“Een glimlach is het beste medicijn!”

Tien jaar geleden werd bij Maria Hol ernstige osteoporose (botontkalking) vastgesteld. Toch bruist ze van de levenslust, doet ze aan sport en is ze nog dagelijks in de weer met haar kleinkinderen.

Het verhaal van Maria Hol begint niet bij haar eerste polsbreuk maar twee jaar eerder, toen ze behandeld werd voor borstkanker. “Bijgevolg was de hormoonsubstitutietherapie ter preventie van osteoporose voor mij uitgesloten. Tien jaar geleden werd dan voor het eerst een botmeting uitgevoerd (zie kader) waarbij ernstige botontkalking werd vastgesteld. Intussen heb ik reeds meerdere pols- en ribfracturen gehad. Ik moet dus altijd heel voorzichtig zijn, mag niets zwaars dragen en heb vaak rugpijn. Maar daar leer je mee leven!”, zegt ze met een brede glimlach.

Een heel arsenaal geneesmiddelen

Een behandeling was bij Maria Hol nodig om verdere ontkalking van haar beenderen tegen te gaan, de kans op botbreuken te beperken en de pijn te verlichten. “Vroeger moest ik dagelijks Fosamax nemen (een bisfosfonaat, zie kader). Nu bestaat daar een nieuwe vorm van die je maar één keer per week moet nemen. Voorts spuit ik mezelf dagelijks Miacalcic in (een calcitonine, zie kader). In het begin voelde ik me daarvan vrij misselijk maar intussen ben ik eraan gewoon. Elke avond neem ik een calciumsupplement en één keer per maand moet ik naar het ziekenhuis voor een infuus met een ander bifosfonaat. Dat is alles wat de osteoporosebehandeling betreft.”

Aan energie heeft Maria Hol zeker geen gebrek. Ze straalt levenslust uit. “Dat komt omdat ik erg begaan ben met mijn gezondheid”, zegt ze vol overtuiging. “Ik neem extra vitamine C, selenium en magnesium en ik hecht heel veel belang aan gezonde voeding. In mijn dagelijkse voeding nemen fruit, groenten en vis een heel belangrijke plaats in, naast calciumrijke voedingsmiddelen zoals melkproducten.”

Bovendien is stilzitten niets voor haar. “Veel bewegen is belangrijk voor elke osteoporosepatiënt. Ik doe alle dagen mijn oefeningen.” Maar is ze dan niet bang haar kwetsbare rug meer kwaad dan goed te doen? “Ik heb eerst via de mutualiteit de rugschool gevolgd. Daar werd me aangeleerd wat ik wel en niet mag doen voor mijn rug. Ik heb ook een bar laten bevestigen in de deuropening. Als ik in de loop van de dag te veel rugpijn krijg dan ga ik daar een tijdje aanhangen. Dat uitrekken van mijn wervelzuil doet echt deugd.”

Wekelijks staat er ook een zwempartijtje met de kleinkinderen op het programma. “En ik heb me ook ingeschreven in een golfschool. Dat is echt een ideale bezigheid voor mij: ik beweeg, ik ben buiten en het is zeer ontspannend.”

Alles heeft zijn positieve kant!

“Ik probeer ook op andere vlakken actief te blijven”, zet Maria haar verhaal verder. “Zo trek ik er op zaterdag samen met een vriendin op uit om vrijwilligerswerk te doen voor de dierenbescherming. Ik heb echt heel goede, prettige vrienden, waar ik eens een glaasje mee ga drinken, naar een beurs of naar het theater ga... Dan wordt er wat afgelachen! Het is echt belangrijk om je te omringen met mensen die positief ingesteld zijn, niet met zeurders. Iedereen heeft wel iets om over te zeuren maar daar los je niets mee op. Mijn moto is dat alles ook een positieve kant heeft, maar je moet die willen zien. Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet over je problemen mag praten hoor. Integendeel, dat is nodig. Maar je kan dat ook op een positieve manier doen.”

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content