Er was eens... in Duitsland

Het decor kent u uit de tijd toen de dieren nog spraken: zachtglooiende heuvels, frisgroene bossen, kasteelruïnes, oude stadjes, smalle steegjes, vakwerkhuizen. Hier, in het Weserbergland, situeerden de gebroeders Grimm hun sprookjes.

In 1812 publiceerden Jacob en Wilhelm Grimm een eerste verzameling van meer dan tweehonderd teksten. Op deze manier werd het Wesenberg-land, langs de vallei van de Weser, het decor van de mooiste sprookjesverhalen die ooit werden geschreven.

De sprookjesroute

De sprookjesroute strekt zich over 600 kilometer uit en start in Hanau am Main, waar de gebroeders Grimm het levenslicht zagen. De Weservallei zelf ligt een heel eind noordelijker. Zij begint in het plaatsje Hann.Münden, dat werd opgericht op de plaats waar de rivieren de Fulda en de Werra in de Weser vloeien. Hier waant u zich in de 16de of de 17de eeuw. In het centrum staan niet minder dan 700 oude vakwerkhuizen die prachtig bewaard zijn en nog altijd bewoond.

Het eerste sprookje waarmee u geconfronteerd wordt, is Rapoensel, die met haar haren werd vastgebonden aan een steen in Trendelburg. Veel bekender nog is Doornroosje die in het kasteel van Sababurg in een diepe slaap viel. Net als Doornroosje zelf, is het kasteel na een jarenlange slaap uit zijn ruïnes verrezen. De toren is omgetoverd tot een gezellig charmehotelletje. En het kasteel biedt u een prachtig uitzicht over het oudste dierenpark van Europa, dat al in 1571 werd opgericht. Hier genieten de dieren van een relatieve vrijheid, iets wat Doornroosje niet gegund werd: zij werd opgesloten in de toren van het slot. Gelukkig eindigen sprookjes met een happy-end: zowel Doornroosje als Rapoensel ontmoetten een charmante prins, en ze leefden nog lang en gelukkig in het Reinhardswald.

Opscheppers en rattenvangers

De volgende halte van onze sprookjesroute is Polle, waar alles in het teken staat van Assepoester. Van het kasteel waaruit ze op slag van middernacht het bal ontvluchtte, blijft nu enkel een ruïne over maar dit deel van de Weservallei – tot in Bodenwerder, twaalf kilometer verderop – is ongetwijfeld het mooiste. Hier tekent de stroom grote meanders. Stukjes bos wisselen af met weides en tarwevelden. Plezierbootjes, kajakvaarders en... eendenfamilies glijden vredig over het ondiepe water.

Vanuit de dorpjes weerklinkt klokgelui. Het is hier, in Bodenwerder, dat Baron van Münchhausen werd geboren, de beroemde opschepper die naar eigen zeggen fantastische avonturen beleefde in dienst van de Turken en de Russen, maar waarvan niemand iets geloofde. En het houdt niet op, want even verderop ligt Hameln, waar de rattenvanger zijn sterkste kunstjes vertoonde. Zo wordt de sprookjesroute ook een tocht langs legendes die de ziel en de geschiedenis van deze streek en haar inwoners tot leven brengen.

Die Stadtmusikanten

In Bremen verliest de Weser zich via zijn trechtermonding in de Noordzee. Op de marktplaats verdringen de middeleeuwse gebouwen elkaar, terwijl de imposante kathedraal en het al even indrukwekkende stadhuis het plein domineren. Centraal staat een gigantisch standbeeld uit 1404 van ridder Roeland, de neef van Karel de Grote. Met het magische zwaard Durandal in de hand staat hij symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid. Het was deze vrijheid die ook de BremerStadtmusikanten naar de stad lokte. In hun land werden ze met de dood bedreigd.

Voor het stadhuis zijn de muzikale dieren van Grimm vereeuwigd in een bronzen standbeeld. Het is het bekende beeld van de ezel met op zijn rug de hond, de kat en de haan. Elders in de stad zijn nog andere exemplaren van de vier kameraden te vinden, zoals in de Böttcherstrasse, een hele straat in art-decostijl, en in de gezellige oude wijk Schnoor met haar vele binnenplaatsjes. Als u in deze warme sfeer een schuimende pint bier drinkt onder de gewelven van de Ratskeller, voelt u het tot in de toppen van uw tenen: veel dichter bij de sprookjeswereld van de gebroeders Grimm kunt u écht niet komen... n

Christiane Goor – Foto’s: Mahaux Photography

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content