Een kot kopen

Is er een tekort aan studentenkamers?

De huidige markt is niet echt transparant: het is lang niet duidelijk hoeveel koten er momenteel door particulieren worden verhuurd. Bovendien rijzen in heel wat universiteitssteden nieuwe studentenhomes als paddenstoelen uit de grond. Dit wordt nog versterkt door de erg lage rente. Wanneer de markt verzadigd zal zijn, valt dus moeilijk te voorspellen. Volgens sommige vastgoedexperts zullen ministudio’s met een eigen douche en minikeukentje het best stand houden als er ooit een overaanbod komt. Deze kamers kan je immers niet alleen aan studenten verhuren, maar ook aan afgestudeerden die specialiseren of aan werkende jongeren die nog geen geld hebben om een echt appartement te huren. Maar zekerheid heb je daarover niet.

Wat is een goede ligging?

Voor studenten is het belangrijk dat hun kamer dicht bij de campus ligt of in een omgeving die veel te bieden heeft. Je zal iets meer betalen voor deze goede ligging, maar je kan ook een hogere huur vragen. Verder is ook de nabijheid van een (universitair) ziekenhuis een prima ligging voor een studentenflat. En uiteraard is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer eveneens een belangrijk punt.

Wat kost een studentenkamer?

Afhankelijk van de ligging en de stad kan je nieuwbouwstudentenkamers kopen voor €90.000 tot €135.000 (inclusief btw en registratierechten). Voor dat geld krijg je doorgaans een gemeubelde kamer tussen 16 en 25 m2. Wie niet kiest voor nieuwbouw kan een studentenkamer vinden voor €70.000 tot €110.000.

Tip. Vraag bij een oude studentenkamer steeds naar het reservefonds, dat is de opgespaarde spaarpot van de eigenaars voor toekomstige werken.

Welk rendement mag je verwachten?

Een rendement van 3 tot 4,5% is realistischer dan de voorgespiegelde 6%. Als je de huur wat kan verhogen of indexeren, zal je rendement iets hoger liggen. Hou er ook rekening mee dat de meerwaarde bij verkoop wat lager ligt dan bij appartementen omdat studentenkamers/studio’s vlugger uitgeleefd zijn.

VOORBEELD. Je koopt een studentenkamer met een goede ligging, eigen douche en kitchenette voor €100.000. In Vlaanderen betaal je €10.000 registratierechten (€12.500 in Brussel en Wallonië) en €3.000 notariskosten of een totale aankoopprijs van €113.000 (€115.500 in Brussel en Wallonië). Voor een dergelijk kot kan je ongeveer €420 huur per maand vragen, plus kosten. We gaan ervan uit dat je met een contract van 12 maanden werkt. Rekening houdend met kosten zoals de onroerende voorheffing, gaan we uit van een netto opbrengst van 10 maanden of €4.200 per jaar. Je jaarlijks rendement bedraagt dan ongeveer 3,7%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content