Een vlekkeloze huid

Pigmentvlekken. Iedereen kent ze, iedereen heeft ze. Meestal zijn ze goedaardig maar mooi vinden we ze zelden. Die storende vlekken weggommen, kan vandaag op verschillende manieren.

Pigment- of levervlekken zijn niets anders dan een ophoping van pigmentcellen op de huid. Ze liggen zo dicht bij elkaar dat ze een bruinere vlek vormen. Ze zijn meestal onschadelijk, maar heel wat mensen vinden ze storend. Ze wegmoffelen is niet eenvoudig omdat ze opduiken op plaatsen die vaak aan het zonlicht blootstaan: gelaat, handen, en bij vrouwen ook het decolleté.

Hoe krijg je ze?

Door de zon

“Dé boosdoener achter de meeste pigmentvlekken is de zon”, vertelt dermatoloog dr. Sandra Swimberghe. “Pigment – melanine – geproduceerd door de pigmentcellen in je opperhuid, geeft je huid zijn teint. Pigmentatie beschermt je huid tegen het uv-licht van de zon, maar bij langdurige blootstelling kan dit mechanisme op hol slaan en teveel kleurstof aanmaken. Dan verschijnen bruine vlekjes of lentigines.”

“Deze pigmentvlekken zijn een proces van jaren. Al smeer je je al jaren consequent in met een hoge zonbeschermingsfactor, zonneschade die je tijdens je jeugd opliep, kan 40 jaar later pigmentvlekken doen ontstaan. Ook roken werkt huidvlekken in de hand.”

Door hormonale veranderingen

Bij vrouwen kan ongewenste pigmentatie ook ontstaan door een combinatie van hormonale schommelingen en een bepaalde golflengte van het uv-licht. Deze vlekken heten melasmas. “Bekendst is het zwangerschapsmasker. Maar sommige vrouwen krijgen ook vlekken als reactie op de hormonen in de anticonceptiepil en door hormonale opstoten tijdens de menopauze. Die vlekken komen niet alleen op je gezicht maar ook op je onderarmen voor. Vaak ebben ze vanzelf weg na de overgang, wanneer de hormonen stoppen met schommelen.” Melasmas kunnen ook worden uitgelokt door de zon en het gebruik van bepaalde parfums en cosmetica. “Vooral producten die bergamot bevatten, kunnen voor typische vlekken in de hals zorgen.”

Hoe krijg je ze weg?

Laat bepalen om welk type pigmentvlek het gaat: lentigines of melasmas. Start geen behandeling in de zomer, wanneer het zonlicht sterk is en moeilijk te vermijden. De herfst- en wintermaanden zijn de beste periode om komaf te maken met pigmentvlekken.

Lentigines

Gaat het om heel lichte vlekken, dan kan een behandeling met een medicinale bleacher op basis van hydroquinone wat verlichting bieden. Maar voor dit type vlekken is het resultaat beperkt.

“Voor grotere of donkerder vlekken is de eerste keuze de pigmentlaser. Hij werkt specifiek in op bruine vlekken en is ideaal om individuele vlekjes aan te pakken op handen en gelaat. Je kan vrijwel meteen weer buiten komen. Prijs. Afhankelijk van de te behandelen oppervlakte. Voor een paar vlekjes: €100.”

“Heb je last van veel lentigines in je gelaat, dan is een laserpeeling of lichte resurfacing-laser meer aangewezen. Deze laser overloopt je bovenste huidlaag met lichtimpulsen en doet een soort natuurlijke beschermlaag ontstaan die na vier dagen vervelt. Het resultaat is een photoshopeffect dat je huid egaler en flou maakt. De pigmentvlekken vervagen mee. Nadeel: je loopt vier tot vijf dagen met een rood gezicht rond, recupereren duurt langer en je moet je maandenlang met een totale sunblock insmeren. De behandeling is duurder en vooral geschikt voor wie zijn gelaat een totale opknapbeurt (rimpels vervagen, strakkere huidtextuur...) wil geven. Voor het decolleté is een laserpeeling niet zo geschikt omdat wondjes daar minder goed genezen. Prijs. Een full face resurfacer heb je vanaf €300. Meestal zijn één tot twee behandelingen nodig, met één tot twee maanden tussen.”

Melasmas

Op melasmas heeft een laserbehandeling weinig effect. Soms kleuren de vlekken zelfs nog bruiner. Hier is de eerste stap een sunblock gebruiken en uit de zon blijven. Zonder zonnebescherming is elke behandeling dweilen met de kraan open. Overleg ook met je arts of je kan stoppen met je hormonenkuur of anticonceptiemiddel. En mijd parfums op je huid. Pas daarna kan je melasmas laten weghalen.

“Je kan ze wegsmeren met een medicinale bleacher, een crème die je elke avond zelf aanbrengt. De meeste medicinale bleachers zijn op basis van hydroquinone. Verwacht geen direct resultaat. Dit is een kwestie van maanden smeren en opbouwen. Krijg je de vlekken op die manier weg, dan blijft het afwachten of ze de volgende zomer terugkeren. Zoiets valt niet te voorspellen. Hydroquinone onderdrukt efficiënt de aanmaak van pigment maar niet iedereen verdraagt het product. Als je last krijgt van irritaties, kan je teruggrijpen naar gewone bleachers die vrij in de apotheek en in schoonheidswinkels worden verkocht, maar die geven wel minder resultaat.”

“Bij een lichte chemische peeling of glycolzuurpeeling wordt de bovenlaag van je huid weggehaald. Omdat het om een lichte behandeling gaat, heb je wel vijf tot zeven beurten nodig met telkens twee weken tussen. Zo’n peeling frist ook je gelaat op en maakt de structuur van je poriën weer wat egaler. Prijs. Tussen €50 en €80 per beurt.”

Diepere peelings zijn geen optie want dat kan net hyperpigmentatie opwekken en dus nog meer bruine vlekken.

En hoe hou je ze weg?

Geen enkele behandeling garandeert dat pigmentvlekken voorgoed wegblijven. Elke zomer bestaat het risico dat er nieuwe de kop opsteken door oude zonneschade. De beste remedie blijft je insmeren met zonnecrème.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content