Een clematis met lef

Plant een Clematis armandii vlakbij een muur, een pergola of een boomstam en... laat u verrassen! Dit vroegbloeiende wonder is van geen kleintje vervaard. De klimplant behoudt haar blad het hele jaar door en bloeit bijna even vroeg als de krokussen.

Onder de naam Clematis gaat een heel kleurrijke familie van fors bloeiende klimplanten schuil. Zoals elke grote familie heeft ze haar buitenbeentjes en één ervan is de Clematis armandii. Deze wonderbare soort trotseert de winter, want de eerste bloemen verschijnen al in de tweede helft van februari. En als de plant goed beschut staat tegen een zonnige muur, dan kan de bloei al tegelijk met de krokussen starten. Bovendien behoudt ze de hele winter haar grote en prachtig glanzende bladeren. De jonge blaadjes zijn bronskleurig en verkleuren vervolgens naar diepgroen.

Snowdrift en Apple Blossom (onze foto) zijn de twee clematisvariëteiten die u bij de gespecialiseerde kwekers het gemakkelijkst zult aantreffen. Het eerstgenoemde ras heeft witte, het tweede witroze bloemen. Voor een rijke bloei hebben ze echter allebei een zeer goed beschutte standplaats op het zuiden nodig. Als u niet ontgoocheld wilt worden, moet u die plaats echt met veel zorg uitkiezen. Ideaal is tegen een muur, een schutting of een ander bouwwerk (bijvoorbeeld een pergola) waar de plant veel zon krijgt en toch voortdurend beschermd blijft tegen de wind. Vooral de schrale noorden- en de oostenwind doen de plant in de winter geen goed, omdat zij de bladeren te veel uitdrogen. Houd er bij de keuze van de plaats ook rekening mee dat de clematis, net als de andere leden van de familie, gemakkelijk drie meter hoog kan worden!

Een triootje met klimrozen

Veel werk zult u aan deze vroegbloeier niet hebben. Zo weinig mogelijk snoeien luidt de boodschap. Verwijder na de bloei wel het dode hout maar snijd verder alleen weg wat nodig is om de plant binnen de toegemeten ruimte te houden. In het najaar brengt u rond de voet wat langzaam werkende meststof aan en daarbovenop een stevige laag compost. In de lente werkt u deze bemesting onder.

De vroege bloei maakt deze clematis tot een prima partner. Als u de plant laat opklimmen tegen een bladverliezende boom, verschijnen de bloemen op een moment dat de boom nog kaal is. Er bestaat geen gevaar dat onze klimplant de boom zal verstikken. Het mooiste effect krijgt u met een boom waarvan u de onderste takken hebt weggezaagd.

Minstens zo geslaagd is een triootje met doorbloeiende klimrozen. U plant bijvoorbeeld een Clematis armandii zoals op onze foto met links en rechts ervan een doorbloeiende klimroos. U laat ze opklimmen tegen dezelfde ondergrond en daarbij leidt u de takken van de drie planten mooi door elkaar. De bloei van de klimrozen volgt netjes op die van de clematis en zo schept u een bloemenzee die van eind februari tot in de herfst duurt. Kies dan bij voorkeur voor doorbloeiende klimrozen met witte (bijv. White Cloud, Schneewaltzer of Penny Lane) of witroze (bijv. Blossom Time, Sombreuil of New Dawn) bloemen.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content