Een huurauto op reis

De prijs van een huurauto hangt af van de opties in je contract en de verzekeringen die je sluit. Let dus op voor toeslagen.

Zegt je contract dat je de wagen met een volle tank moet inleveren, doe dit dan ook. Zo niet rekent de maatschappij een meerprijs aan om hem vol te tanken die duurder uitvalt dan wanneer je dat zelf doet. Hou het ticket van de laatste tankbeurt bij om elke discussie te vermijden. Sommige maatschappijen lijken goedkoper omdat je de wagen leeg mag terugbezorgen. Maar check de voorwaarden: krijg je sowieso een stevige som aangerekend om hem terug vol te tanken, dan is de eindafrekening misschien toch niet zo interessant.

Deuken en verzekeringen

Het belangrijkste document is de beschrijving van de staat van het voertuig. Controleer de wagen bij ontvangst samen met een medewerker van de verhuurfirma. Noteer minutieus alle schade want dit document dient bij de teruggave als werkbasis. Dan controleert een medewerker alles opnieuw. Laat hem het document tekenen als garantie. Vermijd dat je de sleutels na sluitingstijd in een bus moet droppen: dan is er geen controle. Maak foto’s van het voertuig voor mocht er betwisting zijn.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, die schade aan derden dekt, is standaard voorzien. Maar sommige firma’s werken met een franchise. Soms zijn er standaard ook nog andere verzekeringen voorzien, maar bij veel firma’s moet je daarvoor bijbetalen. Bekijk wat nuttig is, want soms worden deze risico’s al gedekt door je gewone reisverzekering. Contacteer bij problemen onmiddellijk de verhuurfirma. Je contract stipuleert binnen welke termijn dat moet gebeuren.

Boetes en kredietkaarten

De boete komt eerst bij de verhuurmaatschappij aan, die je gegevens aan de politie doorspeelt. Je ontsnapt er dus niet aan. Meer nog: soms rekenen verhuurfirma’s nog een administratieve kost aan. Vooral in Italië is dit een gangbare praktijk. Die kosten moeten wel in je overeenkomst vermeld staan.

Grote firma’s vragen een kredietkaart van de bestuurder om geld te reserveren als borgstelling. Uitzonderlijk kan je in sommige landen en vooral bij kleinere verhuurders in cash betalen, maar reken daar maar niet op. Meer en meer wordt het bedrag van de waarborg ook effectief afgehaald van je rekening en na de huurperiode weer teruggestort, terwijl de som vroeger vaak enkel geblokkeerd werd. Let er dus op dat je kaart een voldoende hoge limiet heeft.

Je vindt een brochure en tips over een auto huren in een Europees land op de site van het European Consumer Centre Belgium: http:// www.eccbelgie.be/een-auto-huren-in-europa-brochure-s46021.htm.

FILIP GODELAINE

Boek je je huurauto online, neem dan een print van je boeking mee als je hem afhaalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content