Een wandeling door het Brugge van 1435

Brugge ademt geschiedenis en getuigt van een rijk verleden. Maar hoe zou het nu echt geweest zijn om er, pakweg anno 1435, in de straten rond te dwalen en de geluiden, kleuren en geuren van de middeleeuwen op te snuiven? Wel, u kunt het voortaan meemaken.

Pal in het hart van de stad opent over enkele dagen, in een neogotisch gebouw op de Markt, de plek waar zich ooit de Waterhalle bevond, de cultuurhistorische attractie Historium. Wie er binnengaat, stapt meteen ook in een teletijdmachine, rechtstreeks naar de Gouden Eeuw.

Binnengluren bij Van Eyck

Eens daar gearriveerd, volgt u Jacob. Hij is de leerling van schilder Jan Van Eyck en gaat samen met u op zoek naar diens model Anna, op wie hij smoorverliefd is. Jacob brengt u bij de drukke haven waar kooplieden uit heel Europa aanmeren. De ochtendbries is voelbaar en u hoort hoe het water tegen de kades klotst. Als bevoorrechte getuige kunt u even binnengluren in het schildersatelier van Van Eyck, waar geconcentreerd gewerkt wordt en de geur van olieverf u tegemoet komt. Vervolgens gidst Jacob u door de smalle, grillige steegjes van het middeleeuwse Brugge. Klokkengelui, blaffende honden, roepende handelaars en krakende karrenwielen overstemmen mekaar. U kunt onderweg ook een blik werpen in het met kaarsen verlichte publieke badhuis, waar de zeep heerlijk ruikt.

Wanneer Jacob arriveert bij de paternostermaakster voelt u de sneeuw neerdwarrelen en wordt u gewaar hoe koud de winter van 1435 was. “Het gaat om een belevenis met alle zintuigen”, vertelt communicatiedirecteur René Tolenaars enthousiast. “En de geur in de straten?”, wil ik weten. Want in de middeleeuwse steegjes moet het niet bepaald fris geroken hebben. “Die hebben we toch maar achterwege gelaten”, klinkt het. “Maar alles wat we tonen is 100 procent historisch correct. Daar waakt ons Historisch Comité over”, verzekert Tolenaars.

Hoogtechnologisch

Geen muffe, geanimeerde poppen of ouderwetse sneeuwmachines in het Historium, maar hoogtechnologisch multimediaal vernuft. Het verhaal van Jacob en Anna, dat als een rode draad door de attractie loopt, is een film met fysieke speciale effecten. Hij is gebaseerd op een scenario van Gerrie Van Rompaey en Nicholas Lens. Clara Cleymans vertolkt de hoofdrol (Anna). Ondersteund door muziek van het Brussels Philharmonic moet de film van de onderdompeling in de Gouden Eeuw tot een magische ervaring maken. “Wij gebruiken werkelijk de allernieuwste en meest geavanceerde technieken”, benadrukt Tolenaars. “Ik durf haast te zeggen dat er nergens in de wereld iets gelijkaardigs bestaat”.

Het parcours door het Historium duurt 35 minuten. Nadien is een begeleide wandeling mogelijk om de locaties die aan bod komen te ontdekken in het Brugge van vandaag.

Historium, Markt 1, Brugge. Open vanaf 25/11. Ma-zo 10-18 u., do 10-21 u. Prijs (inclusief audiogids): euro 11, Family Pass: euro 30. Info en tickets: www.historium.be.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content