© frank bahnmüller

Els (55) neemt het op voor oude bomen

Een oude boom in stilte observeren vind ik heel fascinerend. Hem zien evolueren met de seizoenen. Het contrast van die groene bladeren met die oude bast. Af en toe valt er eens een tak af, maar dat is niet erg, die herstelt zich wel.

In de natuur zijn is mijn levensstijl geworden, een beetje onder druk van corona ook. Ik was actief in de design- en communicatiesector, maar mijn zaak kwam volledig stil te liggen door de pandemie. Zoals zovelen moest ik herbronnen. Ik deed mijn werk graag, maar ik wou niet langer in een sector werken waarin je mensen voortdurend aanzet tot kopen.

Ik was al veel bezig met de natuur sinds mijn vader – een echte natuurmens – gestorven is. Als eerbetoon aan hem ben ik mij als vrijwilliger gaan inzetten in het Zoniënwoud en het Geografisch Arboretum Tervuren. Ik ontdekte ook dat in de natuur zijn mijn menopauzeklachten fel verminderde. Ik ging 4/5de werken om ten minste één dag per week bewust in de natuur te kunnen aanwezig zijn. Ik volgde een opleiding tot natuurgids en bosbadgids en begeleid geregeld mindful wandelingen.

Dan trek ik met een groepje mensen traag door een natuurgebied of park en laat hen even stilstaan bij wat er te zien, te horen en te voelen is, ik vertel iets over de symboliek van bomen,... Het is laagdrempeliger dan een echt bosbad. Ik wil mensen in contact brengen met de natuur en zichzelf zodat ze er ook meer aandacht en respect voor krijgen.

In de natuur kan de mens tot rust komen, maar ik vind dat we ons ook de vraag moeten stellen: wat kunnen wij doen voor de natuur? We beschouwen de natuur nog te veel als iets waar we gratis toegang tot hebben en waar we dus evenementen kunnen organiseren met de bomen en planten als prachtig decor. Maar daar heeft de natuur niets aan.

Ik wil mijn ervaring nu inzetten voor de natuur en werk momenteel een nieuw ondernemingsplan uit met speciale aandacht voor circulariteit en veteranenbomen. Daar gebeurt veel te weinig rond, terwijl een universitair onderzoek in Brussel onlangs uitwees dat mensen die in de buurt van hoge oude bomen wonen minder vaak naar de apotheker en dokter gaan. Oude bomen zijn ook cruciaal voor de biodiversiteit. De habitat die zo’n boom biedt aan flora en fauna, kan je nooit evenaren met het planten van een jonge boom. Eigenlijk moet je voor zulke bomen een zorgplan maken: om welke bomen gaat het, wat hebben ze nodig, wat is hun verhaal, ... Oude bomen zijn ons erfgoed, ze waren er vele jaren voor wij er waren en zullen ons ook overleven.

We moeten ons afvragen wat wij voor de natuur kunnen doen. We beschouwen de natuur nog te vaak als iets waar we gratis toegang tot hebben.

instagram trees_of_belgium

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content