Een nieuw leven voor uw huis!

Van het plaatsen van een televisie in de keuken tot het laten aanbouwen van een woonveranda: er zijn tal van ingrepen denkbaar om uw bestaande woning aangenamer, mooier en veiliger te maken. Inspiratie nodig? Hier zijn 20 trends die u op Batibouw kunt zien.

Voor wie van een bestaande woning een leukere leefplek wil maken, is Batibouw een afspraak om niet te missen. Dit jaar vindt de Brusselse bouwbeurs plaats van 24 februari tot 4 maart, in de Heizelpaleizen. Wakkere lezers zullen merken dat op deze pagina’s de renovatie van de badkamer ontbreekt. Die behandelen we wat uitgebreider op pag. 149.

1 Televisie in de keuken

Eén derde van de Europeanen blijkt minstens drie keer per week tijdens het avondeten naar de televisie te kijken. Vele keukenfabrikanten pakken nu uit met ingebouwde televisieschermen die niet opvallen tussen de inbouwapparaten.

Nieuw op Batibouw:de TV4You van Electrolux (paleis 11, stand MHK). Deze keukentelevisie heeft een vlak lcd-scherm van 38,1 cm en kan in elke standaardnis (59,5 x 46 cm) ingebouwd worden. Het scherm laat zich in 180 graden draaien (handig als u vanuit elke hoek in de keuken wilt kunnen kijken). Prijs: euro 1999. Info: 02 363 04 44

2 Naadloze en verborgen apparaten

Plannen om de keuken grondig aan te pakken? De nieuwste trend bestaat uit volledig naadloze meubels en uit apparaten die onzichtbaar in de kasten of in de muur ingewerkt zijn. Let op het kraanwerk: het lijkt versmolten met de spoelbak.

Nieuw op Batibouw: keukenbouwer Novy (Paleis 11) laat de Pure Line zien, een zeer compacte dampzuigkap (90 of 120 cm) die zonder zichtbaar kader in het plafond ingebouwd wordt en vrijwel onzichtbaar is. Ze werkt met een afstandsbediening, randafzuiging en geluidsdemping. Prijs: vanaf euro1229 (voor 90 cm – excl. plaatsing) Info: tel. 056 36 51 00.

3 Een glazen scheidingswand

De bestaande deur, overloop of muur vervangen door veiligheidsglas zal meer licht en speelsheid brengen. Een wand van glastegels kan bijvoorbeeld een dressing van een slaapkamer afscheiden of een windscherm op het terras worden. De nieuwe soorten veiligheidsglas zijn ultrasterk en respecteren de privacy.

Nieuw op Batibouw: de zelfbouwpakketten van Verhaert & Co (paleis 4) zijn nu ook beschikbaar met de designtegels Pegasus van Vetroarredo (slechts 2 mm voeg). Prijs: euro 97 (30 tegels – excl. 21 % btw). Info: tel. 03 475 93 48.

4 Kijken wie aanbelt

Een videofoon (parlofoon met beeld) is zeker een zinnige investering als u de veiligheid van uw woning wilt verhogen.

Nieuw op Batibouw: de nieuwe modellen van Siedle (paleis 9) zijn ultradun (2 cm inbouwdiepte!). Hun design houdt ook rekening met de afstand tussen oor en mond, en de grootte van de vingertoppen. Het nieuwste snufje is een videofoon zonde hoorn (handenvrij antwoorden). Prijs niet meegedeeld. Info: tel. 011 59 05 97.

5Zonne- energie

De opwarming van ons klimaat, de hogere premies en de forse fiscale aftrekmogelijkheden maken dat meer en meer mensen toch gaan denken aan het plaatsen van een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak. Ook op een klein of een plat dak is meer mogelijk dan u denkt!

