Een winkel in uw GSM

Eén vijfde van de 1,6 miljard gsm’s die in 2010 wereldwijd verkocht werden, waren smartphones. Telefoons met verstand. Maar als u uw verstand gebruikt, vindt u maar twee criteria belangrijk: het besturingssysteem en de onlinewinkel.

Sinds vorig najaar wordt het mobiele besturingssysteem van Google wereldwijd het meest verkocht. Elke dag worden 350 000 Android-toestellen geactiveerd en 170 modellen van de belangrijkste fabrikanten draaien op dit besturingssysteem: Samsung, LG, Acer, Sony-Ericsson, HTC... Wat Android zo bijzonder maakt, is dat het gesynchroniseerd kan worden met alle Google-diensten zoals Gmail, YouTube en Google Earth. De Android-interface lijkt enorm op die van Apple maar dat wordt als een extra pluspunt beschouwd.

Apple iOS: bingo

De smartphone bestond al lang voor de iPhone maar beschikte over een touchscreen met beperkte mogelijkheden en de applicaties waren rechtstreeks van de pc-wereld overgenomen. Het was de iOS van Apple die de smartphone interessant maakte: intuïtieve interface, reactief touchscreen en tal van applicaties.

BlackBerry: ‘push’

Dankzij RIM, de fabrikant van BlackBerry, kunnen gsm’s automatisch e-mails ontvangen via een push-systeem, net als op een computer. Door de telefoon om te bouwen tot een pc, werd de ‘BB’ de eerste communicerende smartphone. En tegenwoordig zijn er ook funversies met aanraakscherm verkrijgbaar. De BlackBerry valt vooral in de smaak bij wie een fysiek toetsenbord verkiest boven een touchscreen.

Windows Phone 7: goed gezien

Het originele besturingssysteem Windows Phone 7 is totaal anders dan de vorige versie (Mobile 6.5) en heeft een aanpasbare interface die zich onderscheidt van deze van concurrenten Apple en Android. Maar het komt wat te laat en draait alleen op toestellen van meer dan 400 euro.

In België is het aanbod beperkt tot HTC, LG Electronics en Samsung, maar de recente samenwerkingsovereenkomst met Nokia zal deze situatie binnenkort veranderen. Hoewel Nokia een crisis doormaakt, blijft het het best verkochte gsm-merk ter wereld en zou het de verspreiding van Win-dows Phone 7 een boost kunnen geven... Wordt ongetwijfeld over enkele maanden vervolgd!

Nokia: vaarwel Symbian?

Vreemd genoeg tekent Nokia een historische overeenkomst met Microsoft net nu de fabrikant de ontwikkeling van Symbian overgenomen heeft. Ondanks zijn positie als wereldleider kon het Finse merk geen groot Symbian-ecosysteem creëren en stond het er alleen voor na het vertrek van Samsung en Sony-Ericsson. Omdat alleen ook maar alleen is, koos Nokia er dus voor om samen te werken met Microsoft. Op termijn zouden de duurdere Nokia-modellen moeten draaien op Windows Phone terwijl sommige goedkope modellen verder zouden kunnen genieten van de Symbian-ervaring. Momenteel zijn er nieuwe Nokia’s met Symbian 3 verkrijgbaar. Maar om het nog wat ingewikkelder te maken, richt een ander besturingssysteem – MeeGo, dat meer dan een jaar geleden gelanceerd werd naar aanleiding van de fusie van Moblin (Intel) en Maemo (Nokia) – zich vooral op de markt van de tablets. Het ziet er echter naar uit dat Intel als enige op MeeGo zal draaien...

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content