ELIO DI RUPO: “Ik heb veel geluk gehad”

Onze premier is wellicht het beste voorbeeld van iemand die na 50 jaar aan de top kwam. Op zijn 60ste werd hij eerste minister van een aartsmoeilijk land. Zelf verklaart hij zijn succes door veel geluk en geduld.

Plus Magazine: op een leeftijd waar velen aan pensioen denken, begon u aan een topfunctie. Ooit gedacht dat u op deze leeftijd premier zou zijn?

Elio Di Rupo: “Nee, ik had zelfs nooit gedacht dat ik premier zou worden. Ik had me dus zeker ook geen leeftijd voorgesteld waarop ik het zou zijn. Het is een kans die zich voordoet, maar het is vooral een eer om zo’n verantwoordelijkheid te mogen dragen. Ik heb veel van België gekregen en wil iets aan mijn land teruggeven.”

Wordt dit eerste-ministerschap het hoogtepunt van uw loopbaan?

“Het is in elk geval een erg boeiende functie, maar dat waren mijn jaren als partijvoorzitter, vicepremier en minister-president ook. Het belangrijkste is dat je je kan inzetten voor de mensen. Een politicus doet aan politiek om iets ten goede te veranderen in de maatschappij en oplossingen voor de mensen te bieden. De regering werkt hard om uit de crisis te geraken en de koopkracht te vrijwaren. België wordt hervormd, B-H-V gesplitst, de hervormingen van justitie en het migratiebeleid vorderen... Dat ik dat als premier mee vorm kan geven is een privilege.”

Wat zegt u aan leeftijdgenoten die stoppen met werken of eraan denken te stoppen?

“Ik wil eerst en vooral zeggen wat me nauw aan het hart ligt: vijftigplussers en gepensioneerden hebben een belangrijke plaats in onze maatschappij. We moeten nog meer doen om hen te waarderen en te ondersteunen. Wie er een lange carrière op heeft zitten, moet kunnen genieten van een welverdiend pensioen. En voor wie nog even moet werken, hoop ik dat hij/zij nog veel plezier vindt in zijn dagtaak vooraleer op pensioen te gaan.

De regering vraagt aan wie daartoe in staat is iets langer te werken. Willen we dat ook de jongere generaties nog van een pensioen kunnen genieten, dan is dat absoluut nodig. We hebben de wettelijke pensioenleeftijd niet verhoogd. Een eerlijk pensioen op 65 is in ons land een recht voor iedereen. Uiteraard kan niet iedereen even lang werken. Ik heb het geluk in goede gezondheid te verkeren. Maar wie het moeilijker heeft en hard heeft gewerkt, moet op een deftig pensioen kunnen blijven rekenen.”

Wat gevoel geeft het om een van de machtigste mensen van België te zijn? Positieve stress, adrenaline?

“Oh, ik bekijk mijn functie niet in functie van macht. Daarover gaat politiek niet voor mij. Het brengt vooral een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dat zorgt wel eens voor grote stressmomenten. Daarom is het belangrijk om in vorm te blijven. Zo waak ik erover dat ik voldoende rust en sport. En dat ik gezond eet, natuurlijk.

Ik heb veel geluk gehad. Jammer genoeg ervaren veel gepensioneerden stress omdat ze de eindjes amper aan elkaar kunnen knopen. Dat mogen we niet uit het oog verliezen. Daarom heeft deze regering onder meer het minimumpensioen voor een gemengde loopbaan werknemer-zelfstandige verhoogd. Wie vijf jaar geleden met pensioen ging, zal zijn pensioen met 2% verhoogd zien vanaf september. Natuurlijk zal deze regering ook de andere pensioenen blijven aanpassen aan de welvaartsverhoging. De regering legt verder de laatste hand aan de oprichting van een federale adviesraad voor ouderen. Die moet het raadgevend comité voor de pensioensector vervangen en krijgt meer bevoegdheden. Zo zal de nieuwe raad zich ook uitspreken over mobiliteit en, heel belangrijk, de toegang tot gezondheidszorg.”

Wie aan de top staat, is vaak eenzaam, zo wordt verteld. Kent u dat gevoel?

“Politiek is een harde stiel, maar ook een waarin je heel veel boeiende mensen ontmoet. Bovendien heb ik buiten de politiek vrienden en familie bij wie ik telkens terecht kan. Eenzaam zou ik mezelf dus niet noemen. En ik doe mijn job graag!”

Welke voordelen biedt uw leeftijd?

“De ervaring speelt uiteraard mee. De jaren hebben mij geleerd geduld te hebben. Een eerste minister moet boven het gewoel staan, goed kunnen luisteren om de tegenstellingen te overbruggen en zo tot concrete oplossingen voor de burgers te komen.”

Wat is voor u de beste manier om te ontstressen?

“Fitnessen! Ik probeer dit twee tot drie keer per week te doen. Maar dat lukt niet altijd omwille van mijn overvolle agenda.”

Hoelang bent u van zins om nog aan de slag te blijven?

“Alleszins tot 2014 (lacht). Want tot dan loopt deze legislatuur. Nee, serieus. Zolang ik denk een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving en de mensen. Of het nu als premier is, als burgemeester van mijn stad Bergen of in een andere functie. Maar vooral zolang de mensen mij een mandaat blijven geven om hen te vertegenwoordigen.”

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content