Nieuw op Batibouw: Vaillant (paleis 12) beweert dat zijn zonnecollectoren Aurotherm Esclusiv het rendement van zonne-energiesystemen met 40 % verbetert. Een spiegeltje van puur zilver in elke absorptiebuis reflecteert het minste zonlicht, in welke hoek dat ook invalt. Vanaf euro560 (excl. btw). Info: tel. 02 334 93 00.

6 Een nieuwe vloer

Om opbreekwerk te vermijden, kunt u bovenop een bestaande vloer laminaattegels met een toplaag van linoleum leggen in een vrolijke kleur of kleurencombinatie. Ze zijn sterk, stoten water en vetten af en blijven erg onderhoudsvriendelijk.

Nieuw op Batibouw:de vierkante tegels (30 x 30 cm) of panelen (90 x 30 cm) van Marmoleum Click van Forbo (paleis 6) laten zich door hun kliksysteem moeiteloos plaatsen. Keuze uit 21 tinten. Prijs tegels: euro39,90 per m2. Info: tel. 02 464 10 10.

7 Kangoeroe- wonen

Als u nog in een groot huis woont, kan kangoeroewonen een slim idee zijn met het oog op later. Uw woning wordt dan verbouwd tot twee volledig aparte eenheden: één voor u en één voor een jong gezin (één van uw kinderen of een familielid bijvoorbeeld). U hebt minder kosten én u krijgt hulp bij allerlei klussen, het jonge gezin kan veel voordeliger aan een eigen woning geraken. De verbouwing is meteen de ideale gelegenheid om een en ander te moderniseren.

Nieuw op Batibouw: het aannemersbedrijf Young Budget Homes (paleis 8) heeft zich in kangoeroewonen gespecialiseerd. Bij de verbouwing kan het van de woning ook een passiefhuis maken (tot 90 % minder energieverbruik). Info: tel. 09 242 92 42.

8 Een zuinige houtkachel

Als u voordelig aan brandhout kunt geraken, is één van die nieuwe energiezuinige houtkachels zeker een verstandige investering. Hun technologie maakt dat de verbranding zeer traag en gelijkmatig gebeurt. Hierdoor verbranden ze minder hout en sturen ze ook minder vervuilende gassen door de schoorsteen.

Nieuw op Batibouw: de Haakon van Faber (paleis 6) is een energiezuinige houtkachel met groot gebruiksgemak. Door het airwashsysteem blijft de keramische ruit langer schoon. Prijs: euro1525. Info: tel. 053 21 27 37.

9 Handige afstandsbedieningen

Een garagepoort, een rolluik, een dakvenster, een zonnescherm, een vouwgordijn... allemaal kunt u ze laten plaatsen met een afstandsbediening. Dat kost gemakkelijk 10 tot 15 % méér, maar daar zult u snel dankbaar om zijn.

Nieuw op Batibouw: Velux (paleis 4) heeft nu bouwpakketten om bestaande Velux-dakvensters uit te rusten met een radiogestuurde afstandsbediening. Prijs: vanaf euro373,89. Info: tel. 010 42 09 09.

10 Nostalgische bakstenen

Bakstenen die er heel oud uitzien of met de hand gevormd lijken, worden tegenwoordig vaak samen met eigentijdse strakke materialen (hout, glas, staal) gecombineerd. Ze zijn ook interessant voor sfeervolle scheidingsmuurtjes buiten.

Nieuw op Batibouw: de nieuw-oude gevelsteen Oud Hekelgem in het gamma Nostalgie van Vandersanden (paleis 5) is oranjekleurig met beige en donkere nuances (19 x 9 x 5 cm). Prijs: euro 368 voor 1000 stenen (excl. btw). Info: tel. 089 51 01 44.

11 Inbraakwerende rolluiken

Het plaatsen van inbouwrolluiken in een bestaande woning vraagt veel breekwerk. Als alternatief kunt u denken aan anti-inbraak voorzetrolluiken. Die vragen minder breekwerk en worden gemaakt van ultrasterke materialen (harde hars, staal, massief aluminium).

