Medienhafen en de 240m hoge Rheinturm. © gettyimages

Düsseldorf Shoppen tussen kunst en staal

Denk je bij een Duitse stad niet meteen aan mode, architectuur en kunst? Denk opnieuw en maak een verrassende kerstcitytrip naar Düsseldorf, aan de Rijn.

Düsseldorf kent een lange traditie van kerstmarkten, verspreid over de hele stad. Maar er is zo veel meer te beleven. De stad heeft niet voor niets bijnamen als Parijs aan de Rijn, omwille van haar luxueuze uitstraling, of kosmopolitisch dorp, omdat ze met haar 650.000 inwoners een stad op mensenmaat is gebleven. En alles ligt er op loopafstand.

FLANEREN OP DE KÖ

De bekendste straat is ongetwijfeld de Königsallee, kortweg Kö. Het is niet zomaar een laan. Het is een fenomeen. De elegante boulevard omzoomt één kilometer lang de Düssel, het ruisende water, waaraan de stad haar naam ontleent. Oude kastanjebomen en brede wandelpaden verlenen de Königsallee de allure die past bij de luxueuze modeboetieks aan de oostzijde. Net als de bruggen met ornamentele ballustraden en de Triton-fontein. Aan de overkant huisvesten de statige panden banken en tophotels. Het Park Hotel uit 1902, nu in handen van de Steigenberger-groep, heeft ongetwijfeld de mooiste locatie. Het kijkt uit over de plek waar de Kö overloopt in de elegante Hofgarten, het oudste park van de stad. Zien en gezien worden. Daar draait het om op de Königsallee. Een koffie op het terras van Rosalie’s is misschien een beetje prijzig, maar je krijgt er dan ook gratis een live modeshow bovenop: de flanerende voorbijgangers beschouwen de allee als hun hoogsteigen catwalk.

Trendy restaurants in de voormalige industriehaven Medienhafen.
Trendy restaurants in de voormalige industriehaven Medienhafen.© gettyimages

Ter hoogte van Corneliuszplatz moet je even halt houden om de beschermde gevel van het Kaufhaus an der Kö te bewonderen. Het monumentale art-decopand uit 1908 is de blikvanger op het groene plein, waar in de winter geschaatst wordt. De architect, Joseph Maria Olbrich, tekende ook het Secession-gebouw in Wenen. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot de buitengevel. Binnen bevindt zich de department store Galleria, waar je makkelijk enkele uren zoet bent met het vinden van de juiste kerstcadeaus of de perfecte outfit. Liever kerstshoppen met een beperkter budget? In de nabijgelegen Schadowstrasse vind je de grote ketens.

Een stad waar het goed gaat, teert niet enkel op het verleden. Düsseldorf is dan ook voortdurend in beweging: er wordt gebouwd en verbouwd. Een geslaagd voorbeeld is de Kö-Bogen, die uitgeeft op de Königsallee. Dit architecturaal geheel uit 2014, met hangende tuinen en diagonaal gesneden glaspartijen, werd ontworpen door de befaamde architect Daniel Libeskind. De betere shops, van Apple Store tot Porsche Design, namen er hun intrek. Net als gevestigde waarde Breuninger. Deze Duitse department store bestaat al sinds 1881 en etaleert in de Kö-Bogen de meest verfijnde mode over 15.000 m2. Düsseldorf is de stad met het tweede hoogste inkomen per capita in Duitsland, na Frankfurt. En dat mag gezien worden.

