Dierlijke melkproducten

Koemelk

Klassieke koemelk kreeg de jongste jaren heel wat kritiek. Ze zou de darmflora aantasten en verteringsproblemen geven, luidt het. Allergiediëtiste Kris Gillis: “Dat klopt niet. De meeste mensen hebben koemelk of afgeleide producten zoals yoghurt, kwark of kaas nodig. Vooral omwille van het mineraal calcium. Die voedingsstof kan je ook uit groene groenten halen, maar ons lichaam heeft daar meer moeite mee. De opname van calcium uit dierlijke melk gaat een stuk vlotter dan uit plantaardige drinks.”

“Een kleine groep mensen kampt met melkeiwitallergie en kan deze eiwitten (vooral caseïne) niet verteren. Daarnaast is er een grotere groep die last heeft van lactose-intolerantie. Zij hebben moeite om lactose of melksuiker te verteren. Hun lichaam maakt het enzym lactase, dat we nodig hebben om de lactose af te breken, onvoldoende of niet meer aan. Lactose-intolerantie neemt toe met de leeftijd. Mensen kunnen ook tijdelijk overgevoelig zijn voor lactose zoals bijvoorbeeld na een antibioticakuur of na buikgriep.”

Voordelen.

Koemelk is rijk aan eiwitten, vitamine A, B en D, mineralen zoals calcium en zink, én een van de belangrijkste leveranciers van vitamine B12. Melkproducten (met uitzondering van kaas) verlagen de bloeddruk en beschermen zo het hart. Magere chocomelk is de ideale hersteldrank na het sporten. Een kop bevat 8 tot 11 gram eiwitten. Die zorgen ervoor dat de spieren sneller herstellen na een inspanning. De suikers en het water in chocolademelk vullen opnieuw aan wat je verloren hebt tijdens de training.

Nadelen.

Volle melk bevat veel verzadigde vetzuren. Wil je minder verzadigde vetten, kies dan voor halfvolle of magere melk. Die verschillen ook qua vitaminen van volle melk, maar ze bevatten wel evenveel calcium en eiwitten. Koemelk is niet geschikt bij melkeiwitallergie en lactose-intolerantie.

Geitenmelk

In heel wat delen van de wereld is de consumptie van geitenmelk en aanverwanten wijd verspreid. Deze melk heeft een licht zoute, sterke smaak en is vrij makkelijk verteerbaar. De structuur van het eiwit is immers wat fijner, de vetten zijn eveneens lichter verteerbaar doordat ze uit kleine vetbolletjes bestaan. Deze melk bevat ook minder lactose, waardoor sommige mensen met lactose-intolerantie deze variant beter verdragen.

Voordelen.

Geitenmelk lijkt qua samenstelling meer op moedermelk dan op koemelk. Ze heeft als extraatje dat ze fungeert als probioticum voor de darmflora en zo het immuunsysteem bevordert.

Nadelen.

Niet geschikt bij melkeiwitallergie, ook niet bij ernstige vormen van lactose-intolerantie. Geitenmelk is wat duurder en moeilijker te vinden. Wie koemelk door geitenmelk vervangt, krijgt beduidend minder vitamine B12 binnen.

Paardenmelk

Paardenmelk herken je aan de erg zoete smaak door het hoge gehalte aan melksuiker (lactose). De melk is ook waterachtiger.

Voordelen.

Paardenmelk is qua calorieën vergelijkbaar met halfvolle melk, licht verteerbaar en bevat vitamine A, B, E, C en K en mineralen zoals calcium. Paardenmelk ondersteunt ook de spijsvertering en de darmflora.

Nadelen.

Paardenmelk is moeilijk te vinden en vrij duur. Ze is niet geschikt bij lactose-intolerantie of melkeiwitallergie. Paardenmelk bevat minder vet en eiwitten (vooral minder caseïne) en minder vitamine B2, maar meer lactose dan de andere melksoorten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content