En als u nu eens meewerkt aan Wikipedia?

Jimmy Wales, de stichter van Wikipedia, zoekt nieuwe medewerkers om de wereldwijde encyclopedie te verrijken. U bent bezeten door de raid op Dieppe? U bent de goeroe der orchideeën? Deel uw kennis met de hele wereld!

Het aantal medewerkers aan Wikipedia slinkt. De Engelstalige medewerkers zijn in vijf jaar tijd met 30% afgenomen. Waarom zou ú niet zorgen voor de aflossing van de wacht? Als u deze opdracht aanvaardt, krijgt u daarbij waardevolle hulp op de pagina Hulp en beheer (http://nl.wikipedia.org/ wiki/Portaal:Hulp-en-beheer)

Een artikel aanpassen

Open een bestaand artikel:

1. Klik rechts bovenaan de pagina op het hokje Bewerken om de tekst die u wilt bewerken op te roepen in de pagina Bezig met bewerken.

2. Geef in het vakje Samenvatting (onder het tekstkader) in enkele woorden de aard van uw wijzigingen aan. Bijvoorbeeld spellingscorrectie of verkeerde datum.

3. Klik op de knop Toon Bewerking ter Controle om na te gaan of uw bewerkingen correct worden getoond.

4. Als de bewerking correct is, klik dan op de knop Pagina Opslaan.

Opgepast: deze knop (links onderaan de pagina) is enkel actief in de previewpagina.

5. Wanneer alles in orde is, wordt uw bewerking aanvaard. Anders verdwijnt ze snel en krijgt u mogelijk een reactie van een andere medewerker.

Een artikel schrijven

U begint de site onder de knie te krijgen? Voor u zelf een artikel schrijft, doet u in de zoekbox rechts bovenaan het scherm best eerst een search op de naam van het onderwerp dat u wilt behandelen. In 95% van de gevallen bestaat het onderwerp al. Als dat niet zo is: bingo! De site zal u voorstellen om een pagina te creëren door te klikken op de naam die u hebt ingevoerd en die nu in het rood verschijnt. Klik erop en een blanco pagina verschijnt: aan u om ze in te vullen.

De regels zijn dezelfde als bij het bewerken van een artikel (samenvatting, informatiebronnen, neutraliteit, enz.). Vergeet niet dat Wikipedia geen actualiteit behandelt. En schuif vooral uw ego opzij want nu al is de tekst niet meer van u: hij behoort aan de Wikipedia-gemeenschap. U hoeft geen account aan te maken om mee te doen aan het avontuur. Wikipedia identificeert u via het IP-adres van uw computer. Maar als u zich registreert, kunt u contacten onderhouden met andere medewerkers die u dan kennen onder uw pseudoniem.

De regels van de encyclopedie

Bij Wikipedia moet een artikel eerst ‘aanvaardbaar’ zijn. Het moet vrij zijn van illegale inhoud (respect voor de auteursrechten) en mag geen auto- biografie of originele tekst zijn. Als u een revolutionaire theorie hebt ontwikkeld over het uiteendrijven van de continenten, richt u dan eerder tot een wetenschappelijk tijdschrift. Als u een nieuw thema creëert, moet het een zekere bekendheid genieten. En tevens het voorwerp zijn geweest van onafhankelijke studies. ‘De relativiteitsleer’ is zeker een ‘aanvaardbaar’ onderwerp. ‘Walvissen houden van Koksijde’ dreigt daarentegen problematisch te worden. Een artikel creëren over ‘De geschiedenis van de scouts in Sint-Pieters-Woluwe’ zou moeten lukken, ook al is het onderwerp ongetwijfeld weinig gedocumenteerd.

Zoals overal moet u een bepaalde etiquette in acht nemen: bedreigingen aan het adres van andere medewerkers zijn verboden. En in plaats van een passage die u als onjuist beoordeelt gewoon te schrappen, neemt u beter contact op met de medeauteur om erover te spreken. Uw tekst moet beantwoorden aan strikte regels: verifieerbaarheid, neutraliteit en het verbod om onuitgegeven werken op te nemen.

Als u informatie over de dood van Caesar betwist, moet u dat staven met betrouwbare bronnen (een boek, een artikel). Vergeet verwijzingen naar Facebook, een blog of een forum waarvan de betrouwbaarheid zo goed als onbestaande is. Elke persoonlijke mening moet worden gebannen, maar erkende meningen (vergezeld van bronnen) zijn toegestaan, zelfs wanneer ze elkaar tegenspreken. Pas op met artikels over onderwerpen die al zijn behandeld of met plagiaat. Een pagina van een website kopiëren is verboden. En hou uw documentatie klaar als u aan uw artikel begint, want die moet vanaf de allereerste publicatie worden vermeld.

De ultieme sanctie: meteen geschrapt

Als u de regels niet respecteert, zal uw artikel meteen worden geschrapt. Dat is het geval bij grappen of het vandaliseren van een bestaand artikel. En voor alles wat maar enigszins naar laster, eerroof en beledigingen ruikt. Ook reclameartikels (Spinazie maakt intelligent) of wazige onderwerpen (Vooruitblik op de toekomst van de komende tijd) moeten eraan geloven. In geval van conflict over het schrappen van uw tekst, kunt u een beroep doen op het redactiecomité, maar vaak gebeurt het schrappen automatisch. Om dit te testen, hebben we superlatieven binnengebracht in een ernstig artikel: binnen het uur waren ze allemaal verdwenen. Het bewijs van de efficiëntie van een systeem dat permanent door de leden wordt gecontroleerd.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content