Nieuw op Batibouw: het veiligheidsrolluik VR140 (voorzet) van Harol (paleis 1) garandeert minimaal drie minuten weerstand aan inbrekers die het te lijf gaan met een gastang, een waterpomptang of krachtige voetstampen. Afstandsbediening. Prijs: euro1309 (excl. btw en plaatsing). Info: tel. 013 38 02 04.

12 Een kijk- en luisterhoek

Misschien wordt het nu echt tijd om te investeren in een zit-, kijk- en luisterruimte. De ingrediënten: een grote flatscreentelevisie met een digibox, een audio-installatie met een kamervullend geluid, een oplossing voor het opbergen van dvd’s en cd’s en misschien een computer om muziek te downloaden.

Nieuw op Batibouw: de Lifestyle van Bose (paleis 9) is een audiosysteem met vijf bijna onzichtbare luidsprekers (11,4 cm hoog!). Op de centrale eenheid kunt u een televisie, een dvd-speler en alle audio-apparaten aansluiten. Opvallend is het onderdeel dat heel uw cd-verzameling digitaal opslaat, ordent én uw muzikale voorkeuren onthoudt. Prijs: vanaf euro 2650 (zonder de televisie). Info: tel. 012 39 08 00.

13 Een droomveranda

Dankzij de nieuwe glasmaterialen en technieken inzake zonwering en verwarming zijn veranda’s vandaag bedoeld om het hele jaar door te gebruiken als zit- en eethoek. Bijvoorbeeld om er de wisseling van de seizoenen te beleven. Zulk een droomveranda is een zware investering maar ze zal uw manier van leven compleet veranderen. De glazen aanbouw biedt overigens ook de mogelijkheid om volledig gelijkvloers te gaan wonen.

Nieuw op Batibouw: bij de ‘profielloze’ veranda van Spider & Glass Systeem (paleis 1) is de klassieke draagstructuur van hout, metaal, aluminium of pvc vervangen door balken van gelaagd en zonwerend veiligheidsglas. De veranda wordt oeen volledig glazen huisje met nog méér licht en een nog intenser contact met de tuin. Prijs volgens ontwerp. Info: tel. 011 59 05 00.

14 Inductie- kookplaten

Is uw bestaande kookplaat aan vervanging toe, dan hebt u een perfecte gelegenheid om ze te vervangen door een inductieplaat. Inductie bestaat al ruim 20 jaar maar lijkt pas nu onherroepelijk door te breken in onze keukens. De voordelen zijn onbetwistbaar: dankzij inductie verbruikt u aanzienlijk minder energie en het maakt koken veel sneller, gemakkelijker en vooral ook veiliger.

Nieuw op Batibouw: AEG (paleis 11) presenteert hier een nieuw gamma inductiekookplaten voor standaard inbouw (vanaf euro 1599 zonder plaatsing). Het nieuwste snufje is een inductieplaat met een speciale opening voor een wokpan (euro 3199, inclusief wokpan van 6 liter). Info: tel. 02 363 94 44.

15 Een opknapbeurt voor een plat dak

Een plat dak met scheuren of blazen mag u niet onbehandeld laten. Is het aantal scheuren en blazen beperkt, dan vindt u tegenwoordig goede producten om zelf herstellingen uit te voeren. Is een volledige renovatie nodig, dan kunt u misschien denken aan het laten plaatsen van een dakterras!

Nieuw op Batibouw: Imperbel (paleis 5) heeft nu een heel gamma hulpmiddelen voor doe-het-zelvers die hun plat dak zelf willen onderhouden: producten voor het verwijderen van vuil en mos, voor het herstellen van scheuren en blaren, voor het waterdicht houden enz. Info: tel. 02 334 87 00.

16 Een veiliger terras

Een terras met kapotte tegels houdt risico’s op valpartijen in. Daarom laat u ze het best verwijderen en vervangen door een terras van tropisch hardhout (geribde balken) of – veiliger nog – door lichtgeruwde tegels die minder last hebben van vorstschade.

