Het Leuvense Stadhuis, toonbeeld van flamboyante Brabantse gotiek. © Karl Bruninx

Een duik in het verleden

STADHUIS BINNENSTE BUITEN IN LEUVEN

Witte natuursteen, gebeiteld als kantwerk: de buitengevel van het Leuvense stadhuis is een vertrouwd gezicht. Met een rondleiding binnen ontdek je ook de andere kant van een van de mooiste stadhuizen van ons land en ver daarbuiten. De eerste steen werd gelegd in de 15de eeuw, toen Leuven als Bourgondische stad haar rijke bloei aan de wereld wilde tonen met een prestigieus bouwwerk. Na die eerste steen volgde evenwel een chaotische periode. De twee beroemde architecten die elkaar voor deze opdracht als bouwmeester opvolgden, stierven en het is uiteindelijk een onbekende, Matthijs de Layens, die het meesterwerk van de Brabantse gotiek ontwerpt. Nu de stadsdiensten van Leuven verhuisd zijn, is het gebouw min of meer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Stadhuis Leuven
Stadhuis Leuven© Eric Vancleynenbreugel

De rondleiding begint in de wandelzaal met een plafond vol elegante lambriseringen. De eerste verdieping vormt het hart van het stadsbestuur. De raadzaal wordt gedomineerd door een zeldzaam portret van keizer Jozef II. Ernaast wacht het rijk gedecoreerde kantoor van de burgemeester. Op schilderijen kijken de zeven belangrijkste Leuvense families uit die tijd je aan. De gids vertelt dat de stad twee eeuwen lang niet door één, maar door twee burgemeesters werd bestuurd. Andere zalen, zoals de kleine en grote gotische zaal, dienden dan weer voor rechtspraak, voor feesten of voor grote, officiële recepties. Als bezoeker word je er onthaald op de meest vlammende uiting van Brabantse gotiek.

Stadhuis Leuven
Stadhuis Leuven© Lander Loeckx

Stadhuis Leuven, Grote Markt 9, 3000 Leuven. Reserveren via visitleuven.be

VLIEGHELDEN EREN IN BEVEKOM

Op de luchtmachtbasis van het Waals-Brabantse Bevekom wacht een atypisch museum vol herinneringen aan onze militaire luchtvaart. Het 1 Wing Historical Center is ondergebracht in een oude hoeve op het terrein van de luchtmachtbasis. Hier kwam na WOI onze luchtmacht tot stand. Om de herinnering levend te houden aan de squadrons die hier ooit hun thuisbasis hadden, is een groep militairen in 1996 met dit museum gestart. Vele tientallen jaren luchtvaart worden er in de kijker gezet: van weerballons, over reddingshelikopters, tot jachtvliegers. Aan de hand van uniformen, voertuigen en bijwijlen bizar materiaal verneem je hoe het leven op deze basis na WOII verliep.

Stadhuis Leuven
Stadhuis Leuven

De grootste bezienswaardigheid blijft evenwel de verzameling iconische vliegtuigen op de binnenplaats, zoals de Spitfire, de Stampe, de Fouga Magister, de F-104G, de Mirage 5 of de F16. Sinds april is daar een veel besproken aanwinst bij gekomen: het transportvliegtuig Lockheed C-130 Hercules. Maar er staan ook een aantal legendarische vliegtuigen van andere naties opgesteld, zoals een Mig-21 en een Zwitserse Hawker Hunter. Gepassioneerde vrijwilligers zorgen voor het onderhoud en de restauratie van al deze oude knarren.

1 Wing Historical Centre, Rue Longue, 1320 Bevekom, 1winghistoricalcentre.be

TORENHOOG WAKEN OVER BERGEN

Maar liefst 31 jaar heeft de restauratie van het belfort van Bergen geduurd. Reden genoeg dus om het te bezoeken, nu het weer kan. Want ook in Bergen is het belfort altijd het symbool van vrijheden en privileges van de burgers geweest. De 87 meter hoge trotse toren met uivormig dak en 49 klokken bracht ooit ritme in het leven van de stadsbewoners. Op dat hoge adelaarsnest fungeerde de torenwachter van toen als de bewakingscamera. Hij informeerde de bevolking over het openen van de poorten en de avondklok, en hij sloeg alarm bij brand.

