Een bril om te sporten

Professionele sporters met een bril zien we niet vaak, maar hoe pakken brillende af-en-toe-sportievelingen zoals u en ik het aan? Er zijn oplossingen te over, zo blijkt: ingewikkelde (en dus dure), maar ook eenvoudige.

Jarenlang wipte Tia Hellebaut (zoals op de foto) met gemak over de lat zonder dat haar bril ook maar een millimeter scheefzakte, maar zij was de enige top-hoogspringster met een bril en dat was geen toeval. Sinds ze in 2005 een lelijke oogontsteking had opgelopen, vormden contactlen-zen voor haar geen optie meer. Zij was dus wel verplicht haar toevlucht te nemen tot een bril. Overigens gaat het hier niet zomaar over een exemplaartje van dertien in een dozijn. Het is speciaal ontwikkeld om haar bij het springen voldoende draagcomfort te geven, met schokbestendige glazen die haar toelaten afstand en ruimte perfect in te schatten en die bovendien licht(flitsen), aandamping en regendruppels op een afstand houden. Metalen onderdelen heeft het kleinood niet, om blessures te vermijden.

Ook de Nederlandse topvoetballer Edgar Davids kan niet om een – in zijn geval zonne – bril heen. Hij lijdt aan glaucoom en moet dus zoveel mogelijk zonlicht vermijden. Met het sportmerk Nike werkte hij het ideale sportmodel uit voor mensen met dit probleem: met een groot gezichtsveld en speciale veren waardoor het montuur het hoofd perfect omklemt. Verder beschikt hij over een rubberen geventileerde neusbrug die aandamping tegengaat.

De Cubaanse goudenmedaillewinnaar Dayron Robles hield het dan weer zo eenvoudig mogelijk: hij nam in Peking de horden met een doodgewoon brilletje en een haarband om dat op zijn plaats te houden.

Veel keuze en niet (altijd) duur

Kiezen veel professionals voor een chirurgische behandeling of con-tactlenzen, niet alle sporters hebben er een ingreep voor over, ze verdragen geen lenzen of voor hun sport zijn lenzen niet de aangewezen oplossing. Zo lopen zwemmers of duikers het risico dat de lenzen uit hun ogen spoelen. Gelukkig zijn er voor hen verrassend veel – en niet noodzakelijk dure – alternatieven.

Een zwembril met optische correctie vindt u voor minder dan 50 euro en sommige modellen zijn uitgerust met een antidamplaag, wat het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt.

Ook op het gebied van de voorzetbrillen is er veel keuze en dit niet alleen naargelang van de beoefende sport. Er is ook een uitgebreid aanbod van klik- of clipsystemen om de bril op zijn plaats te houden. Soms zijn verschillende versies voorhanden, aangepast aan de diverse types monturen. Of u kiest een simpel corrigerend brilletje dat in uw sportbril(len) past.

Parallel met de voorzetbrillen zijn er voorzet- of wisselglazen in alle soorten en maten, die het een sportbeoefenaar mogelijk maken zijn bril aan te passen aan de weers- of terreinomstandigheden. En er zijn nog andere hulpmiddeltjes zoals zijkleppen tegen zon en/of stof (al dan niet te bevestigen met drukknopen), zelfklevende lenzen die u op uw bril kunt kleven (zodat u op uw mountainbiketochten uw leesbril niet moet meezeulen) en een pasta om aandampen te voorkomen. Ook voor specifieke sporten (pistoolschieten, snooker,...) bestaan specifieke brillen. n

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content