Een stralende glimlach

In ons gelaat trekken vooral de mond en de ogen de aandacht. Een uitstekende reden om onze lippen te verwennen met de allerbeste verzorgingsproducten die er bestaan...

Lipstick aanbrengen op droge, gesprongen of schilferende lippen heeft geen zin. Scrub ze liever behoedzaam met een peeling voor het gelaat of met een lippenstick. Voorbeelden zijn Doux Exfoliant Lèvres & Contour van Clarins, Gelée Billes van Kenzoki, Peel Me Perfectly van Givenchy. Spring royaal om met balsems en coldcream. En trakteer u af en toe op een kuur zoals One Week cure anti-rides intensive pour les lèvres van Méthode Jeanne Piaubert of met een restje oogcontourcrème.

Een slimme truc: “Scrub uw lippen nooit horizontaal maar met voorzichtige verticale bewegingen”, adviseert Linda Nagapin van Guerlain.

Lipstick aanbrengen

Op de stick lijkt de kleur altijd donkerder dan ze in werkelijkheid is. Voor een duurzaam resultaat neemt u net zoals de professionele visagisten met een penseeltje wat kleur van de lipstick af en brengt u er vervolgens twee laagjes van aan op de goed gehydrateerde lippen (tussen beide laagjes hapt u even in een tissue). Werk af met een zweempje poeder. Voor een meer naturelle finish brengt u uw lipstick met de vingers aan. Als u vrij dunne lippen hebt, brengt u wat transparante gloss aan in het midden van uw onder- én bovenlip.

Wat u in geen geval mag doen: uw lippen op elkaar knijpen na het stiften: het droogt uw lippen uit en verknoeit uw make-up!

Een slimme truc: “Niets zo fris als een oranjetint”, aldus Nicolas Degennes, directeur make-upcreaties bij Givenchy. “Als uw huid al een zonnige gloed heeft, is een abrikoos- of tangerinetint uitermate flatteus. U kunt ook twee kleurtjes boven elkaar aanbrengen – het ene licht, het andere wat donkerder. Experimenteren maar!”

De juiste textuur

Nog nooit was het aanbod van texturen zo groot: gloss (al dan niet flashy), balsem, glanzende lipstick, gesatineerde en matte lipstick, lak (bij Chanel), Sérum de rouge (bij Dior)... Een algemene regel: vermijd extremen. Laat zowel lovertjes- als ultramatte lipstick links liggen: de eerste staat cheap, de tweede maakt uw lippen optisch kleiner. Met een lipstick in een subtiele tint zit u sowieso goed. De nieuwe gesatineerde producten bulken van de actieve stoffen die hydrateren, volume geven en de huid van de lippen beschermen. Wij zijn dol op de nieuwe Rouge Hydra Nude van Clarins met 25% verzorgende bestanddelen, een SPF6, Hydracire, vitamine A en E (verkrijgbaar vanaf eind januari).

Goed om te weten: hyaluronzuurbolletjes kunnen tot 40 keer hun eigen gewicht aan water opnemen met het oog op een sensationeel en duurzaam pulpy effect (bijv. Rouge Dior, Più Volume bij IncaRose).

En lippenpotlood?

Dat mag, op voorwaarde dat de potloodlijn niet zichtbaar is. Teken de contouren van uw lippen na met beige of nude. Een must indien u fijne rimpeltjes hebt en de lipstick dus de neiging heeft om uit te lopen. Speel indien nodig vals door uw lippen iets groter te tekenen dan ze werkelijk zijn! Met een gekleurd potlood (dat u plat houdt) kunt u uw mond helemaal inkleuren. Als u daarna een glanzende of gesatineerde lipstick of zelfs gloss aanbrengt, zal de kleur nóg intenser zijn en langer houden. Een ludiek en comfortabel hebbeding is het dikke potlood Chubby Stick van Clinique (vanaf 1 februari).

Een slimme truc: “Voor perfecte lippen brengt u eerst een gladstrijkende en opvullende primer aan zoals Lip Lift van Guerlain”, adviseert Linda Nagapin.

De perfecte kleur

Lipsticks worden doorgaans opgedeeld in drie kleurfamilies: roze, rood/oranje, nude/beige/bruin. Parelmoertinten zijn niet zo’n goed idee. Een subtiele glans, eventueel met geraffineerd lakeffect (Rouge Allure van Chanel) is beter. Deze lente zijn de rozige tinten oppermachtig, op de voet gevolgd door oranje en beige. Paars tracht een doorbraak te forceren maar kan alleen bij een perfect gebit en een egale teint, zonder donkere kringen onder de ogen. De meeste lipsticks bevatten trouwens wat blauwpigmenten om de tanden witter te laten ogen.

Durf scharlakenrood! Het Russische krasnoï betekent zowel mooi als rood. “Rode lippenstift is een statement”, zo klinkt het bij Yves Saint Laurent. “Een felrode mond zet je aanwezigheid kracht bij. Achter zwart kun je je verbergen, maar niet achter rood!”

“Rood getuigt van lef”, vindt ook Stefano Pilati, creatief directeur bij Yves Saint Laurent. En, jawel, er is een rood voor iedereen! Vrouwen met een bleke huid kiezen voor een rozige of beige ondertoon. Zacht oranje sublimeert de teint van een roodharige vrouw terwijl blondjes of brunettes met een matte huid elke felrode tint aankunnen. En bij kaarslicht flatteert gesatineerde, dieprode lipstick elke vrouw – vooral in combinatie met een geëgaliseerde teint en nude oogschaduw.

Het summum van chic

Alleen al voor het gracieuze gebaar gunt u uzelf een elegant lipsticketui dat naadloos aansluit bij de modecreaties van de beroemde huizen: Rouge Dior, Rouge Pur Couture bij Yves Saint Laurent, Rouge Coco bij Chanel, Rouge Interdit bij Givenchy... Luxe tegen een kuszacht prijsje!

Info: in de parfumerie – Bio-Beauté, IncaRose, Nuxe in de apotheek/drogisterij – Bourjois bij Di, Inno, Kruidvat, Ici ParisXL...

Virginie Draelants

Partner Content