Nieuw op Batibouw: de Titan-terrastegels (40 x 40 cm, 4 cm dik) van SVK (paleis 5). Ze zijn vervaardigd van sierbeton en hebben een gestraald oppervlak met een lichte korrelstructuur en een kleurloze beschermlaag. Dat maakt ze veiliger en makkelijker te onderhouden en geeft ze tegelijk een mooier aanzien dan de klassieke antisliptegels. Prijs: euro 30 per m2 (excl. btw en plaatsing). Info: tel. 03 760 49 00.

17 Besparen op water

Al gedacht aan een (nieuwe) regenput, een toilet met een dubbele waterspoeling (klein en groot) en/of een douchespaarkop? Eenvoudige ingrepen met prima resultaten!

Nieuw op Batibouw:De Quooker wordt nu ook in België gelanceerd (paleis 11). Dit apparaat bestaat uit een extra kraan naast de bestaande keukenkraan en een compact, vacuümgeïsoleerd reservoir (verborgen in een keukenkast). Deze elektrisch bediende miniboiler bewaart een hoeveelheid leidingwater op 110°C en zuivert het ook. Resultaat: u hebt onmiddellijk heet water, u hoeft niet eerst een hoeveelheid water te laten lopen en u verbruikt minder energie. Prijs: vanaf euro670 (excl. btw en plaatsing). Info: tel. 03 646 54 00.

18 Airco voor een betere slaap

De nieuwste aircoapparaten zijn stil en energiezuinig en willen meer bieden dan koelte (of warmte): ze zuiveren ook de kamerlucht, maken komaf met allergieverwekkers (stofmijt, schimmels...) en scheppen de gewenste slaapatmosfeer.

Nieuw op Batibouw: de Moderato en Vivace van Samsung op de stand van Belairco (paleis 12). Deze airco-wandmodellen hebben een Good Morningprogramma dat rekening houdt met onze slaapfases en dat de slaapkamertemperatuur aanpast. Prijs: euro 1000 (Moderati) of euro 1200 (Vivace), excl. plaatsing. Info: tel. 03 324 38 88.

19 Dunnere isolatie

Isoleren blijft actueel, zeker nu de overheidspremies verhoogd zijn. Jarenlang werden isolatiematten almaar dikker, vandaag worden ze weer veel dunner maar ze hebben wel een hoog isolerend vermogen. Omdat ze dun zijn, laten ze zich bovendien makkelijker plaatsen, en dat is een factor die een belangrijke rol kan spelen, vooral bij een renovatie.

Nieuw op Batibouw: de Aluthermo Quattro van Aluthermo (paleis 4) is opvallend dun en hierdoor ook uitermate geschikt voor vloeren. De hoge isolatiewaarde komt van de meerdere lagen. Aan weerszijden dekt een vel reflecterend aluminium van 30 micron dik de matten af. Infraroodstraling komt er vrijwel niet door en de ingesloten luchtbelletjes voorkomen condensatie. Prijs: euro 15,05/m2 (excl. btw). Info: tel. 080 42 90 28.

20 Rookmelders niet vergeten

In Vlaanderen en Wallonië is een rookmelder nu verplicht in alle woningen (in Brussel is dit alleen het geval in huurwoningen). In een woning met één verdieping plaatst u de rookmelder het best op het plafond van de gang waarop de meeste kamers uitkomen. Hebt u meer verdiepingen, zorg dan voor één melder per verdieping.

Nieuw op Batibouw: sinds 1 januari kent de federale overheid een belastingvermindering toe aan iedereen die zijn privéwoning door een vakman laat beveiligen tegen brand of inbraak, uiteraard op voorwaarde dat u voldoende belastingen betaalt om recht te hebben op fiscale aftrek. Alle (en zeer praktische) tips krijgt u op de stand van de FOD Binnenlandse Zaken (paleis 5). Info: tel. 02 500 23 00. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content