Dit vond u het beste

In een eigen peiling vroeg Plus Magazine aan 500 lezers naar hun mening over 50 jaar televisie: wat was het beste van het beste? Het meest beklijvende? Welke invloed had de tv op uw (sociaal) leven?

De tv-uitzending die u het meest bijbleef

1.De aanslagen van 11 september 2001

2.Eerste landing op de maan (1969)

3.De dood van koning Boudewijn (1993)

4.De moord op John F. Kennedy (1963)

5.De val van de Berlijnse muur (1989)

6.De ramp met de Herald of Free Enterprise (1987)

7.De tennisfinale Borg-McEnroe in Wimbledon (1980)

8.Het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola (1960)

9.Het Heizeldrama (1985)

10.De prestaties van de Rode Duivels op het w.k. in Mexico (1986)

Bij 33 % van de lezers zijn de beelden van 11 september 2001 in het geheugen gebrand, meer nog dan de nacht van 20 op 21 juli 1969 waarin we Neil Armstrong zijn one small step for a man zagen maken. Het overlijden van koning Boudewijn maakte duidelijk meer indruk op onze vrouwelijke (20 %) dan op onze mannelijke lezers (6 %).

De meestgeliefde tv-figuur

1.Armand Pien

2.Tony Corsari

3.Luc Appermont

4.Walter Capiau

5.Martine Tanghe

6.Marc Uytterhoeven

7.Jan Van Rompaey

8.Rik De Saedeleer

9.Nonkel Bob

10.Tante Terry

Let wel, onze opiniepeiling gebeurde enkele weken vóór het overlijden van Armand Pien. Uw keuze was dus niet beïnvloed door de aandacht die de unieke weerman na 22 september heeft gekregen (zie ook rechts ‘Armand Pien, zijn laatste interview’). Dit feit geeft nog meer waarde aan zijn eerste plaats.

Opvallend: slechts vier namen uit deze toptien zijn gezichten die vandaag nog op de buis komen.

Het beste Vlaamse tv-programma

1.Schipper naast Mathilde

2.Schalkse ruiters

3.De series van Maurice De Wilde

4.Familie

5.Rad van Fortuin

6.De collega’s

7.Echo

8.Blind Date

9.Eén tegen allen

10.Big Brother

U lijdt duidelijk aan nostalgie naar de eerste jaren van het toenmalige NIR. Een beetje vreemd is dat wel, want Schipper naast Mathilde kun je onmogelijk vergelijken met de series op plaatsen 2 en 3.

U kunt de televisie beslist niet meer missen

Op de vraag Zou u de televisie nog kunnen missen? antwoordde 67 % van onze lezers duidelijk Neen. Bij de alleenstaanden onder de ondervraagden stijgt dat percentage zelfs tot 75 %.

Dat betekent echter ook dat, globaal gezien, één derde onder u best zonder televisie zou kunnen leven. Althans in theorie. Het valt vaak op dat mensen die zeggen nooit of bijna nooit te kijken, toch opvallend veel afweten van programma’s en televisiefiguren...

Jammer voor de sociale contacten

Liefst 69 % van onze lezers zegt uitdrukkelijk Ja op de vraag of de televisie het sociale contact tussen de mensen teniet heeft gedaan. We hebben er ons echter bij neergelegd dat we vele sociale contacten hebben opgegeven voor het ‘kleine scherm’.

Deze enquête werd in opdracht van Plus Magazine uitgevoerd door TNS Media, tussen 25 augustus en 5 september 2003. Er namen 500 personen van 50 jaar en ouder aan deel. De steekproef was representatief voor de Belgische bevolking. De maximale foutenmarge is 4,4 %.

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content