Een fiets koopt u met verstand

“Ik wil nu eindelijk eens een goede fiets”. Gelijk hebt u! Maar waarop moet u letten als u die tweewieler gaat kopen? Een tekst boordevol goede raad, met de hulp van twee lezers die een fiets van Belgische makelij voor u uittestten.

Waarvoor?

Wapen u tegen de verleidingskunsten van al die glimmende modellen en geef eerst een antwoord op de belangrijkste vraag: waarvoor wilt u uw rijwiel precies gebruiken?

Moet het vooral dienen voor korte verplaatsingen en boodschappen, dan bent u het beste af met een eenvoudige stadsfietsmet drie versnellingen, maar wel voorzien van een stel goede fietstassen. De lichtste modellen hebben een aluminium frame.

Wilt u vooral sportieve prestaties leveren, dan bent u aangewezen op een racefiets of een mountainbike.

Vaak zal een zogenaamde hybride fietseen interessante optie zijn. Die kan zowel dienen voor korte boodschappenritjes als voor langere uitstappen en fietsvakanties. Hij kan ook heuvels, bergen en onverharde paden aan. Hij beschikt over 21 of 24 versnellingen maar is wel zwaarder dan een stadsfiets.

Een opvouwbaar model is handig als u uw fiets vaak meeneemt op reis. Omdat deze modellen aan relatief veel slijtage onderhevig zijn, kiest u het best voor een eenvoudige versie.

Waar?

In een gespecialiseerde rijwielzaak zult u meestal meer betalen dan in een warenhuis. Daar staat tegenover dat u hier (meestal) geholpen wordt door een kenner. En dat u er na de verkoop terecht kunt voor vakkundig onderhoud. Geef in elk geval de voorkeur aan een winkel waar de verkoper voldoende tijd neemt om u te informeren over de mogelijkheden en de functies van de verschillende modellen.

Vraag altijd om een proefrit. Als de handelaar dit toestaat zonder problemen, mag u vertrouwen hebben (vaak zal hij u wel om uw identiteitskaart als onderpand vragen). Zo’n proefrit vormt de beste test om te weten of het model u echt ligt.

Hoeveel?

Een goede fiets is niet goedkoop, laat dit duidelijk zijn. Voor een goede stadsfiets zit u al snel aan 370 euro, voor een hybride fiets boven de 450 euro. En zodra u aan een gesofistikeerd model of een bijna- professionele sportfiets denkt, kennen de prijzen geen grenzen meer. Koester een gezond wantrouwen tegen goedkope modellen, zeker als het om nieuwe fietsen gaat. Gespecialiseerde rijwielhandels hebben vaak wel een aantal goede tweedehandsmodellen in de aanbieding.

Hoe groot?

Welke fiets u ook koopt, hij moet lekker zitten. De hoogte en de vorm van het frame moeten op uw lichaamsbouw zijn afgestemd. Het volstaat niet de zadelhoogte of het eventueel verstelbare stuur aan te passen, het frame zélf moet passen. Fietsen worden tegenwoordig standaard in twee of drie heren- en twee of drie damesmaten aangeboden. In de speciaalzaak beschikt men vaak over een meetsysteem om de passende maat te bepalen. U kunt ook zelf de volgende test doen: ga op het zadel zitten met één pedaal in de laagste stand. Het been op dat pedaal moet volledig gestrekt zijn. Indien het zadel veel lager of veel hoger moet worden geplaatst en/of indien de stuurpen helemaal rechtop moet staan, dan is de fietsmaat niet voor u geschikt.

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content