Eenzaam in de zomer? U bent niet alleen!

Lange, zonnige dagen. Terrassen vol mensen. Barbecues. (Gentse) feesten. En ondanks alles voelt u zich eenzaam? Dit kunt u eraan doen!

Vet is veemd maar waar: op mooie dagen en tijdens de vakantieperiode valt het alleen-zijn me zwaarder dan op regendagen of in de winter”, schrijft Plus-lezeres Christiane Lechat in een reactie op onze oproep over dit onderwerp. “Bij slecht weer doe ik thuis allerlei klusjes en ben ik nadien tevreden over mezelf. Maar in de zomer wil ik naar buiten. Ik merk dan wel dat ik niet alleen ben in mijn geval, en tegelijk voel ik me afgewezen en verlaten.”

Een gelijkaardig gevoel overvalt lezeres Lieve Adriaenssen: “In de winter kun je makkelijker thuis cocoonen, maar nu word je als het ware verplicht iets te ondernemen. Hoe meer mensen spreken over hun reisplannen met hun partner of het gezin, hoe meer ik me achtergelaten voel.”

Tele-Onthaal kan dit met pure cijfers bevestigen: in 2010 kreeg de dienst 8,6 % van alle oproepen van het jaar in de maand juli, dus nog meer dan in december (8%). “Die oproepen gaan zeker niet alleen over eenzaamheid en depressieve gevoelens, maar bijvoorbeeld ook over moeilijkheden op het werk of in relaties met de partner of de familie”, zegt Chris De Ketelbutter, secretaris van de Federatie Tele-Onthaal. “Maar alleenstaande mensen of personen in probleemsituaties hebben het in de zomer wel degelijk moeilijker dan in de winter. En dat verschijnsel treft meer mensen dan we denken.”

Alleen op een vol terras

Het tijdelijk wegvallen van vertrouwde netwerken vormt een deel van de verklaring.

Tussen midden juni en begin september liggen het verenigingsleven en het volwassenenonderwijs grotendeels stil. Meteen vallen ook een pak sociale contacten van veel mensen weg.

Buren, kennissen, vrienden en familieleden zijn niet zelden drie weken of langer met vakantie. Omdat al deze vakanties niet samenvallen, lijkt deze periode voor de thuisblijvers nog langer te duren.

Huisartsen, therapeuten en andere vertrouwde hulpverleners nemen vakantie. En dat geldt ook voor andere luisterende oren in de omgeving.

“Bovendien confronteert de botsing met de zomerse buitenwereld je nog sterker met je eigen probleem”, voegt Chris De Ketelbutter er nog aan toe. “Al die zomeractiviteiten in de straten en op de pleinen verplichten je bijna om naar buiten te komen. Je zou je happy moeten voelen. Maar als je net een relatiebreuk achter de rug hebt, als je alleen staat in het leven of depressief bent, dan valt het contrast met vrolijke mensen des te zwaarder. Je ziet overal groepjes vrienden bij elkaar zitten. Je ziet koppels die hand in hand lopen en elkaar kussen. Op een vol terras kun je je vreselijk eenzaam voelen. Singles en mensen die hun werk hebben verloren of een echtscheiding doormaken, hebben het daarenboven financieel vaak niet breed genoeg om zich een vakantiereis (singletoeslagen!) of een bezoek aan dure festivals te veroorloven.”

Zelf het initiatief nemen

Tele-Onthaal zorgt in de eerste plaats voor een luisterend oor. “We bieden de bellers het contact dat ze in de vakantieweken missen en helpen op die manier een moeilijke periode te overbruggen”, zegt Chris De Ketelbutter. “We proberen de mensen te stimuleren om zelf initiatieven te nemen, maar we blijven daar voorzichtig in. Soms gaat het om mensen die al uit een netwerk zijn geworpen (geen werk of geen partner meer), voor anderen kan het contact buiten te confronterend zijn. Aan de andere kant mag je niet verwachten dat de buitenwereld naar je toe zal komen. Zelf de eerste stap zetten, is echt noodzakelijk.”

Tele-Onthaal biedt 24 uur op 24 een luisterend oor op het gratis nummer tel. 106. De organisatie zoekt ook steeds vrijwilligers om oproepen te beantwoorden (geïnteresseerden kunnen terecht op tel. 106 en op de website www.tele-onthaal.be).

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content