De Sony MDR-1000X met ruisonderdrukking

Discrete oortjes of stevige koptelefoon?

In de metro, op het werk, op het strand, tijdens het joggen, thuis... overal en op elk moment van de dag gaat de muziek met ons mee, dankzij koptelefoons en oortjes die almaar betere prestaties neerzetten. Dat wordt moeilijk kiezen.

Met een koptelefoon of oortjes kan je van jouw muziek genieten zonder anderen te storen en zonder dat omgevingsgeluiden jou storen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Dat is al een stuk ingewikkelder. Want zelfs zonder naar de prijs te kijken – en die kan enorm oplopen – moet je voor jezelf eerst uitmaken welke criteria belangrijk zijn. Te beginnen met: waar luister je het vaakst naar muziek: thuis op een vast plek of om het even waar buitenshuis?

Home sweet home

Wil je niets missen van de violen in Eleanor Rigby van de Beatles of van de stem van Katie Melua in Piece by Piece? Ga dan niet voor miniatuur. Opteer voor een grote koptelefoon met snoer. Veel modellen bedekken de oren volledig (over-ear), en dan is het belangrijk dat de warmte kan ontsnappen en de oorkussens comfortabel zitten. De geluidskwaliteit primeert. In deze categorie vind je dan ook de grootste en de duurste modellen. De prijzen kunnen hoog oplopen, tot ? 2.000, ? 3.000, zelfs ? 4.000. En het kan nóg duurder: de HE1 van Sennheiser is met een prijskaartje van bijna ? 50.000 wellicht wereldrecordhouder. Maar zo veel hoef je voor een prima geluidskwaliteit niet neer te tellen. In een meer betaalbaar prijsgamma is de Sennheiser Momentum 2.0 (± ? 320) een uitstekende keuze.

Vaarwel storende bijgeluiden!

Draadloze koptelefoons met ruisonderdrukking zijn de laatste jaren heel erg in. Dankzij bluetoothtechnologie is de koptelefoon niet langer fysiek verbonden met de audiobron (smartphone, tablet, computer of hifiketen). Je behoudt dus al je bewegingsvrijheid en je kan opstaan en rondlopen zonder je koptelefoon af te moeten zetten. De ruisonderdrukking (noise cancelling) werkt met een microfoontje dat de omgevingsgeluiden opvangt en een elektronische processor die ze neutraliseert (alsof je met zwart het wit zou wissen). De bijgeluiden worden grotendeels of zelfs bijna volledige weggefilterd. De techniek is vooral doeltreffend voor lagefrequentiegeluiden. Op kantoor heb je dus niet langer last van het geluid van je computer, de kopieermachine of de airco. Test dit zeker eens uit tijdens je volgende vliegreis: omdat je tijdens de vlucht niet voortdurend aan het geronk van de motoren bent blootgesteld, zal je minder vermoeid op je bestemming aankomen.

Een draadloze koptelefoon heeft een energiebron nodig. Meestal is dat een ingebouwde oplaadbare batterij. In deze categorie kunnen we twee modellen aanbevelen die zowel goed presteren als comfortabel zitten én een flinke autonomie hebben: de Bose Quiet-Comfort 35 (± ? 380) en de Sony MDR-1000X (± ? 400). Die laatste komt met een heel praktisch snufje: als je de rechtse schelp even aanraakt, hoor je weer wat er om je heen gebeurt. Als iemand tegen je praat, hoef je de koptelefoon dus niet langer af te zetten: een tikje op de schelp volstaat om weer mee te kunnen praten.

In-ear oortjes

Wie regelmatig fysiek actief is, waardeert vast de discretie en de lichtheid van in-ear oortjes. Ze zitten in je oorschelp en hun dopjes van rubber of schuim nemen de vorm van je gehoorkanaal aan. Bij een aantal modellen krijg je een set dopjes van verschillende afmetingen meegeleverd, zodat je kan kiezen welke formaat het beste past. Het gros van de externe geluiden wordt geblokkeerd: je hoort jouw muziek en (bijna) niets anders. Het resultaat is niet te vergelijken met dat van de oortjes die je vroeger bij een Walkman kreeg: vandaag vind je wél oortjes met een goeie geluidskwaliteit. Maar niet iedereen verdraagt het gevoel dat er iets vreemd in zijn oor zit, zeker niet bij langdurig gebruik. En een goede geluidsisolatie kan gevaarlijk zijn. Als je de straat opgaat, ben je beter niet helemaal doof voor een waarschuwingskreet, een naderende tram of het getoeter van een auto.

Vooral bij oortjes is de keuze van het model een kwestie van smaak. De mode speelt hier een grote rol. Het is dus verstandig om de oortjes te passen voor je ze koopt. Blijven ze goed zitten, komen ze niet los als je beweegt, zijn ze vochtbestendig (transpiratie, regen)?

Niet iedereen is bereid om ? 650 neer te tellen voor UM Pro 50 oortjes van Westone, ontworpen voor geluidsprofessionals. In een meer betaalbaar gamma is Yamaha EPH-100 (± ? 100) een goed alternatief. En verder ook Philips SHQ1400 (± ? 20), Plantronics BackBeat Fit (± ? 90) en Bose SoundSport Pulse (± ? 230). Die laatste hebben een ingebouwde hartslagmeter. Tijdens het sporten – zelfs op muziek – kan het nooit kwaad je hart in de gaten te houden.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content