Dieren en design

Twee woorden die op het eerste gezicht niet samen lijken te horen. Toch is precies dat het thema van de tentoonstelling die je de komende maanden in het Design Museum Gent kunt zien.

Met dieren hebben we een complexe relatie, zegt medecurator Evelien Bracke. Enerzijds vertroetelen we ze en projecteren we er onze menselijke verlangens op. Aan de andere kant reduceren we ze tot objecten en voeren we ze naar het slachthuis. De tentoonstelling belicht de beide. Hoe verhouden we ons tot dieren? We plaatsen ons boven hen. Maar is dat wel oké? Of is het tijd dat we een keer van perspectief wisselen? En uiteraard: op welke manier gaan designers daar mee om? De expo is opgebouwd rond drie thema’s: huisdieren, dieren als grondstof voor onze behoeften en toekomstideeën.

De dieren die we het beste kennen zijn uiteraard onze huisdieren. Dat dierenliefde soms vreemde vormen aanneemt toont designer Thalia de Jong in de video Golden Boy (2015). Een cavia wordt op een presenteerblaadje geföhnd voor een schoonheidswedstrijd. In de VS heb je zelfs dierenwellness en geven mensen verjaardagscadeaus aan hun hond. Paramount (2012) is een kunstproject dat die gekte goed illustreert. Het is een platform bekleed met tapijt en een Hollywoodschminkspiegel verlicht door gloeilampen. De installatie van Konstantin Grcic staat klaar om door een poedel als podium te worden gebruikt. Tijdens experimenten hebben wetenschappers ontdekt dat honden zichzelf niet in de spiegel kunnen herkennen. Dat weerhoudt trotse poedelbezitters er niet van hun hond menselijke eigenschappen toe te dichten. Als reactie daarop ontwierp Grcic dit zelfbouwmeubel voor ijdele viervoeters.

Blood Related, Basse Stitgen.
Blood Related, Basse Stitgen.

Bistro in Vitro

We gebruiken dieren ook als grondstof, om onze behoeften te vervullen, als voeding, kleding, meubilair. De Nederlandse designer Christien Meindertsma toon met haar werk PIG05049 wat we zoal te danken hebben aan het varken, van cosmetica tot printplaten. De verenjas van de Mechelse zijdekip van Koen Vanmechelen is een andere illustratie. Opmerkelijk, en in zekere zin weerzinwekkend is Blood Related (2017), het servies uit bloed (slachtafval) van de Deense Basse Stitgen. Hij slaag-de erin het bloed om te zetten in poeder en het te verharden tot kopjes en bordjes.

Bistro in Vitro toont gerechten die te maken hebben met kweekvlees. Je kan bladeren in een futuristisch kookboek en via een website een tafeltje boeken om in 2028 te gaan dineren bij Bistro in Vitro, waar alleen nog met vlees uit het lab wordt gewerkt. En daarmee zijn we bij de mogelijke toekomstideeën die worden uitgestald op een researchtafel. Architecte Pinar Yoldas suggereert genetische gemanipuleerde kippen zonder kop. Ze leggen enkel nog eieren. Hun kop hebben ze niet meer nodig.

“We willen in het Design Museum thema’s brengen die maatschappelijk relevant zijn”, aldus nog medecurator Bracke. “We nemen geen standpunt in, we veroordelen niet. We hopen dat de bezoekers nadenken over de manier waarop we ons verhouden tot dieren.”

Dieren op Maat. 17/5 tot 29/9 in Design Museum, Gent. Ma-vr, 9.30-17.30 uur. Wo gesloten. WE, 10-18 uur. 8 euro. www.designmuseumgent.be

Under my Skin, Koen Vanmechelen.
Under my Skin, Koen Vanmechelen.
Golden Boy, Thalia de Jong.
Golden Boy, Thalia de Jong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content