectieproblemen combineert met twee van deze risicofactoren, behoort een aandoening van de kransslagader tot de mogelijk-heden.”

De risicofactoren van erectieproblemen zijn dus dezelfde als die van hart- en vaatziekten. Sommige zijn omkeerbaar, andere niet. Het komt er dan ook op aan de factoren die u kunt beïnvloeden, zoveel mogelijk te beperken. “We controleren ook de hormoonwaarden van de patiënt want tegenwoordig weten we dat testosteron de vaten beschermt.”

Herstellende geneesmiddelen?

Om erectieproblemen te behandelen, worden momenteel courant drie vaatverwijdende geneesmiddelen voorgeschreven. “U bent overigens niet verplicht erectieproblemen te laten behandelen”, zegt prof. Andrianne. “We kunnen allemaal leven zonder ge-slachtsverkeer. Uit studies, uitgevoerd op duizenden zieken uit de hele wereld, is echter gebleken dat deze geneesmiddelen ook het vaatendotheel kunnen herstellen. Zieken die een verhoogde kans op een hart- en vaatziekte hadden en die een van deze geneesmiddelen namen voor de behandeling van erectieproblemen, zagen hun cardiovasculair risico dalen. Het is dan ook zeer goed mogelijk dat deze geneesmiddelen in een nabije toekomst gebruikt zullen worden om bij patiënten het beschadigde endotheel te herstellen. Dat is nu nog niet het geval omdat ze uit-sluitend ontwikkeld werden voor de behandeling van erectiestoornissen. Ze zullen dus opnieuw uitgebreid getest moeten worden vooraleer ze voor deze nieuwe indicatie gebruikt mogen worden, en dat vraagt wat tijd.”

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content