De Kö-Bogen van architect Daniel Libeskind met diagonale glaspartijen.
De Kö-Bogen van architect Daniel Libeskind met diagonale glaspartijen.© gettyimages

VAN KUNST EN STAAL

Die welvaart komt natuurlijk ergens vandaan. Düsseldorf werd wel eens de desk van het Ruhrgebied genoemd, de vlakbij gelegen oude industrie-regio waar de staalproductie lang een bloeiende economische tak was. In het stadscentrum getuigt het imposante Stahlhof daar nog van. Nu een administratieve rechtbank, maar ooit huisde hier de Gilde van de Staalproducenten. Het was trouwens in dit gebouw dat in 1946 beslist werd dat Nordrhein en Westfalen één deelstaat zouden vormen, met Düsseldorf als hoofdstad. Wat voor eeuwige nijd en rivaliteit zorgt in Keulen, waar ze Düsseldorf een stad voor snobs vinden. De rol van de staalindustrie is intussen voor een groot stuk ingenomen door handel, banken, telecom...

Het Neuer Zollhof van architect Frank O. Gehry, de blikvanger van Medienhafen.
Het Neuer Zollhof van architect Frank O. Gehry, de blikvanger van Medienhafen.© gettyimages

De zakelijke bedrijvigheid wordt in balans gehouden door kunst, die in Düsseldorf alomtegenwoordig is. En dat is voor een stuk te danken aan de gerenommeerde kunstacademie. Ze werd opgericht in 1773 en telt onder meer Gerhard Richter en Anselm Kiefer onder haar oud-leerlingen. Tot op vandaag heeft ze een uitstekende reputatie en trekt ze studenten aan uit de hele wereld. Het was ook de kunstacademie die zeepfabrikant Henkel naar hier bracht. Het bedrijf wilde een speciaal blauw toevoegen aan zijn waspoeder zodat het nog witter zou lijken en kon voor die kleur enkel terecht bij de academie van Düsseldorf. Veel kunstenaars werken trouwens graag met staal, een referentie aan het industriële verleden.

De Triton-fontein aan de  Königsallee.
De Triton-fontein aan de Königsallee.© gettyimages

Het volstaat om rond te kijken in de stad. Een Urban Art Walk brengt je langs interessante muurschilderingen en stickercreaties, vandaag volwaardige hedendaagse kunst. Ook de metro is een plaats van creativiteit. Kunstenaars, architecten en ingenieurs hadden een gelijke inbreng in de zes metrostations die in 2016 in gebruik werden genomen. Daal even af in het station Benrather Strasse. Kunstenaar Thomas Stricker vatte het op als een ruimteschip met zes grote schermen die 3D-beelden tonen van planeten. Het interieur is bekleed met roestvrij staal. Bovengronds zijn er de Säulenheiligen van kunstenaar Christoph Pöggeler. Ze kijken neer op voorbijgangers vanop reclamezuilen doorheen het stadscentrum. Naar analogie met de heiligen, plaatste Pöggeler de doorsnee mens op een voetstuk.

Het impo-sante Stahl-hof in het stadscentrum.
Het impo-sante Stahl-hof in het stadscentrum.© gettyimages

En uiteraard heeft Düsseldorf musea: K20, K21, Kunstpalast. Als je er één moet kiezen, dan K21 in het voormalige parlementsgebouw. In dit museum voor hedendaagse kunst kan je letterlijk deel worden van een kunstwerk. In Orbit van Tomas Saraceno is een staaldraadconstructie die 25 m hoog boven de piazza van het gebouw hangt. Een surrealistisch universum met planeten en andere hemellichamen. Het staalnet hangt net onder de glaskoepel en jawel, je mag erin klimmen!

ARCHITECTUURWALHALLA MEDIENHAFEN

Als architectuurliefhebber kijk je je ogen uit in de wijk Medienhafen. Een wandeling over de verkeersvrije Rijnoeverpromenade, leidt je er vanuit de oude stad naartoe. De voormalige industriehaven is eind jaren 90 volledig getransformeerd en wordt enkel nog gebruikt voor plezierjachten. Architecten met naam en faam gingen er aan de slag. Het resultaat is een verbluffende combinatie van oud en nieuw. In de oude pakhuizen bevinden zich nu hotels, trendy restaurants en kantoren, een bioscoop en enkele nachtclubs. Her en der zijn oude hijskranen en havenelementen geïntegreerd in het decor, een verwijzing naar het verleden.

