Een bruiloft? Wat zegt de etiquette?

Wat trek ik aan? Hoeveel geld stop ik in dat envelopje? Neem ik bloemen mee? Een uitnodiging voor een bruiloft zou geen reden voor stress mogen zijn. Dankzij etiquettespecialist Kevin Strubbe wordt ze dat ook nooit meer!

REAGEREN OF NIET

Het begint al met de uitnodiging: moet ik daarop reageren, of niet? Als het een uitnodiging voor een avondfeest betreft, is dat vanzelfsprekend. Maar wat met een receptie of een huwelijksfuif: moet u daar uw komst bevestigen als dat niet uitdrukkelijk op de uitnodiging gevraagd wordt? “Dan kunt u gewoon gaan zonder uw komst aan te kondigen”, meent onze etiquettekenner. “Als u echter niet kunt komen, laat u beter wel iets van u horen. U kunt dan bijvoorbeeld een briefje met gelukwensen schrijven, waarin u bruid en bruidegom feliciteert en ze laat weten dat u blij bent met de uitnodiging, maar er jammer genoeg niet kunt op ingaan. Of u in dat geval al dan niet een cadeautje koopt, maakt u zelf uit.”

ALLEEN OF MET DE KINDEREN

Mogen de kinderen mee of moet u op zoek naar een babysitter? “Als de uitnodiging geadresseerd is aan de familie Zus-en-zo, dan kunt u ervan uitgaan dat ook uw kinderen welkom zijn. Als dat niet zo is en het betreft een avondfeest, dan is het absoluut not done om uw kinderen mee te nemen.” Vermoedelijk is het geen al te groot probleem als u maar heel even uw opwachting maakt op een huwelijksreceptie en uw kinderen daar niet gaan rondlopen of zo. Op een receptie blijft u sowieso niet hangen. “U blijft hooguit een halfuur tot drie kwartier op een receptie en zeker nooit langer dan het voorziene einduur. Dit hoe goed u het bruidspaar of de familie ook kent, en hoe leuk het ook is. En u gaat ook geen afscheid nemen wanneer u vertrekt. Het volstaat bij het binnenkomen het bruidspaar en de ouders te feliciteren en te groeten. Als u ook nog eens gaat afscheid nemen, dan neemt u hen te veel in beslag. Dat geldt overigens ook voor een avondfeest. Verwijder u discreet en laat het bruidspaar maar verder feesten, nu alle stress eindelijk weg is.”

HET IS HUN FEEST

“Dat u zich naar de wensen van het bruidspaar schikt, is een vorm van respect. Het is hún feest en het zijn hun huwelijksfoto’s waarvan ze willen dat die er feestelijk uitzien. En zij moeten in het middelpunt van alle belangstelling staan, niet iemand die opvalt omdat hij een jeans heeft aangetrokken. Dat geldt ook omgekeerd: het mag niet de bedoeling zijn bruid of bruidegom te overtroeven. Zij horen te stralen. Dus – ook als u deel uitmaakt van de suite – geen hoed die de aandacht afleidt van een meer bescheiden hoofdtooi van de bruid, of geen opvallende witte smoking die de bruidegom met zijn zwarte maar saai doet ogen!”

Moet ik mijn zoon van veertien speciaal voor een huwelijksreceptie van een uurtje in een pak gaan steken dat hij nadien nooit meer aantrekt en waar hij in recordtijd weer uitgroeit? “Voor zoiets zal een nette broek met een hemdje of trui en keurige schoenen volstaan. Gaat het om een avondfeest, dan kunt u een pak of smoking huren.”

Geen bloemen of... lege enveloppes

Neem ik bloemen mee naar een huwelijksreceptie? “Als u per se bloemen wilt sturen, dan stuurt u die op de dag zelf of een paar dagen voordien naar het huis van de bruid. Als het paar op huwelijksreis vertrekt, kiest u trouwens beter voor een plant. Ze naar de receptie meebrengen is hoe dan ook geen goed idee. Een cadeautje, dan? “Goed, maar hang er een kaartje met uw naam aan. Omwille van het oponthoud kan het bruidspaar het geschenk niet meteen openmaken, en achteraf willen ze vast graag weten wat ze van wie gekregen hebben.”

De tegenwoordig zo populaire envelop? “Goed idee, maar stop er een kaartje bij. En vooral: geef nooit een lege envelop! Dat komt blijkbaar hoe langer hoe meer voor, jammer genoeg. Uiteindelijk zijn dat allemaal mensen die uitgenodigd worden omdat het bruidspaar of hun ouders hen er graag bij willen hebben, dus dat is heel pijnlijk.”

Hoeveel geld moet er dan in dat envelopje? “Mensen hebben daar vaak ingewikkelde theorieën over of tarieven voor. Zoals de wijd verbreide regel dat u een bedrag moet geven dat de kosten dekt die het bruidspaar voor u heeft gemaakt. Dat is natuurlijk onzin. Geef vanuit uw hart. Dat zal vanzelfsprekend meer zijn als het gaat om iemand die veel voor u betekent dan voor een verre vriend.”

Met tienen aan een tafel

Wanneer mogen we beginnen te eten wanneer we met een uitgebreid gezelschap aan tafel gaan? “Aan een lange tafel, zoals vroeger gebruikelijk was, kunt u beginnen met te eten als uw rechter- én linkerbuur bediend zijn. Zit u, zoals nu vaker voorkomt, met tien à twaalf mensen aan een ronde tafel, dan wacht u tot iedereen bediend is. Nog een tip: het broodje links van u is úw broodje...”

“Belangrijk: zet uw gsm op stil of schakel de trilfunctie in als u een receptie of avondfeest bezoekt, en zonder u af als u echt niet anders kunt dan te bellen of te sms’en. Houd het kort en vooral uitzonderlijk. Tenzij u dokter bent en wachtdienst hebt of de babysitter belt, kunt u beter afzien van telefoongesprekken.”

Ariane de Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content