Draadloos door het leven

Draadloze technologie moet het leven makkelijker maken. Maar waarom zo veel verschillende normen? En hoe kiest u de juiste technologie?

Wifi, de onbetwistbare meester van de draadloze technologie, transporteert snel eender welke inhoud tussen apparaten en het bereik kan worden uitgebreid tot alle ruimtes van het huis. Doorheen de jaren kreeg de Wifi 802.11-norm versies b, g en n mee. Vandaag is enkel nog de n-versie op de markt, met een vermogen van 300 tot 450 Mbps, wat volstaat voor het huiselijke gebruik. Vanaf daar neemt de volgende generatie – de ac-versie – de fakkel over en stijgt de overdrachtscapaciteit tot 1.300 Mbps. Videostreaming wordt kinderspel en de overdracht van bestanden verloopt aan meer dan 1 gigabyte/seconde, even snel als het kabelnetwerk. Er is maar één valse noot: een modern ac-netwerk kan werken met oudere apparaten, maar dat gaat ten koste van de snelheid. Uw oude pc met g-norm heeft dus geen boodschap aan een nieuwe ac-router. Beschikt u over recente mobiele apparaten (tablet, smartTV, blu-ray-speler) of woont u in een appartementsgebouw, dan verminderen n– en ac-routers, die de frequenties 2,4 GHz en 5 HGz ondersteunen, het risico op signaalconflicten. Die gegevens vindt op de doos. Een ac-router kost €200 en is de duurste.

Bluetooth, het (zeer) lokale netwerk

Bluetooth dient andere belangen. Dit kortegolfnetwerk zoekt aansluiting met elektronische apparaten binnen een korte afstand van 10 m. Bluetooth, dat infrarood op pc’s heeft verdreven, is minder snel dan wifi. Het was wachten tot 2006 en de versie V2.1 voor smartphonekits over een goede audiokwaliteit beschikten. Versie 3.0 maakte transfers mogelijk met een snelheid van 25 Mbps, maar de revolutie kwam er met Bluetooth 4.0, dat werd omschreven als Low Energy. Voor het eerst worden twee manieren gebruikt om een verbinding tot stand te brengen. De Smart Ready zorgt ervoor dat smart- phones, pc’s en tablets op volle kracht kunnen draaien. De Smart is voorbehouden voor randapparaten als polsslagmeters voor joggers, gps’en en stappentellers. Ze blijven één tot twee jaar in leven door een eenvoudige knoopcelbatterij (CR2032). In de toekomst zal bluetooth een belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg voor de communicatie tussen sensoren (bloeddruk, suikerspiegel, gewicht...) en smartphones, pc’s en medische apparatuur, waardoor patiënten voor deze gegevens niet telkens meer bij de arts of het ziekenhuis langs zullen moeten.

NFC, contactloos of toch bijna

Veel minder bekend is NFC (Near Field Communication), dat gespecialiseerd is in contactloze verbindingen. Met een bereik van slechts enkele centimeters, moet de NFC-antenne vlakbij de reader worden geplaatst. Hij heeft de ambitie uw smartphone om te toveren tot een mobiele portemonnee. Hem in de buurt van een betaalterminal houden, zal volstaan om een transactie tot een goed eind te brengen. Die uitdaging zijn Google Wallet, Visa Wave en MasterCard PayPass aangegaan. In België hopen de voorstanders van NFC met het verdwijnen van Proton van NFC de norm te maken voor microbetalingen (minder dan €25).

NFC heeft ook al zijn entree gemaakt in de wereld van de multimedia, waar hij bluetooth te hulp schiet. Uitgerust met NFC, kunnen mobiele apparaten (smartphone, mp3-speler, luidsprekers) een bluetooth-verbinding maken door een ander compatibel apparaat aan te raken. Om muziek te beluisteren van uw mobiele telefoon via een externe luidspreker, volstaat een eenvoudig contact om de verbinding met de luidspreker te maken. Een gadget dat wel eens een standaarduitrusting zou kunnen worden.

In the Air

Printen gebeurt voortaan draadloos. Een wifi-printer die in verbinding staat met een netwerk, kan printopdrachten ontvangen van elk toestel dat op het netwerk is aangesloten. Nog een stap verder is de printopdracht vanop uw smartphone, eventueel via een app (e-print bij HP). Het Apple ecosysteem heeft de processor nog vereenvoudigd waardoor u documenten kunt afdrukken vanaf uw iPad, iPhone, iPod touch en Mac, zonder dat u daarvoor software moet downloaden. Wilt u meer comfort, let er dan bij de aankoop van een nieuwe router of randapparatuur op dat ze de AirPrint-norm ondersteunen.

Muziek via AirPlay, bluetooth of wifi?

AirPlay, dat gebaseerd is op wifi, is een draadloze technologie van Apple. Haar belangrijkste troef is het gebruiksgemak. Ze kan vanaf elk mobiel toestel voorzien van iOS, muziek streamen naar compatibele luidsprekers of naar een HDTV. Bluetooth is er in de loop der jaren erg op vooruitgegaan, maar het Airplay-protocol biedt een audiostroom van betere kwaliteit. Airplay is ook heer en meester geworden in het beheren van luidsprekers in verschillende ruimtes. Wat het protocol minder populair maakt, is dat het door Apple wordt gecontroleerd.

Als Airplay ontbreekt, kunnen de iDevices van Apple gebruik maken van bluetooth-technologie, maar dan in een beperkte modus die geen rekening houdt met de bluetooth apt-X code. Die laatste komt overeen met de geluidskwaliteit van een cd. Android-apparaten herkennen de bluetooth apt-X-standaard, die het meest efficiënt is in een omgeving waar apparaten verschillende besturingssystemen gebruiken, wel.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content