© DIRK BILLEN

Duizelingwekkende steentjes

Vertigo of plotse draaiduizeligheid is vaak het gevolg van oorsteentjes die loszitten en gaan zwerven door je evenwichtsorgaan. Een kleine migratie met grote gevolgen.

1. Je evenwichtsorgaan bevindt zich in je binnenoor en bestaat uit enkele zakjes in het midden, die aansluiten op halfcirkelvormige kanalen. Op de bodem van die zakjes liggen een massa minuscule oorsteentjes (kristallen) en zintuigcellen. Zij registreren bewegingsveranderingen rondom je – in de lift, tijdens het autorijden... – en zorgen ervoor dat je daarbij in evenwicht blijft.

2. Als er partikels van die oorsteentjes loskomen en zich van de zakjes richting de kanalen verplaatsen, kan het mislopen. De steentjes raken dan niet meer vanzelf terug op hun plaats. Wanneer je dan je hoofd beweegt, zoals bij het opstaan, gaan zitten of draaien, verschuiven die steentjes telkens mee in de kanalen. Met plotse draaiduizeligheid en soms misselijkheid tot gevolg.

Vertigo is vervelend, maar wel goedaardig. De problemen kunnen vaak worden verholpen door een kinesitherapeut, die via specifieke manoeuvres van je hoofd, de verloren steentjes opnieuw naar hun oorspronkelijke plaats terug loodst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content