Een zee van licht

De jongste jaren gaan steeds meer mensen hun gevels en voortuinen in de kersttijd versieren met soms extravagante creaties, watervallen en slingers van licht. Een nieuwe trend die warm en welkom licht schept in de donkerste dagen van het jaar.

De creatieve kerstverlichtingen aan gevels en in tuinen hebben we te danken aan nieuwe minilampjes voor buitenshuis, gaande van minigloeilampjes tot elektronische LED-lampjes (relatief nieuw, maar ook veel duurder). Ze verbruiken minder dan de traditionele gloeilampen.

De nieuwe buitenlampjes zijn verwerkt in lichtslangen van stevige kunststof, lichtgordijnen (‘cascades’), allerlei slingers en vertakkingen, netten die u over een buxusvorm kunt spannen (!) en kant-en-klare vormen. Bij deze laatste zijn de rendier-met-slee, Bambi en de kerstman erg populair. De slangen en slingers kunt u zelfs kopen per lopende meter. Wie een beetje handig is, kan lichtslangen aan elkaar pluggen of met een haardroger aan elkaar smelten en zo eigen lichtcreaties maken. Op de lichtslingers kan je een controller aansluiten. Dat is een box voor allerlei effecten: licht dat door de slingers loopt, knipperen in een bepaald ritme, één na één in- en uitschakelen...

“Hoewel al het materiaal in de handel in principe waterdicht moet zijn, bestaan er kwaliteitsverschillen”, hoorden we bij speciaalzaak Elektro Licht Design. “Wees dus voorzichtig met goedkope slingers. Veilig materiaal kunt u herkennen aan de verbindingen, de stopcontacten en de eventuele transformatoren (bij laagspanning). Die zitten in een ondoordringbaar rubberen omhulsel. Geef ook de voorkeur aan lampjes die in een siliconenvoet verwerkt zijn.”

Hoewel het verbruik lager ligt dan bij klassieke gloeilampen, kan het toch nog aardig oplopen. Bij lichtslangen bedraagt het verbruik meestal ongeveer 16 watt per uur per meter. Wanneer één lampje stuk is, moet u meteen een stuk van de lichtslang vervangen (de lampjes zijn in serie geschakeld).

Enkele prijzen voor degelijk materiaal (tussen de haakjes het verbruik in watt per uur): a 92 voor een lichtslang van 45 meter lang (16 watt per meter), a 85 voor een lichtgordijn van 4 m lang en 80 cm breed (304 lampjes – 140 watt), a 157 voor een rendier-met-slee van 2 m lang en 95 cm hoog (96 watt), a 32 voor een lichtnet van 176 lampjes om over een buxus te hangen (31 watt).

Verder hangt het af van uw creativiteit! De foto’s op deze pagina’s spreken voor zich. n

Ludo Hugaerts – Foto’s: Eddy Vangroenderbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content