Een gelukkige barones

De Ring ligt maar op 2,5 km en toch lijkt Brussel eindeloos veraf in het Waals-Brabantse dorpje Bois-Seigneur-Isaac. De rust wordt er uitsluitend verstoord door langzaam voorttuffende tractoren en door de bezoekers aan de norbertijnerabdij. Tegenover die abdij wonen baron Bernard Snoy et d’Oppuers en zijn echtgenote Christine, samen met één van hun dochters en met de moeder van de baron, in een 18de-eeuws kasteel omgeven door een Engels park van 9 hectare (waarvan 2 ha boomgaard). Het gebouw werd door het Waalse Gewest geklasseerd.

Pittig detail: de vader van de huidige baron, Jean-Charles Snoy d’Oppuers, speelde een belangrijke rol in de Belgische politiek. Hij was het die als minister van Financiën de btw invoerde.

“Dit is echt een familiekasteel dat van generatie op generatie overgaat”, horen we van de barones. “Hier wordt gelééfd. In de weekends en de vakanties lopen de kleinkinderen vrolijk rond en komen de broers en zussen op bezoek. Daar staat dan tegenover dat vrijwel al onze inkomsten opgaan in het onderhoud. We zijn blij met de subsidies van de overheid, maar die volstaan niet. De mensen denken vaak: wow, wonen in zo’n kasteel, jullie moeten wel superrijk zijn. Dat is dus niet zo. We voelen ons gelukkig en bevoorrecht dat we hier wonen, maar we moeten het sober houden. In de winter verwarmen we slechts enkele kamers (tot 18° C!) en via een vzw proberen we aan fundraising te doen.”

De kamers hangen vol portretten van voorouders en familieherinneringen. Let bij uw bezoek ook op de authentieke woonkeuken, de parketvloeren en de ingemaakte kasten. De bibliotheek is een kleine parel. U kunt hier brieven uit de 15de eeuw lezen en de handtekening zien die Jean-Charles samen met Paul-Henri Spaak onder het Verdrag van Rome zette. Bij uw wandeling in het park loopt u langs oude bomen, een romantische groentunnel en de door de barones zelf onderhouden bloementuin.

Waar? Kasteel van Bois-Seigneur-Isaac, Rue A. Demoor 3, Ophain-Bois-Seigneur-Isaac. Bij afrit 23 op de Brusselse Ring volgt u richting Bois-Seigneur-Isaac. Na 2,5 km rijdt u het dorp binnen. Het kasteel ligt op uw linkerkant.

Hoe bezoeken? Barones Christine Snoy d’Oppuers leidt groepjes vanaf acht personen in het kasteel rond na afspraak (tel. 067 21 38 80 – tussen 9 en 11 uur). Het bezoek kost euro4 (60+: euro3). Opendeur op de laatste twee zondagen van juni en de eerste zondag van juli.

Ludo Hugaerts – Foto’s: Eddy Vangroenderbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content