De blikvanger is Neuer Zollhof van de Amerikaanse architect Frank O. Ghery. Het geheel bestaat uit drie sculpturaal en organisch gevormde gebouwen die zich enkel van mekaar onderscheiden door de gevelbekleding: baksteen, pleister en uiteraard staal. Ze doen dienst als kantoor, maar gelukkig zijn er ook enkele restaurants en een ijsbar, zodat je binnen een kijkje kan nemen. En dan is er Colorium, een flatgebouw van de Britse architect William Allen Alsop, een geheel van kleurvlakken dat van ver op een schilderij van Mondriaan lijkt. Of Float , van Italiaan Renzo Piano, in de vorm van een boot. Een van de oudste gebouwen – al is dat relatief – torent uit boven alle andere: de 240 m hoge Rheinturm of televisietoren. Medienhafen dankt trouwens zijn naam aan het feit dat er zich aanvankelijk veel media vestigden, intussen gevolgd door talloze bedrijven uit de creatieve sector.

De Rijnoever- promenade.
De Rijnoever- promenade.© gettyimages

KLEIN TOKIO

Heb je geen hoogtevrees, neem dan in de televisietoren de lift naar boven: daar bevindt zich Qomo, een Japans fusion restaurant. Er zijn 144 zitjes aan het raam en elke 72 minuten draait het om zijn as: perfect uitzicht verzekerd! Het is geen toeval dat een Japans restaurant de televisietoren heeft ingepalmd. Want er wonen meer dan 8.000 Japanners in Düsseldorf. Veel steden hebben Chinatown, Düsseldorf heeft Klein Tokio. De reden: staal. Na de Tweede Wereldoorlog moesten grote delen van Japan worden heropgebouwd. De zoektocht naar geschikte materialen bracht een Japanse zakenman naar het Ruhrgebied. Maar een Japanner komt nooit alleen, grappen de Düsseldorfers. Intussen hebben hier zowat 500 Japanse bedrijven hun Europese hoofdkwartier, er is een Japanse school en een boeddhistische tempel. Eind mei wordt elk jaar een Japanse dag gevierd. De Japanse sfeer opsnuiven kan je in en rond de Immermannstrasse. Er zijn Japanse winkels en uiteraard veel restaurants, waar je de beste sushi eet.

Kantoren, waaronder Colorium, dat iets weg heeft van een  Mondriaan.
Kantoren, waaronder Colorium, dat iets weg heeft van een Mondriaan.© gettyimages

DUITSE ZIEL EN VIJF SEIZOENEN

Maar hey, dit is Duitsland. De oer-Duitse ziel vind je in de Altstadt, de oude stadskern. Met de langste toog van Duitsland, Europa of de wereld, al naargelang de bron. In elk geval zijn er meer dan 260 bars en restaurants. De Altstadt is dan ook de plek waar je het beste eet voor een redelijke prijs. Altbier wordt hier nog vers gebrouwen en dat kan je live aanschouwen in enkele microbrouwerijen. Wat vind je er nog meer? Killepitsch (kruidenlikeur), Sauerbraten (zuurgebraad), rode kool, dumplings en mosterdpotten, het stadhuis en de Carlsplatz-markt. En ook dat nog: de Altstadt telt vijf seizoenen, carnaval is hier een seizoen apart.

Praktisch

ERHEEN Hogesnelheids-trein Thalys, in 2.15 uur van Brussel naar Düsseldorf. Daarna van het Hauptbahnhof te voet naar het stadscentrum. thalys.com

MEER WETEN? duesseldorf-tourismus.de

In Orbit van Tomas Saraceno, kunst om te beklimmen.
In Orbit van Tomas Saraceno, kunst om te beklimmen.© gettyimages
De Japanse Awe-tuin in het Nordpark.
De Japanse Awe-tuin in het Nordpark.© gettyimages
Düsseldorf heeft geen Chinatown wel een Klein Tokio.
Düsseldorf heeft geen Chinatown wel een Klein Tokio.© gettyimages

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content