Vandaag kan je het enige Belgische belfort uit de baroktijd (1661) ook van binnen bezoeken. Het herbergt een informatiecentrum over de eigen geschiedenis en over de erkenning als Unesco Werelderfgoed. Multimediaschermen laten je door de tijd reizen, maar het hoogtepunt blijft het uitzicht vanop de toren, samen met de klokken en de beiaard. Met een beetje geluk geeft de beiaardier tijdens je bezoek net een concert.

Wil je nog meer weten over dit historisch belangrijke gebouw, dan kan je wat verderop, op de Grote Markt, de Sint-Joriszaal (Salle Saint-Georges) binnenwandelen voor een tentoonstelling over 31 jaar restauratie. Blijkt onder meer dat dit fraaie belfort niet altijd bij iedereen in de smaak is gevallen. Toen Victor Hugo in 1837 Bergen aandeed, beschreef hij het gebouw als ‘een reusachtige koffiepot, aan de onderbuik omringd door vier minder dikke theepotten’.

Belfort van Bergen, Parc du Château. Reserveren via 065 33 55 80

STILSTAAN BIJ DE SHOAH IN MECHELEN

De Dossinkazerne in Mechelen geldt als een zwaar beladen herdenkingsplek aan WOII. Hier, op tien minuten lopen van het stadscentrum, werden de 25.000 joden verzameld die uit België werden gedeporteerd. Samen met tientallen zigeuners kwamen ze terecht in de concentratiekampen van het Reich. Vandaag is de kazerne een museum én memorial. Tal van getuigenissen, foto’s, tekeningen en objecten vertellen in detail het trage proces dat uiteindelijk tot de genocide heeft geleid en hoe die zich heeft voltrokken. Gaandeweg ontdek je hoe het antisemitisme begin 20ste eeuw opgang maakte in België en Europa. En hoe het dagelijkse leven van de joodse bevolking en de zigeuners er voor de oorlog uitzag. Na de Duitse inval volgden de eerste dwangmaatregelen en uiteindelijk de deportatie.

De verzameling iconische vliegtuigen.
De verzameling iconische vliegtuigen.

Met een museum als dit loop je het risico dat de vele verschrikkingen die er worden getoond de bezoeker niet meer raken, omdat hij er zich vandaag nog weinig kan bij voorstellen. Om dat te vermijden zijn de spotlights op vier verhalen van overlevenden gericht. Tijdens je bezoek wordt telkens een nieuw hoofdstukje uit hun leven onthuld, waardoor hun onvoorstelbaar wedervaren toch tastbaar blijft. Hier kom je niet buiten zonder stof tot nadenken, vooral omdat het museum het verhaal doortrekt naar vandaag: het gebruik van collectief geweld, de druk van de openbare opinie en de mensenrechten in de wereld. Een aanrader.

Dossinkazerne, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen. kazernedossin.eu

1 Wing Historical Centre, Bevekom
1 Wing Historical Centre, Bevekom
1 Wing Historical Centre, Bevekom
1 Wing Historical Centre, Bevekom
1 Wing Historical Centre, Bevekom
1 Wing Historical Centre, Bevekom
Het Belfort van Bergen
Het Belfort van Bergen© Anibal Trejo
Het Belfort van Bergen
Het Belfort van Bergen© ville de mons s. brison
Het Belfort van Bergen
Het Belfort van Bergen© belgaimage
De Dossinkazerne, ook een memorial.
De Dossinkazerne, ook een memorial.© Stijn Bollaert
Dossinkazerne, Mechelen
Dossinkazerne, Mechelen© belgaimage
Dossinkazerne, Mechelen
Dossinkazerne, Mechelen© belgaimage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content