Eeuwenlange fascinatie

Op de zogenaamde ‘hippie trail’ lag India. Europalia staat dit jaar in het teken van het intrigerende land. In de expo Indomania komen we te weten waarom het westen al eeuwenlang gefascineerd is door de Indische cultuur.

Plus Magazine: Vanwaar de fascinatie?

Indomania curator Dirk Vermaelen: In de oudheid wordt India in talrijke geschriften vermeld als een land met luxeproducten (textiel en specerijen) waar monsters en fantastische wezens zouden leven. Die mythe is blijven doorleven en intrigeren.

Wanneer Vasco da Gama de zeeroute opnieuw opent en reizigers in zijn kielzog de voor hen bizarre en grillige sculpturen van hindoegoden zien, denken ze dat ze die monsters ontdekt hebben en berichten ze hierover in hun reisverhalen.

Later kwamen er ook exotische dieren uit India naar de Europese hoven, zoals neushoorns en olifanten. Bij de opkomst van het Mogolrijk wordt de fascinatie nog verder gevoed door de pracht en praal van de Indische hoven waarmee Europa handel dreef.

Waarom dweepten anti-materialistische hippies met India? Daar heerst toch een kasten-systeem?

Dirk Vermaelen: De Indische cultuur had voor hen te maken met een spirituele zoektocht. De hippies hadden een grote belangstelling voor de Indische filosofie en religie. Het kastensysteem hangt samen met spiritualiteit en niet met hiërarchieën zoals we die hier kennen. Dus dat is niet tegenstrijdig.

Welk beeld heeft het Westen vandaag van India?

Vermaelen: Vaak blijven stereotypen doorleven. In de door India geïnspireerde kunst zie je de clichématige exotiek, spiritualiteit en veel kleur. Onwetendheid resulteert nog vaak in een gevoel van superioriteit: het Westen wordt nog als de norm gezien. In de expo zie je ook dat India vergeleken wordt met wat kunstenaars kennen of getoetst wordt aan de zogenaamde niet te evenaren Westerse kunst.

Wat krijgen we te zien?

Vermaelen: We hebben een 250-tal stukken samengebracht, tekeningen, schilderijen en textiel, maar ook film en fotografie. Wat u zeker moet zien: de tekeningen van Rembrandt en Pieter Coecke Van Aelst, de Mogolminiaturen, de 16de tot 19de eeuwse chintz en kasjmier en de eerste diamanten die naar Cartier in Antwerpen kwamen in opdracht van de Maharadja’s. Maar ook foto’s van Henri Cartier Bresson en natuurlijk onze Belgische kunstenaars Max Pinckers en Hans Op de Beeck, die wij naar India gestuurd hebben en die voor de expo nieuw werk hebben gemaakt.

Indomania, van Rembrandt tot The Beatles. 16/10 tot 26/01/2014, Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. Di-zo, 10-18 u. Do, 10-21 u. Prijs: €14. Info: ? 02 540 80 80 en www.europalia.eu.

Meer getuigenissen leest u op www.plusmagazine.be/hippies

Ann Heylens, Ludo Hugaerts en Olivia Van de Putte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content