Een huis met een motor

Vandaag hier, morgen daar... steeds meer mensen kiezen voor een zogenaamde ‘mobilhome’ om erop uit te trekken. Zelfs prinses Stéphanie van Monaco kreeg er onlangs eentje cadeau voor haar verjaardag. Maar hoe vindt u een geschikte zwerfauto?

Motorhome, mobilhome, camper of kemper, zwerfauto, kampeerwagen... We kennen nogal wat termen voor een vakantiehuis op wielen. Als u echter nog nooit van deze manier van reizen hebt geproefd, doet u er goed aan eerst een zwerfauto – want dat is volgens de Belgische wetgever het meest correcte woord – te huren. Tegenwoordig vormt dat zeker geen probleem meer: u vindt ze overal, zelfs bij de bakker of misschien bij uw buurman.

Of u er goed aan doet bij particulieren te huren, is een andere zaak. Kunt u er zeker van zijn dat het voertuig degelijk verzekerd en technisch in orde is? Misschien is het beter te huren bij een specialist, dit wil zeggen bij een invoerder, een fabrikant of een speciaalzaak. Hier krijgt u een recent voertuig mee dat technisch in orde en degelijk verzekerd is.

Huren: liefst zonder kilometerbeperking

Belangrijk is dat u een model huurt (of koopt) dat bestemd is voor ten minste één persoon meer dan het aantal waarmee u op reis wilt vertrekken. De huurprijs verschilt uiteraard naargelang het model en de periode. Ter bevestiging van de reservatie wordt u een voorschot gevraagd dat meestal 25 tot 50 % van het totaalbedrag bedraagt. Het resterende bedrag en de waarborg (die de vrijstelling van de omniumverzekering dekt) moet u betalen bij de afhaling van de wagen of een aantal dagen voor de afreis. In de prijs is het gasverbruik en het wc-product begrepen. Sommige verhuurders rekenen een supplement aan voor accessoires (een fietsenrek, een luifel...) of voor extra kilometers. Denkt u ver te rijden, dan kunt u maar beter iets meer betalen voor een onbeperkt aantal kilometers of een verhuurfirma kiezen die geen kilometerbeperking hanteert. Belangrijk voor wie niet houdt van koude financiële douches: bezorgt u de zwerfauto niet in nette staat terug, dan kost u dat algauw 50 tot 150 euro extra!

Uw servies meenemen!

Bij het afhalen van uw (vakantie)huis op wielen hoort u vakkundige uitleg te krijgen over het bedieningspaneel, de vers- en afvalwatertank, de werking van de toiletcassette, de verwarming, de koelkast en noem maar op. De verswatertank hoort vol te zijn en de afvaltank net zoals de toiletcassette leeg. Let er ook op dat het voertuig wordt afgeleverd met een waterslang met universele koppeling, gevulde gasflessen en een behoorlijk verlengsnoer.

En vergeet niet uw eigen potten, pannen, bestek en servies mee te nemen want die zijn in principe niet voorzien!

Kopen... maar welk model?

Als u een zwerfauto wilt kopen, hebt u de keuze tussen een nieuw of tweedehands exemplaar. Stel om te beginnen een budget voorop, zodat verrassingen beperkt blijven. Vervolgens hebt u de keuze uit:

semi-integraalmodellen zijn zeer po-pulair bij 50-plussers. Ze hebben een gestroomlijnde vorm tot boven de cabine, ze zijn baanvast en ze koppelen een ruim comfort aan een luxueuze afwerking

bij integraalmodellen vormt de bestuurderscabine één geheel met de wooncel. Van het basisvoertuig valt geen spoor meer te bekennen

een alkoof richt zich vooral op jonge gezinnen maar kan ook nuttig zijn voor grootouders die er vaak met de kleinkinderen op uit trekken. Naast het vaste bed in de overbouw boven de cabine, zijn er ook stapelbedden aan boord

de van is een ingerichte bestelwagen: op maat gesneden van zwervers die de flexibiliteit en mobiliteit van het voertuig verkiezen boven de ruimte van een ‘volwaardige’ zwerfauto.

Van minimaal tot luxueus

Eens u over het model hebt beslist, kiest u de indeling en de aankleding. Van minimaal tot hyperluxueus, alles is mogelijk. Het zenuwcentrum van een motorhome is de zithoek. U vertoeft er om te eten, een boek te lezen, televisie te kijken... In de meeste modellen is hij opgebouwd uit een treinzit met twee tegenover elkaar staande banken en een tafel tussenin. In de semi-integraal- en de integraalmodellen wordt vaak een halve treinzit gecombineerd met draaibare cabinestoelen. Op die manier komt ruimte vrij voor het comfortabel plaatsen van het overige meubilair.

In duurdere motorhomes is de nieuwste tendens een treinzit waarvan u de bank achter de bestuurderscabine kunt doen aansluiten met een dwarsgeplaatste zitbank. In combinatie met het uitschuifbare tafelblad ontstaat op die manier een heuse rondzit waarin u royaal met zes tot acht personen kunt tafelen.

Tot de standaarduitrusting van de keukenhoek behoort een gasfornuis met twee tot vier branders, een koelkast en een spoelbak. Ook een oven is mogelijk. Het aanrecht blijft meestal aan de kleine kant.

Wassen en slapen

Met uitzondering van bepaalde vans heeft elke zwerfauto een natte cel die een wastafel, een toilet en een douche omvat. Het toilet kan vast of draaibaar zijn. Belangrijk is dat u voldoende beenruimte hebt. Ideaal is een natte cel met een wastafel en een toilet, en een afzonderlijke douchecel.

Voor de vaste bedden met lattenbodem hebt u de keuze tussen alkoof-, stapel- of hoekbedden, klapbedden of lits-jumeaux. De hoekbedden die u vaak in semi-integraalmodellen vindt, vormen met hun lage instap en veel hoofdruimte de beste optie. Wie er geregeld met de kleinkinderen op uit trekt, kiest voor stapelbedden.

Tweedehands? Let op!

Een zwerfauto uit de verhuurvloot ko- pen, vormt een interessante optie voorzover hij niet te lang heeft meegedraaid en er niet al te veel kilometers op de teller staan. Het grote nadeel is dat u nooit weet hoe ermee werd omgesprongen. Neem als u gaat kijken iemand onder de arm die iets van (zwerf)auto’s kent en beslis niet te snel. Ga na of er koetswerkschade is en bekijk ook het dak om te zien of er geen sporen van hagelschade zijn. Als het dak is doorboord voor een satellietantenne, checkt u of er geen sporen van infiltraties zijn. Controleer ook het profiel van de banden: vier nieuwe exemplaren kosten algauw euro 600 extra.

Bekijk nauwkeurig het meubilair en de stoffering van de kussens en open alle kasten en deuren. Schuif de verduisteringsluiken op en neer. Ga na of het controlepaneel (waterpomp, start- en woonbatterij, watertankniveaus,...) goed functioneert. Vraag de verkoper om de verwarming, het fornuis en de koelkast aan te steken en controleer hun werking. Wees ten slotte op uw hoede wanneer er een gastank onder het voertuig is gemonteerd. De enige wettelijke tank voor huishoudelijk gebruik in een zwerfauto is een dampgastank (DAT) en geen omgekeerde LPG-tank zoals vaak gebeurt!

A William Smesman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content