Einstein, relatief eenvoudig

Albert Einstein is de man van de relativiteitstheorie (waarvan we geen letter begrijpen). Maar welke implicaties hebben zijn bevindingen in ons dagelijkse leven? U komt het te weten op een publieksvriendelijke expo, speciaal voor fysicaleken. De relativiteitstheorie in beeld: relatief eenvoudig !

V oor wie het nog niet wist, 2005 is/was het Internationale jaar van de fysica. Op de valreep wordt dat in ons land nog even in de verf gezet door een tentoonstelling die de VUB samen met de ULB organiseert. Op de affiche (en onderaan op deze pagina): Albert Einstein met een roze bril. Niet dat de vermaarde fysicus het leven zo rooskleurig zag, maar dit beeld is wel representatief voor zijn vernieuwende kijk op de wetenschap.

Van in zijn prilste jeugd was Einstein een anticonformist. Daardoor scoorde hij niet goed op school en kwam hij vaak in de problemen, want hij liet geen gelegenheid voorbijgaan om de strenge Pruisische discipline te hekelen. Maar net dit anticonformisme dreef hem naar revolutionaire ideeën die voor een doorbraak in de natuurkunde zorgden. Net honderd jaar geleden schreef Einstein vier artikels waarmee hij zowel een revolutie ontketende in de deterministische fysica van de 19de eeuw als de wereld ingrijpend veranderde.

In huis en tuin

De relativiteitstheorie en de kwantummechanica zijn zeer moeilijke materies, daarom gooit deze expo het over een andere boeg. De bezoekers kunnen ondervinden wat de theorieën van Einstein praktisch betekenen. Zo kunt u op een weegschaal gaan staan die berekent hoeveel energie uw gewicht oplevert als u gebruikmaakt van de formule E=mc2 (en dat is veel meer dan u denkt!). Of u kunt al fietsend deeltjes versnellen tot er massa gecreëerd wordt.

De expo belicht ook de figuur van Albert Einstein. Zo is er een replica van little boy te zien, de eerste atoombom. Hoewel hij radicaal tegen het gebruik van die bom was, lag hij toch mee aan de grondslag van de kernsplijting en maakte hij de Amerikanen erop attent dat deze technologie ook voor militaire doeleinden kon gebruikt worden. Er wordt ook dieper ingegaan op de band van Einstein met ons land. Zo verbleef hij meerdere maanden in Den Haan toen Hitler de macht greep. Tenslotte was hij kind aan huis bij Albert I en had hij familie in Antwerpen. n

Einstein, anders bekeken, Tour & Taxis, Havenlaan 86, 1000 Brussel, www.alberteinstein.be. Tot 01/05/2006, ma-vr 9-18 u., za-zo: 10-19 uur. Toegang: A 9 en A 7,50

Filip Godelaine, Myriam Schellens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content