DR. DIRK DERAEDT IS SPECIALIST INTENSIEVE GENEESKUNDE EN SCHRIJFT OVER GEBEURTENISSEN DIE HEM TREFFEN. © FRANK BAHNMÜLLER

Een fragiele oude stoel

Enkele maanden terug had ik het hier over het oudere koppel Martha en Edgar*. Edgar was opgenomen op intensieve zorg met een bloeding. Er ontstond verwarring wanneer Martha beduusd de talrijke medicatie van haar man bovenhaalde, en vergeten was hoeveel van welk medicament op welk tijdstip moest worden ingenomen.

Thuis, in een vertrouwde omgeving, functioneerde het koppel nochtans al jaren in stabiliteit en betrekkelijke onafhankelijkheid. Warme maaltijden werden aan huis gebracht, er werd voor hen gepoetst, de familie kwam geregeld op bezoek. En belangrijk: ondanks haar leeftijd zorgde Martha, als vitale tachtiger, nog zelf voor haar weinig mobiele man, die jaren geleden door een beroerte werd getroffen. Een goede mantelzorger. Tenminste, zolang alle omstandigheden ongewijzigd bleven. Want zo’n situatie is fragieler dan we denken.

Het doet ons pijn om te zien hoe een ontredderde Martha nu machteloos naast het bed zit van haar man – sinds 60 jaar haar gezel en beste vriend -, die op een abrupte manier uit hun stabiele bestaan is gerukt. Het lijkt wel alsof er een poot van een oude stoel gebroken is, waarbij de gehele stoel nu op het punt staat helemaal in mekaar te storten. Het onafscheidelijke duo is ontwricht.

Hulp van de kinderen en van een maatschappelijk werker kunnen niet baten. Edgar heeft een verminderd bewustzijn en hij is niet in staat om met iemand te communiceren – ook niet met zijn vrouw. Als bij Martha het nieuws begint door te dringen dat haar man zijn ziekte misschien niet zal overleven, en in het beste geval zal eindigen in een verzorgingstehuis, begint de kranige dame te wankelen. Zij raakt gedesoriënteerd: weet niet meer welke dag het is, herkent haar kleinkinderen niet meer die in de hal van het ziekenhuis rondhangen.

De psychische stress en slechte nachtrust hebben hun weerslag op haar lichaam. Elke dag ziet ze bleker en bleker. Ze eet en drinkt nog amper. Op de dag dat Edgar een spoedoperatie moet ondergaan, wordt het allemaal teveel. Martha wordt onwel en moet worden opgenomen met hartritmestoornissen. Ze is nu zelf een patiënt, maar dan op de afdeling geriatrie, ver weg van haar man.

Dit verhaal is niet uitzonderlijk. Wanneer binnen een ouder echtpaar iemand getroffen wordt door een ernstige ziekte, dan wordt de partner evenzeer een slachtoffer, mentaal maar ook lichamelijk. Vaak verloopt de ontwrichting traag en bijna ongemerkt, maar soms, zoals bij Martha en Edgar, is het een kwestie van dagen.

*fictieve namen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content