© WIM KEMPENAERS

Dirk Weyler verwelkomt de otter

Drie keer al werd een otter gespot in de groene zone rond de Antwerpse Antitankgracht. Twee werden er jammer genoeg overreden, de derde is niet gebleven. “Maar we geloven dat met gerichte ingrepen, zoals een ecoduct, ecodrijvers en zuiver water, het diertje hier goed zou kunnen aarden”, zegt Dirk Weyler (63) van natuurvereniging GroenRand. “Ik ben al lang begaan met het groen in de rand rond Antwerpen. Een tijdlang was het door de uitbreidingsplannen van de haven zelfs niet zeker of de Antitankgracht zou blijven bestaan. Maar we zijn erin geslaagd om deze mooie natuurstrook te vrijwaren.”

De gracht is sinds 1993 beschermd als landschap, waardoor de natuur er opnieuw zijn gang kan gaan. Met als beloftevol hoogtepunt, de passage van de drie otters. Het schichtige diertje werd eind jaren 80 als uitgestorven beschouwd in Vlaanderen. Maar sinds kort duikt er af en toe eentje op in het Benedenscheldebekken.

“De otter is een heel gevoelig dier. Als hij in een gebied opduikt, zegt dat iets over de kwaliteit van het water en de natuur rondom. In die zin is de otter slechts het symbool van onze vereniging. Wat we vooral willen benadrukken met GroenRand is dat de Antitankgracht waardevol natuurgebied is, dat verschillende natuurgebieden in de Voorkempen met elkaar kan verbinden.”

Met opruimacties, natuurwandelingen en recent een boekje op maat van kinderen, proberen Dirk en zijn kompanen de natuurwaarde van de Antitankgracht in de kijker te zetten. “Met gerichte ingrepen kan je, met de Antitankgracht als ruggengraat, een natuurgebied creëren van 11.710 ha. Dat zou dan verbonden zijn met de Benedenschelde, waardoor otters en andere dieren veel meer bewegingsruimte krijgen en zich hier in alle veiligheid kunnen vestigen.” En de promotieacties werpen vruchten af. “We hebben de indruk dat men oren heeft naar ons project. Zo kochten Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos gronden aan om de natuurstrook te verbreden. En samen met het Regionaal Landschap proberen we nu de Antitankgracht te laten opnemen in het soortenbeschermingsplan van de otter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content