Een smartphone in al zijn eenvoud

Ze lijken in alles op een volwaardige smartphone waarmee je kan surfen. Waarin ze dan verschillen? Ze zijn supereenvoudig om te gebruiken!

Fabrikanten als Amplicomms, Fujitsu, Haier en Thomson hebben de voobije jaren ingezet op gebruiksvriendelijke smartphones die uitblinken door hun eenvoud. Maar in ons deel van de wereld zijn de twee echte specialisten Doro en Emporia. Voor alle duidelijkheid: wonderen bestaan niet. Om hem makkelijk in je handtas of jaszak te kunnen meenemen, moet een mobiele telefoon licht en compact zijn. Een compact toestel zal dus nooit uitpakken met een enorm groot scherm. De ingenieurs van het Zweedse Doro en het Oostenrijkse Emporia stoppen daarom erg veel tijd en geld in onderzoek en tests om er zeker van te zijn dat hun creatieve inspanningen nieuwe oplossingen opleveren.

Het nieuwste model van Doro, de Liberto 825, heeft een groot scherm – 5 inch of 12,7cm diagonaal – en werkt met Android 5.1, maar met een eenvoudigere en ook meer intuïtieve interface dan gewoonlijk. Het toestel heeft bovendien een coach, die stapsgewijs uitleg geeft en de gebruiker beetje bij beetje de functies van de smartphone toont en hem eraan laat wennen.

Emporia blijft niet achter met de Smart (ongeveer € 300), een toestel met een traditionele vormgeving maar een sterk vereenvoudigd gebruik. Hier is het aanraakscherm 4,5 inch of 11,5 cm diagonaal. De startpagina is in twee zones verdeeld: bovenaan een foto die je kunt aanpassen en onderaan vier grote pictogrammen voor de basisfuncties: telefoon, sms, camera en meldingen.

Echt handig

De Android 4.4.2 interface werd aangepast met een pagina voor de basisfuncties en grote iconen die de keuze van de toepassingen vergemakkelijken. Er is ook een pagina enkel voor telefoneren, waarop je vier belangrijkste contacten verschijnen (die je makkelijk kan aanpassen), samen met hun nummer (zodat je het niet moet onthouden) en ook een noodknop. Die laatste prijkt ook op de achterkant van het toestel, al is hij op vraag van de gebruikers die meer discretie wilden, niet langer rood maar zwart, zoals de rest van de behuizing. Andere pluspunten zijn de stylus, waarmee je makkelijker kan selecteren dan met je vinger, en het verwijderbare toetsenbord met toetsen in licht reliëf wat een nummer kiezen vergemakkelijkt.

We zeiden het al, wonderen bestaan niet: geen enkele smartphone is ideaal. Maar als zo’n telefoon op de eerste plaats gebruiksvriendelijk moet zijn, kan het de moeite lonen om de platgetreden paden te verlaten.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content