Een smartphone die doet wat moet

Een handige smartphone die de dingen doet waar jij nood aan hebt, dat hoeft toch echt geen fortuin te kosten?

De prijs van smartphones – lees: een gsm met toegang tot internet, waarmee je je mails kan checken, foto’s kan maken, naar muziek kan luisteren, gegevens kan synchroniseren met je pc, apps op kan installeren,... – kan variëren van € 70 tot meer dan € 1.000. Tenzij je expliciet je medemens de ogen wilt uitsteken, hoef je heus niet het duurste model in huis te halen.

Kies je besturingssysteem

Smartphones zijn eigenlijk kleine computers. En zoals grote computers werken ze via een besturingssysteem. Bij smartphones zijn dat vooral Android, iOS en Windows Phone. De keuze voor één van die drie opties bepaalt wat je met het toestel kan doen en welke accessoires je kan gebruiken.

Welk model je ook kiest, hou er rekening mee dat je met een smartphone niet langer dan drie jaar doet. En door het halsbrekende tempo waarmee technologische veranderingen op ons af komen én het principe van de geplande veroudering die producenten hanteren, soms nog veel minder lang. Is het dan verstandig om te kiezen voor prijzen boven de € 1.000, zoals de nieuwe Samsung Galaxy S6 Edge met 128 GB geheugen? Alles hangt af van wat je met je smartphone aan wil: sommige gebruikers zijn tevreden met een model van € 70 zoals de Acer Liquid Z200. Maar de twee met elkaar vergelijken is als een Rolls Royce naast een deux-chevauxtje zetten. Werkelijk alles is anders: de grootte van het touch screen, de reactiesnelheid en het vermogen van de processor, de geheugencapaciteit, de kwaliteit van de camera,...

Om een smartphone te kiezen, moet je dus eerst weten wat je ermee aan wilt. En best ook in de winkel nagaan of de grootte en sterkte beantwoorden aan je verlangens. Idem voor het cruciale aspect van de leesbaarheid van het scherm. En natuurlijk moet je er vóór de aankoop ook op letten dat je je favoriete apps kan installeren op het toestel van je keuze. Rekening houdend met verschillen in kleur en geheugencapaciteit, kan de Belgische consument momentel kiezen uit meer dan 200 smartphonemodellen. We hebben er drie geselecteerd. Maar laat het duidelijk zijn: dit zijn niet de enige valabele opties.

Drie platformen, drie budgetten

De Microsoft Lumia 535 (ongeveer € 120) draait op het Microsoft Windows Phone 8.1 besturingssysteem. Het is een toestel met een 5 inch scherm (iets meer dan 12,5 cm diagonaal), een quadcore van 1,2 GHz, een intern geheugen van 8 GB en een 5 megapixel camera. Hiermee kan je het smartphoneconcept ontdekken zonder al te zware financiële risico’s. Maar wees je wel bewust van de beperkingen van dit model en zijn besturingssysteem.

De Xperia Sony M4 Aqua (ongeveer € 300) draait op Android 5.0 en is een midrange toestel dat opvalt door zijn waterdichtheid (je kan hem in een gootsteen vol water laten vallen en hem daar 30 minuten in laten ronddobberen), door zijn 4G-compatibiliteit, zijn fotosensor van 13 miljoen pixels, zijn 64-bits processor met acht cores en zijn 5 inch IPS-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. En een lichtgewicht is hij ook: 136 g. Bovendien ligt de levensduur van zijn batterij iets boven het gemiddelde.

De nieuwste spruit van Apple is de iPhone 6 Plus (met groter scherm, vandaar die plus). Hij is de jouwe vanaf € 660 (met 16 GB geheugen) en komt met een 4,7 inch IPS-scherm met een resolutie van 1334 x 750 pixels. Hij ondersteunt 4G en NFC en je ontgrendelt hem met een digitale vingerafdruk. En voor wie het aanbelangt: ja, hij kan worden gebruikt met de Apple Watch.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content