Elektroconvulsietherapie tegen depressie

Het aantal behandelingen met elektroconvulsietherapie (ECT) – elektroshocks in de volksmond – is de afgelopen 15 jaar verdubbeld. Toch moet deze doeltreffende behandeling nog steeds tegen vooroordelen opboksen.

IS ECT PIJNLOOS?

Psychiater prof. dr. Pascal Sienaert (UPC KU Leuven): “In de beginperiode, 80 jaar geleden, werd ECT toegepast zonder narcose. Uit die tijd dateert dat achterhaalde beeld van de schokkende patiënt. Vandaag gebeurt de behandeling onder een korte verdoving en krijgt de patiënt ook een spierontspanner toegediend waardoor alles pijnloos verloopt.”

WIE HEEFT BAAT BIJ ECT?

ECT is erg succesvol bij patiënten met een ernstige depressie, die onvoldoende reageren op medicatie, zeker wanneer er sprake is van vertraging – langzamer praten, bewegen, denken -, overdreven schuldgevoelens en waangedachten. De behandeling levert de beste resultaten op bij oudere patiënten, omdat dit type depressie meer voorkomt in deze leeftijdsgroep. ECT werkt ook bij manie, psychosen en bipolaire depressie. Mogelijke bijwerkingen zijn geheugenklachten, die in de meeste gevallen voorbijgaan, korte verwardheid, of hoofd- en spierpijn.

Bij ECT brengt de psychiater aan elke kant van het hoofd een elektrode aan. Gedurende korte tijd wordt via die elektroden een afgemeten elektrische prikkel toegediend, die voor een ontlading (convulsie) in de hersenen zorgt en verschillende gunstige processen in gang zet. Zo wordt het mechanisme geprikkeld dat de ontlading moet stopzetten, wordt de aanmaak van nieuwe hersencellen gestimuleerd en heeft dit een regelende invloed op het evenwicht van neurotransmitters en hormonen in de hersenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content