Een nieuwe jeugd voor uw gezicht

Voor sommige mensen hebben rimpels een uitstraling, een zekere charme. Anderen laten de sporen der jaren liever corrigeren. Wat heeft de plastisch chirurg hen te bieden?

Plastische chirurgie bestrijkt een uitgestrekt landschap. Om er op een efficiënte manier doorheen te laveren, is een ervaren gids nodig. Plastisch chirurg Marc Vandevoort overziet het hele terrein en kent ook de binnenwegen uit het blote hoofd.

“Zelfs een beperkte regio als het gelaat biedt diverse mogelijkheden voor de plastisch chirurg. Het aangezicht toont vaak hoe iemand geleefd heeft. Allerlei gewoontes laten zichtbare tekens na: nicotine- en alcoholgebruik, slaapgebrek, overdreven zonnebaden. Ook bij iemand die op een gezonde manier veroudert, laat de tijd zijn sporen na. De meestvoorkomende problemen zijn ouderdomsvlekken, keratosen, rimpels en verzakkingen van onderhuidse structuren.”

We legden dokter Vandevoort de verschillende problemen voor. Hij formuleerde de mogelijke oplossingen die een plastisch chirurg in elk van de gevallen te bieden heeft.

Keratosen

“Indien keratosen – kleine verhoorningen – zich bovenop de huid bevinden, kunnen we ze gewoon afschaven. Er ontstaat dan een schaafwondje dat na enkele dagen geneest zonder een litteken na te laten.

In andere gevallen kunnen we de vlekken wegwerken met de laser of wegsnijden. Bij deze laatste optie moet er gehecht worden en blijft er een (klein) litteken achter.”

Let op: ouderdomsvlekken en keratosen zijn niet altijd onschuldig. Het is nuttig ze extra aandacht te geven, zeker als ze op korte tijd sterk veranderen. Bij twijfel moet de aard ervan (kwaadaardig of niet) zorgvuldig worden onderzocht.

Ouderdomsvlekken

“Ouderdomsvlekken zijn pigmentconcentraties die lichtbruine vlekken vormen. In een vroeg stadium reageren ze gunstig op cosmetische crèmes.

Later komen peelingmethodes in aanmerking. Bij een peeling verwijderen we met een chemische stof de oppervlakkige huidlagen, hierdoor verbetert ook de textuur van de huid. Lichte peelings kunnen perfect door schoonheidsspecialistes uitgevoerd worden, voor medische peelings gaat u beter naar een plastisch chirurg.”

Voorhoofdsrimpels

“De strategie om rimpels aan te pakken hangt af van de aard van de rimpels. Voorhoofdsrimpels zijn wat men in de esthetische heelkunde dynamische rimpels noemt. Ze ontstaan als gevolg van spiersamentrekkingen. Als de onderhuidse spier ontspant, verdwijnt meteen ook de rimpel in de huid.

De behandeling bestaat uit het verminderen of uitschakelen van de spieractiviteit door middel van een spierverslapper zoals Botox (zie kader p. 50). Dit geeft een spectaculair resultaat met een minimum aan inspanning. Maar na 6 tot 8 maanden (soms zelfs sneller) keren de rimpels weer en moet de behandeling herhaald worden.

Een meer definitieve oplossing is een endoscopische voorhoofdslift (zie kader p. 51). Deze behandeling is meteen een stuk ingrijpender. Ze vergt meestal een narcose en gebeurt daarom in daghospitalisatie. Door endoscopisch te werken blijft slechts een heel klein litteken achter.”

Overhangende oogleden en wallen onder de ogen

“Wanneer zich op de oogleden te veel vet ophoopt, ontstaan onder de ogen wallen terwijl de bovenste oogleden de neiging hebben naar beneden door te hangen. Dit vetweefsel dient als stootkussen rond de oogbal en wordt op zijn plaats gehouden door een bindweefselvlies dat te vergelijken is met een gordijn. Bij een overschot aan vetweefsel wordt een o oglidcorrectie of blepharoplastie uitgevoerd. Onder lokale verdoving wordt via een incisie langs de wimperrand het teveel aan vet en huid weggenomen. Daarbij kan het ‘gordijntje’ meteen ook aangespannen worden. Voor het onderste ooglid is het mogelijk het vlies open te maken zodat het vet naar beneden wegzakt. Dit geeft een geringer risico op nabloedingen dan wanneer het vet weggenomen wordt.

Bij een heel discreet vetoverschotje ter hoogte van de onderste oogleden, kan ook met de laser gewerkt worden.”

Kraaienpootjes

“Kraaienpootjes kunnen aangepakt worden met een kleine hoeveelheid Botox (zie kader hieronder). Voorzichtigheid blijft hier geboden. Gebruikt men te veel van deze spierverslapper dan wordt de oogsluitspier verlamd en kan de patiënt het oog niet meer naar behoren sluiten.

Deze rimpeltjes in de buitenste ooghoeken kunnen ook aangepakt worden met de laser (zie kader p. 47) of opgespoten worden met een vulmiddel (zie kader p. 48) .”

Groefjes in de bovenlip

“Ter hoogte van de bovenlip mag geen Botox worden gebruikt. Hier kiezen we eerder voor een laserbehandeling (zie kader p. 47). Ook alle vormen van peeling kunnen hier een goed resultaat geven.”

Rimpels van neus naar mondhoeken

“Voor deze eerder diepe rimpels kan in eerste instantie gebruik gemaakt worden van vulmiddelen (zie kader p. 48).

Een meer ingrijpende oplossing is een facelift (zie kader p. 51) in zijn verschillende vormen en gradaties. Hierbij wordt uiteraard een meer algemeen verjongend effect bekomen.”

Verslapping van de gezichtscontouren

“Het minder sterk afgelijnd worden van de gezichtscontouren onder invloed van de inwerking van de zwaartekracht op de huid en de onderliggende weefsels is een indicatie voor een facelift.

De huidige facelifttechnieken zijn erop voorzien de expressie en de eigenheid van het gelaat niet te veranderen.”

Een dubbele kin

“Indien de huid nog voldoende strak zit, kan een dubbele kin behandeld worden via een liposculptuur.

Bij een algehele verslapping van de huid en de spieren van het gelaat wordt de liposculptuur gecombineerd met een facelift of een halslift. Alleen met een face/halslift is het mogelijk het onderste deel van het gelaat er écht jonger te laten uitzien.”

Halsrimpels

“Hoe lager de rimpels, hoe minder makkelijk ze te behandelen zijn omdat de kans toeneemt dat zichtbare littekens zullen achterblijven. De meest courante oplossing voor halsrimpels blijft niettemin een facelift of een halslift.” n

A Leen Baekelandt, Koen Vertessen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content