Een leger voor het hiernamaals

Honderdvijftig replica’s van het beroemde terracotta leger in het Chinese Xi’an hebben postgevat in de Beurs van Brussel. De tentoonstelling laat u kennismaken met een van de grootste archeologische vondsten van de 20ste eeuw.

Geobsedeerd door onsterfelijkheid was de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi. Hij liet magiërs uit het hele land komen om een elixir samen te stellen dat hem het eeuwige leven zou bezorgen. Ze lieten hem kwik drinken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij in zijn tragische zoektocht naar het levenselixir overleed.

Maar meer dan 2000 jaar later moeten we toegeven dat hij toch een beetje in zijn drang naar eeuwigheid geslaagd is. Om niet hulpeloos te arriveren in het hiernamaals liet hij in de derde eeuw voor Christus een leger van 8000 terracotta soldaten bouwen die hem zouden vergezellen in zijn graf. En dankzij dat leger spreken we tot op de dag van vandaag nog over Qin Shi Huangdi. En ook wel een beetje omdat zijn naam de basis vormde voor de naam ‘China’.

Mythe

Het waren boeren die in 1974 op het immense ondergrondse mausoleum van Qin Shi Huangdi stootten. De 8000 beelden hielden de wacht bij het graf. Tweeduizend werden er opgegraven en zijn te zien in Xi’an.

“De rest werd nooit blootgelegd omdat er nog geen oplossing is voor het verdwijnen van de kleuren”, zegt Hubert Heymans van Brussels Major Events, dat de expo in Brussel organiseert. “De soldaten waren oorspronkelijk felgekleurd. Maar bij de opgraving verbleekten ze binnen de vier minuten.” Wat dit beroemde leger zo indrukwekkend maakt, is dat alle figuren van elkaar verschillen in grootte, gelaatsuitdrukking, houding en uniform.

“De soldaten vormen trouwens maar een klein onderdeel van de eigenlijke tombe, die nooit werd ontsloten”, aldus Heymans. “Het moet een van de grootste archeologische schatten ter wereld zijn. Maar waarschijnlijk zal het nog generaties duren voor de Chinese overheid de toestemming geeft om de site te verkennen. Want zij wil de mythe rond de eerste keizer graag in stand houden.”

Perfecte kopieën

In Brussel zijn 150 replica’s op ware grootte te zien. U begint uw bezoek best in de reconstructie van de kuil voor een goede algemene uitleg. In een (wat verborgen) filmzaaltje geeft een documentaire meer duiding. Dat de beelden in Brussel slechts replica’s zijn vindt Heymans geen punt.

“Deze kopieën werden door Chinese ambachtslui uit Xi’an gemaakt, net als de oorspronkelijke. Ze gebruikten daarvoor exact hetzelfde materiaal. De originele krijgers zijn te kostbaar en te broos om de reis goed te doorstaan.”

Beurs

Voor wie al in Xi’an geweest is, is deze tentoonstelling natuurlijk een flauw afkooksel, al is het maar omdat ze er niet in slaagt de indrukwekkende omvang van het leger weer te geven. In andere gevallen is het een leuke eerste kennismaking.

Meegenomen is dat de expo plaats vindt in de Beurs van Brussel. Dit gebouw uit 1873 (met o. a beelden van Auguste Rodin) is al 15 jaar niet meer toegankelijk voor het publiek en moet nu een culturele ruimte worden voor tijdelijke evenementen. Terracotta Army bijt de spits af.

Terracotta Army. Tot 17/02 in de Beurs, Beursplein 1, 1000 Brussel. Ma-zo, 10-18 u. Wo 10-21 u. Prijs: € 11. WE en feestdagen: € 13. Info: www.expoterracotta.be.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content