Dubbel- en tripelbieren
Herkomst: Westmalle (2)
...
Herkomst: Westmalle (2)Ontstaan in de 19de eeuw, waren dubbels en tripels bedoeld voor grote gelegenheden. Ze werden gebrouwen met dubbel of driedubbel zoveel grondstoffen dan tafelbieren. Ze bevatten meer alcohol (6° tot 9°) en zijn sterker van smaak. Dubbelbieren van nu zijn meestal bruin, tripels blond of amberkleurig. De termen zijn vandaag vooral een verkoopargument voor kwaliteitsbier van hoge gisting. Er bestaan ook quadrupels, met nog meer alcohol, die nog sterker doorsmaken.Herkomst: Pajottenland en Brussel (4)Lambiek is een zurig bier op basis van gerstmout en tarwe, met spontane gisting, gerijpt in eiken vaten. De gistingscellen komen uit de omgevingslucht. Je proeft toetsen van kerrie, paardenzadel, appels en walnoten. De overjaarse hop neemt de bitterheid weg. Vroeger werden de beste lambiekbieren van één, twee of drie jaar oud gemengd om geuze te maken. Door suiker toe te voegen aan lambiek van mindere kwaliteit bekwam men faro, en krieken of frambozen zorgden voor fruitbier. Vandaag mikken de geuzebrouwers op kwaliteitsproducten.Herkomst: Oost- en West-Vlaanderen (6)De gistingsmethode van deze bieren is uniek: een eerste lage gisting of een eerste hoge gisting (met toevoeging van gist) wordt gevolgd door een spontane gisting in eiken vaten of kuipen. Dit zorgt voor zoetzure bieren waarvan de zure smaak samengaat met karameltoetsen en houttanninen. Oud bruine bieren smaken meestal zoeter door toevoeging van cassonade of kandijsuiker.Herkomst: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren (1)Om het label Authentic Trappist Product te krijgen, moet het bier gebrouwen zijn in of nabij een trappistenabdij, onder rechtstreeks toezicht van monniken. De winst gaat naar de werking van de abdij en de winstoverschotten naar liefdadigheidswerk. Daartegenover staat de veel gebruikte term abdijbier, die niet beschermd is en al evenmin een concrete betekenis heeft: de band tussen die bieren en een (al dan niet oude) abdij is soms volledig kunstmatig. Alleen bieren met het label Erkend Belgisch Abdijbier hebben een directe - zij het soms verre - link met een religieuze gemeenschap.Herkomst: provincie Henegouwen (3)Deze bieren werden vroeger enkel in de lente gebrouwen. Toen er nog geen koelapparaten waren, kon er in de zomer geen bier worden gebrouwen omdat het besmet kon raken met schadelijke bacteriën. De blonde seizoenbieren waren bitterder en dienden vooral als verfrissing voor de seizoenarbeiders. Vandaag zijn deze bieren rijker aan alcohol dan toen.Herkomst: regio Leuven (5)Dit bier, gemaakt van gerstmout en tarwe, wat de lichte, bleke kleur verklaart, wordt vaak niet gefilterd of ziet er melkwit uit. De licht fruitige smaak met weinig alcohol wordt vaak versterkt door toevoeging van koriander, sinaasappelschillen enz. Witbier ontstond in de middeleeuwen, maar de productie raakte in de vergetelheid. Vandaag wordt het gemaakt op basis van gereconstrueerde recepten.Herkomst: provincie Luxemburg (7)Vroeger werden kerstbieren met eindejaar aan de beste klanten geschonken. Zo kon de brouwer zijn voorraad opgebruiken voor hij een nieuwe partij gerst en hop insloeg. Het resultaat was een stevig en behoorlijk sterk bier. Dat de ingrediënten niet meer zo fris waren, werd verdoezeld door extra specerijen en kandijsuiker. De traditie van de kerstbieren is gebleven.