“Een luxefunctie”

Hoewel er in de eerste plaats met de uroloog of de huisarts gepraat moet worden over erectieproblemen, is het perfect mogelijk dat u ook bij een cardioloog terechtkomt. Iemand als professor Vincent D’Orio, internist en hoofd van de spoedafdeling in het universitair ziekenhuis van Luik.

Is een erectie krijgen onmisbaar voor de man?

Zeker niet! Je kunt de erectiele functie perfect een luxefunctie noemen: ze is niet noodzakelijk voor de overleving van het individu. Wat de oorzaak betreft, kan er een disfunctie optreden telkens wanneer iemand zich niet goed voelt in zijn vel, ongeacht of dit om psychologische of louter lichamelijke redenen gebeurt. Net als bij impotentie is de oorzaak dus niet per se lichamelijk.

Wat is het verband tussen een hart- en vaatziekte en erectieproblemen?

Om een en ander overzichtelijk te houden, laten we de psychologische oorzaken van erectieproblemen en, bij de fysieke oorzaken, de aantasting van de endocriene functie (problematische werking van de schildklier, hypofyse of bijnieren) even voor wat ze zijn. We concentreren ons dus op cardiovasculaire en ademhalingsaandoeningen: minder goede regulatie van het drukniveau in de slagaders, te weinig zuurstof in het bloed,...

We kunnen ons cardiovasculair stelsel het best vergelijken met een verwarmingsketel. Als deze het stilaan begint te begeven, gaat u de verwarming uitschakelen in de kamers die u niet vaak gebruikt, om de circulatie van warm water te garanderen in de kamers die u constant gebruikt. Met ons cardiovasculair stelsel is het een beetje hetzelfde: het zal eerst de plaatsen af-snijden die niet noodzakelijk zijn om te overleven. Het zal de hersenen, het hart, de ingewanden en, indien mogelijk, de spieren behouden. De bloeds-omloop in de genitaliën is echter niet noodzakelijk om te overleven. Als er vanuit mechanisch oogpunt dus een kraan afgesloten moet worden, zal dat (onder andere) eerst de penis zijn. Mannen moeten hieraan dan ook voldoende aandacht schenken en zich bij erectieproblemen de vraag stellen: is dit niet een eerste teken van iets anders?

Is het nog steeds moeilijk om over erectieproblemen te praten?

Wanneer je een cardioloog raadpleegt, wordt dit type vraag nog altijd zelden gesteld. De patiënten weten niet altijd dat het cardiovasculair stelsel en het ademhalingsstelsel in goede staat moeten zijn om correct te functioneren. Ze leggen dus niet met-een de link met erectieproblemen. Bovendien vinden ze de cardioloog niet altijd de geschikte persoon. Volgens mijn ervaring is het dus een onderwerp waarover patiënten niet spontaan gaan praten, vooral als ze alleen op consultatie komen. Ze zullen de neiging hebben om dit onderwerp te vermijden. Als hij echter samen met zijn partner komt, nadat de man bijvoorbeeld geopereerd werd aan een kransslagader, gebeurt het soms dat de vrouw het onderwerp aansnijdt. Zij vervult vaak een cruciale rol.

Moet rekening gehouden worden met de leeftijd van de patiënt?

Ja. We kunnen bijvoorbeeld verwachten dat een 80-jarige man aan erectieproblemen lijdt. Maar hoe jonger de man is, hoe meer hij moet opletten. Problemen op een leeftijd dat je ze (nog) niet echt verwacht (zeg maar: tussen 40 tot 60 jaar), zouden het topje van de ijsberg kunnen zijn.

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content