Een winterjuweel op uw terras

Al gehoord van de muisdoorn? Dit mediterrane plantje tooit zich in de herfst en de winter met een zee van rode bessen. Enkele van deze plantjes samen in een grote pot toveren kleurtoetsen op uw winterse terras. Combineer ze met lavendel, rozemarijn en tijm en u hebt een echt garriguehoekje.

Op vakanties in het zuiden hebt u er vast al langs gewandeld zonder er acht op te slaan. De muisdoorn (Ruscus aculeatus) is een wintergroen doornstruikje dat in Zuid-Europa in het wild groeit tussen de tijm, de brem, de jeneverbes en andere garrigueplanten. Het wordt niet hoger dan 80 centimeter en groeit met ovalen, donkergroene blaadjes met een scherpe punt. Als u goed kijkt, zult u merken dat die blaadjes eigenlijk afgeplatte twijgjes zijn die verdikken tot een bladvorm. De variëteit Ruscus aculeatus angustifolius heeft smallere en spitsere blaadjes.

Toch is de muisdoorn om een heel andere reden interessant. In het najaar begint de plant zich te tooien met een overvloed aan vuurrode bessen van zo’n 1 cm diameter. Door hun grote aantal biedt het struikje een prachtig roodgroen palet. En vooral: de bessen zijn stevig en kunnen daarom maandenlang mooi blijven, soms zelfs van eind september tot begin maart.

Omdat onze winters zachter zijn geworden, wordt de soort nu ook door kwekers bij ons geteeld. Uiter-aard kunnen we takjes muisdoorn gebruiken voor tafelstukjes en eindejaarsversieringen, maar op het winterse terras of balkon zult u nog meer plezier beleven aan hun roodgroene kleurenfeest. Voor een mooi effect plant u het best een vijftal struikjes samen in een grote pot of tuinvaas op een plaats die van binnenuit goed te zien is.

Geen last van wind, droogte of vorst

Na het verdwijnen van de bessen kunt u de pot naar een minder opvallende plaats brengen, want in de lente en de zomer oogt de muisdoorn vrij banaal. Hij mag zelfs in de schaduw staan, want als garrigueplant kan hij tegen een stootje. Van nature uit is hij immers bestand tegen hevige wind (de mistral en de tramontane!), droogte en forse vorstpieken. Uiteraard kunt u deze winterbeauty ook in volle grond planten. Doe dat alweer op een plek die goed zichtbaar is vanuit de woning. En liefst samen met andere mediterrane planten zoals lavendel, rozemarijn en tijm. Zo maakt u een garriguehoekje dat in elk seizoen iets te bieden heeft!

Twee tips. Trek stevige handschoenen aan bij het planten want de doornen van de Ruscus aculeatus kunnen gemeen prikken. Door zijn windbestendigheid is de plant bijzonder geschikt voor tochtplekken en voor tuintjes aan de kust.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content