© FOTO GETTY IMAGES

Een zee van papavers

Van oudroze over zalmkleur tot gebroken wit en lichtblauw... Hoog op hun harige steel ogen oosterse papavers onweerstaanbaar romantisch in borders. Ze zien er fragiel uit, maar zijn ware overlevers. En trendy bovendien!

De veldklaproos is geen lang leven beschoren, maar blijft wellicht de bekendste telg van de papaverfamilie, die een honderdtal soorten, telt, de ene al knapper dan de andere. De grootste verleider in de tuin is ongetwijfeld de Papaver orientalis of oosterse papaver. Deze vaste soort komt jaar na jaar terug en biedt de grootste bloemen. Bloemen die groeien op opvallend hoge stelen en beschikbaar zijn in soms vreemde vormen en kleuren: met franjes, dubbele bloemen, meer of minder verfomfaaid, gevlekt, roze, paars, oranje, lichtblauw, wit... Tientallen variëteiten en cultivars wedijveren met mekaar.

De bloeiperiode loopt van mei tot juli en wisselt lichtjes naargelang de variëteit. Keuze te over dus om je tuin elegant op te vrolijken tot het midden van de zomer. Maar dan moet je ze wel nu planten.

NOG MEER TROEVEN

De oosterse papaver is erg robuust en kan temperaturen tot -30°C aan.

Elke bloem heeft een grote, blauwzwarte stamper en donkere meeldraden, waar bestuivende insecten dol op zijn.

De papaver bloeit gemiddeld een tiental dagen en ruimt dan plaats voor een zaaddoos in de vorm van een zoutvaatje, dat al even decoratief is en ook door vogels wordt gesmaakt.

WELKE GROND? De papaver wortelt graag diep in eerder koele, lichte en goed afwaterende grond. Hij heeft een hekel aan zeer natte aarde. Het liefst staat hij in volle zon, maar hij gedijt ook in halfschaduw.

PLANTEN OF ZAAIEN? Beide kunnen. Planten doe je best aan het begin van de lente of op het einde van de zomer. Kies plantjes die nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Oosterse papavers houden immers niet van verplanten. Zaaien doe je dan weer best van april tot juli, en liefst vrij dunnetjes. Het resultaat is niet gegarandeerd en qua kleuren kom je soms wel voor verrassingen te staan, maar zaaien levert vaak sterkere planten op.

VERMEERDEREN? Dat lukt zonder veel moeite.

Je kan vrij gemakkelijk stekjes nemen van de dichte wortelkluit. Snij stukjes van 4 tot 5 cm lang van de wortels, leg die in een bak met een mengsel van teelaarde en zand en bedek ze lichtjes. Waarna ze algauw wortels zullen vormen.

Voor het zaaien kan je gebruik maken van de zaadjes die je in de herfst uit de zaaddoosjes haalt.

In de herfst kan je ook de wortels delen, op voorwaarde dat je de wortelkluit niet opgraaft: de papaver haat verhuizen! Met een scherpe spade kan je een deel van de wortelkluit eraf halen en elders uitplanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content