Drie musea met een frisse neus

Moderne musea vernieuwen voortdurend. Ze investeren in interactieve opstellingen of proberen de bezoeker onder te dompelen in een historische sfeer. En ze organiseren interessante randactiviteiten.

De Museumprijs bekroont in elke regio van ons land één museum dat een speciale band met zijn publiek nastreeft. Dit jaar vielen het In Flanders Fields Museum, de Brusselse Cinematek en het Waalse Onze-Lieve-Vrouw-met-de-Roosziekenhuis in de prijzen.

Onze-Lieve-Vrouw-met-de-Roosziekenhuis

In dit museum aan de Dender duikt u onder in 750 jaar ziekenhuisgeschiedenis. Opgericht in 1242, functioneerde het nog tot 1980. Nu wordt dit erfgoed door een enthousiaste groep vrijwilligers bewaard. Naast het ziekenhuis is er een kloostertuin, een kapel en ziekenzaal, een boerderij, een kerkhof, een ijskelder en een tuin met geneeskrachtige planten.

Een groot deel van de oorspronkelijk kunstwerken, meubels, gebruiksvoorwerpen en medische instrumenten zijn bewaard gebleven. Ze geven u een schat van informatie over de medische praktijken in ons land en zijn bovendien te bekijken in hun originele opstelling. Dit museum kreeg naast de juryprijs ook de publieksprijs, die in Vlaanderen en Brussel respectievelijk naar het Openluchtmuseum van Bokrijk en het Museum van de Nationale Bank van België ging.

Musée de l’Hôpital Notre-Dame à la Rose, Place Alix de Rosoit, Lessines. Open op zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 18.30 uur van april tot eind oktober. In augustus ook elke namiddag, behalve maandag. Toegang: euro 7,50 (65+: euro 6,50). Info: % 068 33 24 03 en www.notredamealarose.com

In Flanders Fields Museum

In dit museum over de Eerste Wereldoorlog komen de verhalen van burgers, soldaten en verplegers tot leven dankzij de meest geavanceerde technologie: klank- en lichtevocaties, films, maquettes, voorwerpen. Samen zorgen zij ervoor dat de bezoeker emotioneel betrokken raakt. Tegelijk is dit museum een kennis- en expertisecentrum en organiseert het activiteiten zoals workshops en thematochten (met een dagboek van een soldaat als leidraad). En er staan nog veel plannen op stapel, want tegen april 2012 wil het museum volledig vernieuwd zijn om twee jaar later te schitteren wanneer het begin van W.O.I wordt herdacht.

In Flanders Fields Museum, Lakenhallen, Grote Markt 34, Ieper. Elke dag 10 – 18 uur (van 16/11 tot 30/11, di-zo 10 – 17 uur, van 1/12/2010 tot 31/1/2011 gesloten). Toegang: euro 8. Info: % 057 23 92 20 en www.inflandersfields.be

Cinematek

In 2009 werd het Koninklijk Belgisch Film-archief gerenoveerd. Sedertdien gaat de in-stelling als Cinematek door het leven. Daar-onder vallen de immense filmcollectie (één van de grootste ter wereld), het filmmuseum en de activiteiten van de zalen waar u elke dag terecht kunt voor de projectie van beroemde of zeldzame meesterwerken voor een democratische prijs. De laatste jaren is het museum vooral bezig geweest met het digitaliseren en uitbreiden van de collectie en het verbreden van zijn publiek met avant-premières, speciale sessies met genodigden, het uitbrengen van dvd’s, lezingen, stille films, enz.... Bovendien zijn, door de samenwerking met Cinema Zuid, veel van deze films nu ook in Antwerpen te zien.

Cinematek, Baron Hortastraat 9, Brussel. Per film: euro 3 (ma, di en vrij om 16.30 uur, wo, za en zo om 14.30 en do om 12.30 uur). Info: % 02 551 19 19 en www.cinematek.be

Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content