Frank Van der Auwera is hoofdredacteur van Wijntrends en auteur van de jaarlijkse gids 'De 300 beste wijnen beneden de 10 euro'.
...
Frank Van der Auwera is hoofdredacteur van Wijntrends en auteur van de jaarlijkse gids 'De 300 beste wijnen beneden de 10 euro'.De eindejaarsperiode vormt een zware uitdaging voor menige wijnfles. We willen immers goed uit de hoek komen en onze gasten en onszelf maximaal plezieren. Dus kiezen we voor duurdere luxeproducten (kreeft, patrijs, fazant, ganzenlever...), veel forser sauswerk en complexe garnituren. Voor de bijhorende wijn houden we het bij een Ik-Speel-Op-Veilig-keuze: de bekende klassiekers. Terwijl er momenteel juist zo veel boeiende, betaalbare én originele flessen in de rekken liggen! Om u te helpen de sleur te doorbreken, zetten we hier de twee grote alternatieve trends op een rijtje. Alle vermelde wijnen zijn vlotjes in de Belgische handel te vinden. Voor wie? Houdt u van stevige, meestal op eik gelagerde rode wijnen met flink wat tannine (= de bittere component in een wijn) maar vooral ook met royaal rijpe bessen en pruimen in de smaak? Dan kunt u niet voorbij aan de invasie van Argentijnse malbec. Dit druivenras komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk - denk maar aan Bordeaux, Madiran of Cahors. In de 19de eeuw maakte het een sprong richting Latijns-Amerika. Vandaag beleeft het een tweede jeugd in de provincie Mendoza, het Argentijnse wijngebied bij uitstek (op het etiket van Argentijnse wijn wordt de provincie van herkomst altijd vermeld). In de Belgische handel vinden we flessen vanaf euro 7. De meeste exemplaren liggen tussen euro 8 en euro 15 met uitschieters tot euro 30. De grote troef? De Latijns-Amerikaanse malbec smaakt véél sneller véél fruitiger. Waar de Franse malbec veel tijd neemt om zijn charme te tonen en toch altijd streng en rustiek blijft smaken, lopen de meeste Argentijnen over van vet, peperig zwart fruit en lichte rooktoetsen. Ze zijn vooral heel sappig en rond, maar mét body. De ideale wijn bij... krachtig en rood vlees (liefst geroosterd), stoofpotjes en wildbereidingen zoals hazenrug en hertenfilet. Namen om te onthouden: Santa Julia, Bodega J&F Lurton, Nieto Senetiner, Fabre, Etchart, Candela, Catena, Trivento en Bodegas Norton. Voor wie? Houdt u van citroenfrisse, levendige en vooral nog betaalbare droge witte wijnen? Zoekt u bovendien een wijn die u zowel bij het aperitief kunt schenken als bij een pak voorgerechten en zelfs bij niet te complexe hoofdschotels? Dan is de Rueda het ontdekken waard. Dit wijngebied ligt in het noordwesten van Spanje en produceert momenteel waarschijnlijk de meest sappige én best betaalbare witte wijnen van Europa. Rueda is tevens een schoolvoorbeeld van een geslaagde wedergeboorte. Ooit was deze wijn supergeliefd in adellijke en hofkringen, maar de druifluisepidemie van de 19de eeuw besliste er anders over. Na deze ramp werden de wijngaarden heraangeplant met hoofdzakelijk palomino: een druivenras met een enorme productie, maar met weinig kwaliteit. Dat was echter van geen belang voor de plaatselijke wijnbouwers, want zij werden betaald per liter, ongeacht de kwaliteit. De faam van deze (overwegende witte) wijnregio verdampte dan ook snel. De jongste twintig jaar is de situatie echter grondig veranderd. Er werden andere druivenrassen aangeplant, kwaliteit werd belangrijker dan kwantiteit en vandaag staat de Rueda er opnieuw. De grote troef? Eerst en vooral het democratische prijskaartje: witte Rueda's beginnen in de Belgische handel met een prijs van euro 5 tot 6. De toppers hikken, op een paar duurdere uitzonderingen na, tegen de grens van euro 10. Vervolgens is er de druivenmix: Rueda wordt vandaag gemaakt van de lokale verdejodruif (lang een miskend ras maar nu weer top of the bill). De verdejo wordt vaak gemengd met of gebruikt naast sauvignon blanc en viura. In de handel vindt u zowel 100 % verdejo's als 100 % sauvignon blancs of mengsels zoals 50 % viura en 50 % verdejo. Welke mix u ook ontkurkt, steeds wordt u verrast met een grassige, citroenfrisse en lichtjes kruidige wijn met toetsen van opstuivende grapefruit en limoen. In de smaak proeft u veel witte perziken, kruisbessen en soms peren. De ideale wijn bij... schaal- en schelpdieren, bij voorgerechtjes zonder te zwaar sauswerk, gerookte zalm, carpaccio van vis, sushimi en sushi... Namen om te onthouden: Palacio de Bornos, Viña Mocén, Gran Cardiel, Castillo de Medina, Hermanos Lurton, Mantel, Oro de Castilla, Viña Adaja, Martivilli, Azumbre, Dos Victorias en Marquês de Riscal. n 1. Feestwijnen kopen op het allerlaatste nippertje en ze zonder enige rust 's avonds of 's anderendaags ontkurken. 2. Rode wijn een dag vooraf ontkurken en decanteren. Wacht liever tot een uurtje vóór de maaltijd en kies eerst voor een groter glasformaat en pas in laatste instantie voor het overgieten in een karaf. 3. De wijnen niet voorproeven - met soms onaangename verrassingen aan tafel tot gevolg (kurksmaak!). 4. Denken dat dure of snobistische wijn altijd beter is. 5. De feestmaaltijd inluiden met een zwaar aperitief (cocktails, mierzoete drankjes, port...). Het verknoeit het smaakvermogen van uw gasten. 6. Oude wijn serveren omdat u uw kelderresten eindelijk wilt opmaken. Veel oude wijn is té oud en versleten en valt door de mand bij krachtige bereidingen. 7. Geen rekening houden met de saus of de garnituren. In de feestperiode krijgen gerechten vaak het gezelschap van roomsaus en van zware of zoete garnituren (bospaddestoelen, veenbessen...). Misschien moet u uw eerste keuze vervangen door een krachtiger wijn die tegen dit geweld opkan. 8. Uw wijnkeuze niet opbouwen volgens een smaaklogica. Lichtere wijnen komen altijd vóór krachtiger types, fruitige eikloze wijnen altijd voor eikgelagerde wijnen, wit zoet na wit droog enzovoorts. 9. Eén soort wijn - uw persoonlijke voorkeur - opdringen aan alle gasten. Zorg liever voor wat ik een 'schaduwwijn' noem - een alternatief als de geserveerde wijn niet bij iedereen in de smaak valt. Bijvoorbeeld: schenkt u een Bordeaux Grand Cru Classé bij de hertenfilet, zorg dan ook voor een Australische cabernet/merlot of een shiraz uit Australië. Houdt u mateloos van bourgogne, houd dan als contrast een pinot noir uit Nieuw-Zeeland achter de hand. 10. Maak van uw feestje niet een proeverij waarbij u tien verschillende wijnsoorten serveert. Dat is vermoeiend en bederft de pret. Houd het maximaal bij twee witte en twee rode, plus één mousserende wijn. A